Altına parite desteği yatırımcıyı sevindirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhur TAŞDELEN / TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçen hafta altın, ABD’ den gelen veriler ve FED’ in açıklamalarına odaklanan yatırımcılarla, euro/dolar  paritesinin izini süren bir grafik çizdi.  Euro/dolar paritesi haftalık bazda yüzde 1.36 yükselirken altın, yüzde 0.85 değer kazandı ve haftayı, 1181.58 dolar/ons’ dan kapattı. Genelde altının gölgesi gibi hareket eden gümüş, Perşembe günü, 15.831 dolar/ons ile yaklaşık bir buçuk ayın en düşük seviyesini görmesine rağmen; yatırımcı, alım yönünde zayıf kaldı. Toparlanamayan gümüş, haftalık bazda yüzde 0.92  değer kaybıyla, 15.975 dolar/ons seviyelerinde kaldı. Platin, haftanın ilk yarısındaki kazanımlarını geri verirken paladyum, aşağı yönlü grafik çizmeye devam etti. Platinin yüzde 0.09 değer kaybettiği geçen hafta paladyum, yüzde 2.06’ lık net bir değer kaybı yaşadı. 

Geçen haftaya, 1171.dolar/ons’ dan giriş yapan altın, hafta boyunca 1170-1190.dolar/ons dar bandında hareket etti. Haftanın ilk yarısında euro lehine yukarı yönlü grafik çizen parite, altını da peşinden sürükledi. Özellikle; FED’ in faiz artırımının, eylülden önce olmayacağı ve Yunanistan’ ın kreditörleri ile anlaşacağı beklentisi, euro/dolar paritesini  ve altını, ilk üç gün yukarı taşıdı.  Çarşamba günü parite, dört haftanın en yüksek seviyesine  1.1467 ile test ederken altın, 1192.43 dolar/ons ile haftanın en yüksek seviyesini gördü. Ancak; IMF’nin (Uluslararası Para Fonu), Yunanistan ile müzakerelerde, ilerleme sağlanamadığı gerekçesiyle Washington'a dönmesi, Euro Bölgesinden gelen Yatırımcı Güven Endeksi ve Sanayi Üretimi verisinde yaşanan gerileme, ABD’den gelen MBA, Michigan endeksleri ve üretici fiyatlarındaki yükseliş ile işsizlik başvurularının beklentilere yakın gelmesi ve tahvil faizlerinin yükseliş yönünde hareket etmesi, altını aşağı yönlü baskıladı. Perşembe günü altın, 1176 dolar/ons’a, Cuma günü parite, doların lehine 1.1152 seviyesine geriledi. Haftanın kapanışına doğru, euroya gelen alımlarla parite de 1.2266, altın da 1181.58 dolar/ons’dan son işlemler oldu. Altının yüzde 0.92 değer kazandığı geçen hafta gümüş, platin ve paladyum değer kaybetti. 
Bu hafta yatırımcıların gözü ve kulağı, yine ABD tarafında olacak. Çarşamba günü yapılacak FED toplantısında faiz artırımına yönelik söylemler, çok önemli. Avrupa tarafında ise Yunanistan’a ilişkin haberler ön planda. Altın, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da paritenin sıkı takipcisi olacak. Ancak; FED toplantısından faiz artırımına yönelik yine bir tarih öne çıkmayacağı beklentimiz doğrultusunda altın, 1200.dolar/ons’u zorlayacaktır. Yunanistan’ dan gelecek olumsuz haberler ve  faiz artırımı beklentisinin güçlenmesi, altın fiyatını 1150.dolar/ons’un altına doğru baskılayacaktır.