Ankara'da halk ekmeğe zam yok

Ankara'da 300 gramı 40 kuruşa satılan halk ekmekte herhangi bir zam yapılmayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, 300 gramı 40 kuruşa satılan halk ekmekte herhangi bir zam yapmayı düşünmediklerini söyledi.

İlkbahar,  Türkiye Fırıncılar Federasyonunca 300 gramlık ekmeğin fiyatının 75'ten 85 kuruşa yükseltilmesi kararına karşın 300 gramlık halk ekmeğin 40 kuruştan satılmaya devam edeceğini belirtti.

Ankara'daki fırıncıların mayıs ayı sonuna kadar ekmeğe zam yapmama kararını da değerlendiren İlkbahar, bu kararı desteklerini kaydetti.

İlkbahar, "Ülke genelinde yapılan ekmek zammına rağmen bizim halk ekmeğe zam yapılmasıyla ilgili herhangi bir çalışmamız yok, zaten zam yapma gibi bir düşüncemiz de yok. Uzun süredir 40 kuruştan sattığımız halk ekmeğe bir süre daha zam yapılmayacak" dedi.

Rekabet şartları ekmek fiyatlarını belirliyor

Türkiye Fırıncılar Federasyonunun açıkladığı, ekmek kilogram fiyatına azami yüzde 15 zam sonrasında ekmeğin kilogram fiyatı 1,91 lira ile 3,25 lira arasında değişebilecek.

Federasyonun verilerinde, halen kilogramı Ankara'da 2,66 lira, İstanbul'da 2,83 lira olarak belirtilen ekmeğin kilogram fiyatı Ankara'da 3,06 liraya, İstanbul'da 3,25 liraya yükselebilecek. Ancak, Ankara, İstanbul ve bazı illerdeki fırıncılar odaları mevcut fiyatların uygulanacağını, şu anda zam yapmayı düşünmediklerini açıklamıştı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun maliyet hesabı yaparak ekmek tavan fiyatlarını açıklamasına karşın fiyatların belirlenmesinde belediye ekmek fırınlarının tutumu, satış kapasitesiyle il ve ilçelerdeki fabrikaların kapasitesi ve rekabet şartları etkili oluyor.

Bu arada, daha önce ekmek kilogram fiyatı 2,50 lira olarak açıklamasına karşın bazı illerde bu rakamın altında bazı illerde ise bu rakamın üzerinde satış yapılıyordu. Bu da rekabet şartlarının federasyonun açıklamalarından daha etkili olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Öte yandan, Ankara'da halk ekmeğin kilogramı 1,33 liradan satılıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir