Apoletsiz generaller daha tehlikeli

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ödül Töreni'nde konuşan Kılıçdaroğlu, apoleti olmayan generaller var. Apoleti olmayan devlet başkanları var. Apoleti olmayan meclis başkanları var. Onlar daha tehlikeli dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir gazete, 21. yüzyılda nasıl kapatılır? Sıkıyönetim mi var ülkede? Yok. Askeri yönetim mi var ülkede? Yok. Ama apoleti olmayan generaller var. Apoleti olmayan devlet başkanları var. Apoleti olmayan meclis başkanları var. Apoleti olmayan baskıcılar var. Onlar daha tehlikeli" dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin (ÇGD) düzenlediği, 2011 yılı Başarılı Gazeteciler Ödül Töreni, Akün Sahnesi'nde gerçekleştirildi. Törene katılan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Mahmut Tali Öngören Televizyon Program Ödülü'ne layık görülen CNN Türk'ten gazeteci Ayşenur Arslan'a ödülünü verdi.

Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, gecede sunuculuğu yapan gazeteci Hasan Uysal'ın annesinin kanser olduğunu anımsatarak, "Ama çok daha tehlikeli bir olay var. Demokrasinin kanser olması... Eğer demokrasi kanserse o bir süre sonra kitle imha silahına dönüşmüş olur. Türkiye'nin geldiği nokta bu" diye konuştu.

"Demokrasi açısından çok ciddi açmazlarla karşı karşıya bulunulduğunu" kaydeden Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Medyanın özgürlüğü yok. Bağlı olarak gazetecinin özgürlüğü yok. Konuşma özgürlüğü yok, düşünme özgürlüğü yok. Çünkü henüz basılmamış kitaba da imha kararı verdiler. Baktığınız zaman gerçekten çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte gazetecilik yapanları yürekten kutluyorum. Onlar bu toplumun en cesur insanları. Her şeye karşın, her türlü baskıya karşın bir şeyler yapmaya çalışıyorlar."

"Ama bunun yanında, bu iktidarla beraber, hiçbir iktidara nasip olmayan bir medya gücü doğdu. Onlara yandaş medya diyoruz" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Bir gazete 21. yüzyılda nasıl kapatılır? Sıkıyönetim mi var ülkede? Yok. Askeri yönetim mi var ülkede? Yok. Ama apoleti olmayan generaller var. Apoleti olmayan devlet başkanları var. Apoleti olmayan meclis başkanları var. Apoleti olmayan baskıcılar var. Onlar daha tehlikeli. Öbürlerinin apoletini görüyorsunuz. Bunların apoleti yok, kravat takıyorlar, bizler gibi giyiniyorlar, ama kafaları bizler gibi değil. Özgürlük nedir bilmezler, bilim nedir bilmezler, insan hakları nedir bilmezler, kadın erkek eşitliği nedir bilmezler. Demokrasi, özgürlük dediğimiz zaman sizi farklı gözlerle görmeye başlarlar. Bu tablo 21. yüzyılın Türkiyesi'ne yakışmayan bir tablo. Yürekli birkaç kalem, yürekli birkaç gazeteci kaldı." Onlardan birisinin de Ayşenur Arslan olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ödül verdiği için onur duyduğunu ifade etti.

Medyanın özgürlüğünün önemine değinen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adil toplumda medya özgür değilse özgürlüğü toplumun elinden alıyorsunuz demektir. Toplum özgür değil demektir, haber alma hakkımız kısıtlanıyor demektir. Tek cümle bana haber veriyorlar. Ben dünyayı özgür gözlerle göremiyorum, özgür gözlerimle ben okuyamıyorum demektir. Bana karanlık bir dünyayı veriyorlar ve diyorlar 'Sadece bunu izleyeceksin, sadece bunu okuyacaksın. Başka bir şeyi görme hakkın yok, izleme hakkın yok' diyorlar. O zaman bu toplumda biz özgürlüğü tartışmış olacağız. Her şeye karşın özgürlük güzel bir şey. Özgürlük hava gibi aslında. Fark etmeyiz onu. Ne zaman ki hava kirliliği başlar, siz havanın önemini anlarsınız, kavrarsınız. Medya da öyledir. Medyanın özgürlüğü elimizin altından ayaklarımızın altından kayıp gittiği zaman 'Ya ülkede ne oluyor, dünyada ne oluyor?' diye birbirimize sorarız. Fısıltı gazetesi çalışmaya başlar. En büyük tirajlı olan gazetedir o..."

Ödüller sahiplerini buldu

Özel Onur Ödülü'ne "Cezaevlerinde bulunan gazeteciler" layık görülürken; Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü; "Böcek Emniyette (Polis Polisi Dinledi)" başlıklı haberiyle Akşam gazetesinden Soner Arıkanoğlu'na, Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü; "AHİM'den soru: Jitem ne oldu?" başlıklı haberiyle Sabah gazetesinden Özgür Cebe'ye, Rafet Genç Haber Ödülü; "Polise Gaz Dayanmıyor" haberiyle Milliyet gazetesinden Tolga Şardan'a, Behzat Miser Haber Ödülü; "Oğlu için diz çöktü" haberiyle Doğan Haber Ajansı muhabiri Behçet Dalmaz ve "Rahipleri Sessizliği" haberiyle Hürriyet Daily News muhabiri Vercihan Ziflioğlu'na, Haber Ödülü; "Saraydan Taht Kaçırma" haberiyle Radikal gazetesinden Ömer Erbil'e, Mahmut Tali Öngören Televizyon Program Ödülü, "Medya Mahallesi" programını hazırlayan CNN Türk'ten Ayşenur Arslan'a, Cem Emir-Sabahattin Yılmaz Unutulmayacaklar Haber Ödülü; "Silvan Saldırısı" haberleriyle DHA muhabirleri Ferit Demir ve Ferit Aslan'a, İnceleme Araştırma Ödülü; "Üç Kadın Bir Yatakta" haberiyle Cumhuriyet gazetesinden Sevil Arınan Toktaş'a, İzzet Kezer Fotoğraf Ödülü; "Mehmet Metiner'den Özür Turu" fotoğrafı nedeniyle Sabah gazetesinden Ali Ekeyılmaz'a ve "Devletin Şevkatli Eli" rumuzlu fotoğrafı nedeniyle Radikal gazetesinden Selahattin Sönmez'e, Fotoğraf Ödülü; "Van'lı Yunus'un Son Fotoğrafı" rumuzlu fotoğrafı nedeniyle Reuters'ten Ümit Pektaş'a, Karikatür Ödülü; Hürriyet gazetesinden Latif Demirci'ye, Röportaj Ödülü; "Bilmediklerimiz bildiğin gibi değil" başlıklı röportajı ile Birgün gazetesinden Esra Koçak'a, Sayfa Düzeni Ödülü; Radikal Gazetesi'nden Sertaç Bala'ya, Televizyon Haber Ödülü; "2. Van Depreminde Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde yaşananların hikayesi" haberiyle Show Haber'den Ali Burak Ersemiz ve Deniz Pirinçciler'e, Televizyon Programı Ödülü; "Madenci" çalışmasıyla Kanal B'den Zeynepgül Üsten'e, Televizyon Belgesel Ödülü; "Haber Kameramanı" belgeseli nedeniyle TRT'den Meryem Özen Firik ve Celal Çevirgen ile Yakın Tarih :Faili Meçhul Zamanı" belgeseli ile İz Tv'den Nazım Alpman'a, İnternet Haber Sitesi Ödülü; Hopa haberleri nedeniyle "sendika.org"a, Radyo Programı Ödülü; TRT Ankara Radyosu'ndan Falih Akıcı'ya Radyo 1'deki "Ekonomi Günlüğü" programı nedeniyle, Yerel Haber Ödülü; "2 Milyonluk Makam Odası" haberi ile Bursa Hakimiyet gazetesinden Bekir Uğur Gür ve "Nerede Bu Devlet?" başlıklı haberi nedeniyle Gaziantep Hakimiyet gazetesinden Murat Güreş ile "Özürlü Raporuyla İşe, Sağlam Raporuyla Askere!" başlık haberiyle Ordu Gerçek gazetesinden Erdoğan Erişen'e, Yerel Radyo Ödülü; "Barikat" programıyla Antalay Radyo Ekspres'ten Mehmet Büyükarı'ya, Dayanışma Ödülü ise Devrimci 78'ler Federasyonu'na verildi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir