”Anayasa Mahkemesi esasa dayalı denetim yapamaz”

AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ, "Şekil şartları Anayasa'ya uygun olduğu için davanın reddi yönünde karar çıkacağını ümit ediyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YOZGAT - AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesinin, anayasa değişikliği konusunda esasa dair denetim yapamayacağını ve bu yönde yetkisinin de bulunmadığını belirterek, "Şekil şartları Anayasa'ya uygun olduğu için davanın reddi yönünde karar çıkacağını ümit ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Yozgat'taki temaslarına eşlik eden Bozdağ, gazetecilerin anayasa değişikliğinin iptali istemiyle açılan davada, Anayasa Mahkemesinin dün verdiği karara ilişkin sorularını yanıtladı.

Mahkemenin, davanın esastan görüşülmesi kararı almadığını hatırlatan Bozdağ, Anayasa'nın, anayasa değişikliği konusunda Anayasa Mahkemesinin esastan denetim yapmasını yasakladığını söyledi.

Anayasa Mahkemesinin, 110 imza bulunup bulunmadığı, davanın Resmi Gazete'den yayımından itibaren 10 gün içinde açılıp açılmadığı gibi şartlar yönünden karar verdiğini anlatan Bozdağ, davanın kabulüne karar verildiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesinin, mahkemenin öngördüğü günlerde şekil denetimi yapmasının söz konusu olacağını dile getiren Bozdağ, şekil denetiminin Anayasa'nın 148. maddesinde 3 konuyla sınırlandırıldığını vurguladı. 

Bozdağ, Anayasa Mahkemesinin esasa dair denetim yapamayacağını ve bu yönde yetkisi de bulunmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Çünkü Anayasa, Anayasa Mahkemesinin anayasa değişikliklerini esastan denetlemesini yasaklamıştır. Anayasa'nın ortaya koyduğu ilkeler bellidir. Anayasa'nın 148. maddesi ne söylüyorsa odur. Sadece şekil denetimi vardır. Onun dışında bir  denetim yapması, dolayısıyla yetkisini aşması yasak alana girmesi demektir. Ben Anayasa Mahkemesinin Anayasa'ya uygun davranarak, esasa girmeyeceğini, sadece şekil yönüyle bir denetim yapacağını, CHP'nin itirazlarını şekil şartları açısından inceleyeceğini düşünüyorum. Şekil şartları da Anayasa'ya uygun olduğu için davanın reddi yönünde bir karar çıkacağını ümit ediyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir