”Ankara Belediyesi'nin iflasını Başbakan da söylüyor”

CHP Ankara Adayı Karayalçın, Başbakan Erdoğan'ın 'Metroyu Ulaştırma Bakanlığı yapacak' söylemini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın, "Ankara Büyükşehir Belediyesinin iflasını bizzat Sayın Başbakan da ifade etmektedir. 'Metroyu Ulaştırma Bakanlığı yapacak' söyleminin başka bir anlamı olamaz" dedi.

Karayalçın, seçim bürosu olarak kullandığı CHP'nin eski genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, istihdam ve hemşehrilik geliri projelerini belediyenin kaynakları ile mühendislik projelerini ise kredi ile finanse edeceklerini söyledi.

"Hemşehrilik Geliri" projesi için 450 milyon TL, 25 bin kişinin istihdamı projesi için ise 180 milyon TL kaynak gerektiğini belirten Karayalçın, iki sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmek için gerekli kaynağın toplam 630 milyon YTL olduğunu ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta bu projeler için 2.4 katrilyon kaynak gerektiğini açıkladığını hatırlatan Karayalçın, "Öyle anlaşılıyor ki Sayın Başbakan bu konuda yanlış bilgilendirilmiş. Bize gereken gelirin 4 katı bir kaynaktan söz ediyor. Başbakan bunun ayrıntılarını bilemez. Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimi bu rakamları Sayın Başbakana sunmuş ve Sayın Başbakan bilgilendirilmiş" diye konuştu.

Belediye sisteminin yüzde 15'lik bölümüyle 25 bin kişiye iş imkanı sağlayacaklarını ve yoksulluk sınırı altında yaşamlarını sürdüren vatandaşları yoksulluk sınırına çekeceklerini dile getiren Karayalçın, bu projeleri "CHP'nin sosyal devlet anlayışının yerel yönetimlere taşınması" olarak değerlendirdi.

"İşten çıkarılacak kişi Melih Gökçek olacak"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "belediyeden 15 bin işçiyi çıkarıp, 25 bin işçi alacaklar" yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Karayalçın, şunları kaydetti:

"Öyle anlaşılıyor ki Belediye Başkanı da yanlış bilgilendiriliyor, ya da belediyede çalışan işçi sayısından Sayın Başkan haberdar değil. Belediyede işten çıkarılacak 15 bin kişi yok. Çalışan sayısı bin 300 zaten. Ya sayı saymasını bilmiyor ya da toplumu yanlış bilgilendiriyorlar. Eğer belediye şirketlerinde çalışanlardan söz ediliyorsa Ankara'ya hizmet veren hiçbir işçimiz, hiçbir memurumuzla sorun yaşamayacağız. Sadece belediyenin siyasi kadrosu değişecek, işten çıkarılacak kişi Melih Gökçek olacaktır, diyorum."

Gökçek'in "belediyede kaynak kalmadığını" belirterek, "CHP'nin sosyal projelerini hangi kaynakla gerçekleştireceğini" sorduğunu dile getiren Karayalçın, bunun "Gökçek yönetiminin iflas ettiğinin" itirafı olduğunu savundu.

Karayalçın, "Ankara Büyükşehir Belediyesinin iflasını bizzat Sayın Başbakan da ifade etmektedir. (Metroyu Ulaştırma Bakanlığı yapacak) söyleminin başka bir anlamı olamaz" dedi. Metro yapımının Ulaştırma Bakanlığına devredilmesinin bir tehdit unsuru olduğunu ileri süren Karayalçın, bunun "Hükümette AKP var, metroyu Ulaştırma Bakanlığı yapacak, eğer bizi seçmezseniz Ankara'ya metro yapılmayacak" anlamına geldiğini iddia etti.

"Herkes neyi var, neyi yok ortaya koysun"

Murat Karayalçın, seçimleri kazanmaları halinde yeni kurulan ilçelerde belediye birimleri açacaklarını ve bu ilçelere otobüs seferi sayısını arttıracaklarını söyledi. Başkentin tarım potansiyelini geliştireceklerini, dar gelirliler için "halk-et" projesini hayata geçireceklerini anlattı.

Mamak, Elmadağ ve Altındağ ilçelerinin stratejik koridor olarak değerlendirileceğini, Kalecik, Çubuk ve Akyurt'ta elektronik sanayinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılacağını, Hasanoğlan'da ise organize sanayi bölgesi kurulacağını belirten Karayalçın, yeni ilçelerin turizm potansiyellerinin değerlendirileceğini kaydetti.