Ankara-Konya 1.5 saat

Ankara-Konya seferi yaklaşık 1,5 saat süren YHT'nin hızı zaman zaman saatte 255 kilometreye kadar ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün tarihimizin, coğrafyamızın dönüm noktalarından biridir. Bugün, Hazreti Mevlana'nın Şehri olan Konya ile Hacı Bayramı Veli'nin Şehri Ankara'yı hızlı trenle birbirine kavuşturuyoruz" dedi.

Erdoğan, Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı'nın YHT Garı‘nda düzenlenen açılış töreninde, mübarek Ramazan ayını hayır dualarıyla uğurlarken, Konya'ya bayram öncesi bir büyük müjdeyle, bir büyük sevinç ve heyecan ile beraber geldiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bugünü görmek, bu eserin tamamlandığını görmek, bu sevince sizlerle beraber ortak olmak en büyük arzularımızdan biriydi. Zira, biz laf değil, eser siyaseti yapacağız demiştik. Başlattığımız bir eser tamamlanıncaya kadar da gözümüz, gönlümüz o eserin üzerinde olur. Allah'a hamd olsun ki bugünü de görmek, bu eserimizin de tamamlandığına şahit olmak nasip oldu. Bugün tarihimizin, coğrafyamızın dönüm noktalarından biridir. Bugün, Hazreti Mevlana'nın Şehri olan Konya ile Hacı Bayramı Veli'nin Şehri Ankara'yı hızlı trenle birbirine kavuşturuyoruz.

Selçuklu'nun başkenti Konya ile Cumhuriyetimizin başkenti Ankara arasındaki mesafe kalkıyor bugün. İki büyük şehir, iki büyük gönül Konya ile Ankara bir oluyor, bütünleşiyor. Yedi milyon vatandaşımızın yaşadığı iki büyük şehrimiz birbirine kavuşuyor. Bu adımlar, sadece iki büyük şehrin birbirine bağlanması değil, kendi medeniyet tarihimizle aramızdaki mesafenin de kapanmasıdır. Bugün Konya'da tarihi bir merasimi gerçekleştiriyoruz. Konya ile Ankara hızlı trene kavuşuyor bugün."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugünden itibaren bayramın sonu pazar akşamına kadar Ankara-Konya arasındaki Yüksek Hızlı Treni'nin vatandaşlara ücretsiz olarak hizmet vereceğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan YHT'yi kullandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra, Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile birlikte Yüksek Hızlı Trenle Ankara'dan, Konya'ya gitti. Başbakan Erdoğan'ın Konya Gar'ı girişinde makinist dairesinde YHT'yi kullandığı görüldü. Başbakan Erdoğan, Konya Gar'ında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Vali Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve diğer protokol üyeleri tarafından karşılandı.

Yıldırım: Yolları asfaltlıyoruz ama yine mayın döşeniyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Hakkari Çukurca'da 11 askerin şehit olmasının ardından gündeme gelen ‘yolların asfaltlanmasının' teröre çözüm getirmeyeceğini belirterek, "Yolları asfaltlıyoruz ama bu mayın döşenmesine engel olmuyor" dedi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Ahlatlıbel Telekom Evi'nde gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle iftar yemeğinde bir araya geldi. Terör olaylarının yaşandığı bölgelerde yolların asfaltlanmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım, 'Güvenlik Yolu' adı altında yolların yapıldığını, ancak bunun çözüm olmadığını kaydetti. Terör örgütünün bombayı gidip menfeze koyduğunun altını çizen Yıldırım, "Yolların asfaltlanması teröre çözüm getirmiyor. Nitekim Çukurca'da da maalesef menfez içerisine çok büyük miktarda patlayıcı döşeyerek ve uzaktan kumandayla bile değil kablo döşeyerek patlatmışlar" diye konuştu. Yıldırım, PKK'nın internet üzerinden bir takım çalışmalar gerçekleştirdiğinin hatırlatılması üzerine, "Terör örgütünün internet haberleşmesi üzerine herhangi sınırlayıcı bir çalışma yok" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir