Ambalajda Avrupa liderliğine yürüyor

2010 yılında yüzde 16 büyüyen Yıldız Holding ambalaj grubu, 2011'de yüzde 25 büyümeyi planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serap GÜNEŞ

İSTANBUL - Yıldız Holding Ambalaj, Bilişim ve Gayrimenkul Grupları Grup Başkanı Dr. Cahit Paksoy, ambalaj sektöründe 2010 yılında yüzde 16 büyüdüklerine dikkat çekerek, "2011 yılında mevcut şirketlerimizle yüzde 25 büyümeyi planlıyoruz. İtalyan Nuroll'un da bünyemize eklenmesiyle, yatırımlarımız tamamlandığında Avrupa'nın bir numarası olacağız" dedi.

Ambalajda stratejik bir ortak olarak Nuroll şirketini satın aldıklarına dikkat çeken Paksoy, "Bunun anlamı büyük. Bizim için bir stratejik ortaklık. Bu bir bilginin, pazarın, hacmin satın alınması" diye konuştu.

Paksoy, satın alma, ortaklık gibi girişimlerinin devam edeceğini açıkladı. Grup olarak stratejik ortaklıklara önem verdiklerine işaret eden Paksoy, dünya coğrafyasında fırsatın artık standart bir lokasyona sahip olmadığını kaydetti. Stratejik ortaklıkların genel itibariyle Batı'ya dönük olarak gerçekleştirildiğine vurgu yapan Paksoy, Batı'nın knowhow konusuna doğudan çok daha önce başladığını söyledi.

5 yıl vizyonlu dev yatırımlar

Grup olarak ambalaj sektöründe büyük yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Paksoy, bunlardan birinin de Manisa'daki kapasite artırımı yatırımı olduğunu ifade etti. Polinas şirketinde İtalya'daki satın almaya paralel olarak 5 yıl vizyonlu dev yatırımlar yaptıklarını belirten Paksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Manisa'daki yatırım 100 bin tonluk ilave bir yatırım. Polyester üreteceğiz burada. Ürettiğimiz polyesterin yüzde 70'ini yurtdışına satıyoruz. Ülke ekonomisine katkının 2 boyutu var. Birincisi istihdama olan katkısı, ikincisi ihracat boyutu. İtalya'da aldığımız şirket ülkenin en büyük şirketi. Yatırım yapmak, bir işe para harcamak başarılı olmak anlamına gelmiyor. Çünkü teknolojik üretimler beraberinde özel bir bilgi gerektiriyor. Onun için şirket satın almaya gittik. Ayrıca Avrupa'daki pazar yapısı da önemli. Nuroll SpA'nın 20 bin ton kapasitesi var. Avrupa'nın bir numarası oluruz yatırımlarımız tamamlandığında."

Ambalaj bütün dünyada gelişmişliğin ölçüsü

Grup olarak hareketli bir yapıya sahip olduklarına işaret eden Paksoy, "Değişen yıllar içerisinde biz bu kadar sakin duramayız. Bir ortaklık, satın alma yaparız" dedi. "Uluslar arası boyutta da tecrübemiz her geçen gün artıyor" diyen Paksoy, "Ambalajın ağırlıklı kısmı plastik ambalaj. Onun da önemli bir bölümü flexible. Dünyadaki kişi başı tüketime baktığınız zaman Türkiye daha çok geride bir ülke. Ambalaj aslında bir noktada gelişmişliğin ölçüsü" dedi.

Paksoy, "Eskiden pirinci bakkal çuvaldan tartar verirdi. Şimdi her şey ambalaja girdi. Türkiye Avrupa'nın ve gelişmiş ülkelerin gerisinde. Bunun anlamı şu; gelişen, büyüyen bir sektör. Ülke yüzde 6-7 büyürken, ambalaj sektörü yüzde 11-12 gibi çift haneli bir büyümeye sahip. Polinas, İtalya ile birlikte 5 yıllık periyotta 500 milyon dolarlık bir şirket yapısına ulaşacak. 600 milyon dolar geldiğimiz rakamlar" açıklamasında bulundu.

'Bilişim sektöründe 5 şirketimiz var'

Bilişim sektöründe Türkiye'nin Avrupa ve Amerika'dan farklı yol izleyen bir ülke olduğunu bildiren Paksoy, sektörde hızlı bir ivmelenme olduğunu kaydetti. Devletin son 7-8 yıldır bilişime daha fazla önem verdiğini ifade eden Paksoy, "Bilişim grubumuzda 5 şirketimiz var. Penta ile bir anlaşma yaptık, dağıtım şirketiyle. Rekabet Kurulu'nun onayı tamamlanmadığı için işlemleri bitmedi. Penta ile birlikte Mersa şirketimiz IT ürünlerinin dağıtımını yapıyor. Nerdeyiz derseniz? İki şirketimizin toplamı ile Türkiye'de 2 numarayız. Bunun hem bireysel hem de kurumsal tarafı var. Dünya devlerinden alıyoruz Türkiye'de dağıtıyoruz" diye konuştu.

Paksoy, işin yazılım kısmıyla da Medya Soft yazılım şirketinin ilgilendiğini aktardı. 'Alternatif operatörler, 5-10 yılda hızla büyüyecek' Alternatif operatör konusunda da aktif olduklarını hatırlatan Paksoy, Türk Telekom'un tekelinin kaldırılması için bir dizi alternatif operatör şirketin kurulduğunu belirterek "Ama maalesef boyları çok uzamadı. Bizim de böyle bir şirketimiz var.

Önümüzdeki 5-10 yıllık periyotda bu şirketler çok  büyüyecek. Alternatif operatörler sizin ihtiyaçlarınızı bire bir karşılıyor. Butik üretim yapıyor. Sizin sesinizi veriyor, datanızı veriyor, güvenliğinizi sağlıyor. Global şirketimiz en büyük data merkezine sahip" dedi. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda tüm şirketlerin web sitesi açması zorunluluğuna değinen Paksoy "Bu böyle düğmeye basıp olacak bir olay değil. Çünkü ucuz değil. Artık bir sürü şeyi almanıza gerek kalmayacak. Ne kullanıyorsanız onu ödeyeceksiniz. Microsoft'la birlikte bu sistemler üzerine çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Bilişim grubunda 1.6 milyar dolarlık hedef

Yıldız Holding bünyesindeki Exper markasının da Türkiye sıralamasında 5'inci yerli şirketler içerisinde ise 2'inci sırada yer aldığını söyleyen Paksoy, "Bu bölgedeki yapının gurur kaynağı. Ben müşterimi daha iyi tanıyorum. Müşterinin özelliğine göre şekillendiriyorum bilgisayarımı. Bilgisayar her zaman teknik destek demek. Biz burada Türkiye'nin en iyisiyiz. Call center 24 saat çalışıyor" dedi.

Exper'de en uygun ürünleri bir araya getirerek mühendislik yaptıklarına dikkat çeken Paksoy, "Masa üstü bilgisayarda parçaları alıp Türkiye'de topluyoruz. Ama notebooklarda parça daha az. Yerli ilave masa üstüne yapabiliyoruz fakat notebook'larda henüz o seviyeye gelmedik" dedi.. "Tablet PC çıktı. Kullanım açısından daha fazla özelliğe sahip olanını Türk insanının hizmetine sunduk" diyen Paksoy, "Bin tane tamamladık ertesi gün bitti. Penta ile birlikte bilişimde 1.6 milyar dolarlık bir grup bilişim grubunu hedefliyoruz.

Ar-Ge kavramı bizim coğrafyamızda çok zor. Ortaklarımızın bizden daha yukarda bir yerde olması lazım. Polinas ortak aklın en iyi çalıştığı yerlerden biri. Türkiye'de petrol türevlerini üreten birkaç şirket var. En büyüğü PETKİM. Bunlar, hammaddelerini dışardan almak kaydıyla ara malı yapıyor. PETKİM son dönemde kendisini geliştirdi. 4 senedir PETKİM'in hammaddesini kullanabiliyoruz.

Malınızı gelişmiş ülkelerde satıyorsanız ve sertifikasyonuna sahipseniz, kaliteniz dünyanın her tarafında aynı olmalı" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir