Ara eleman eğitiminin yeni adresi, BUTGEM
BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Türk sanayisinin en önemli sorunlarından birisi kuşkusuz ara eleman. Uygulanmakta olan eğitim sistemi iş dünyasının ihtiyacı olan ara eleman temini konusunda ihtiyaca cevap veremezken, ülkedeki diplomalı işsizler ordusu da katlanarak büyüyor.
Ara eleman temini konusunda yaşanan sorunları aşamayan ve kendi göbeklerini kendileri kesmeye karar veren Bursalı sanayiciler 1992 yılında Bursa Eğitim Geliştirme Vakfı'nı (BEGEV) kurdular. 1999 yılında Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın tahsis ettiği bin 600 metrekarelik bir alanda Bursa Sanayici ve İş adamları Derneği'nin (BUSİAD) destekleri ile meslek eğitimlerine başlandı. Daha sonra ise o dönem Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal'ın koordinasyonunda, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetimi ve Demirtaş Sanayiciler Derneği'nin (DSD) büyük destekleri ile DOSAB'da 38 dönümlük bir arazi tahsis edildi. 2006 yılından beri mesleki eğitime gönül vermiş pek çok Bursalı işadamının da katkıları ile inşa edilen 3 bin 600 metrekarelik yeni binasında hizmet vermeyi sürdüren BEGEV'i 2006 yılında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) da destekleme kararı aldı. Bunu takiben de eğitim kompleksinde 2 yeni eğitim blokunun inşaatını üstlendi. Bu inşaatlar bittiğinde BEGEV'in mesleki eğitime tahsis ettiği toplam kapalı alan 12 bin metrekareye ulaştı. Başta BTSO, büyükşehir belediyesi, Uludağ İhracatçı Birlikleri ve sanayicilerin bağışları ile faaliyetlerini yürüten BEGEV açtığı kurslarla her yıl 600 kişiyi sanayinin hizmetine sunar hale geldi.
Geliştirilen model Türkiye genelinde kabul gördü ve örnek alındı. Son başkan Ertuğrul Kaplan'ın önderliğinde çalışmalarını yürüten BEGEV'de sponsor kurum ve kuruluşlardan yeterli bağış alınamaması üzerine eğitimlerin sürdürülmesinde maddi sıkıntılar çekilmeye başlandı. Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle bir yol ayrımına gelinen BEGEV'de başkan Kaplan, vakfın tamamen bağışlarla ayakta durduğunu, bağışların da önemli bölümünü BTSO'nun yaptığı gerçeğinden yola çıkarak BEGEV'in BTSO'ya devredilmesi için teklif götürdü. Aynı dönemde Bursa halkının teknik bir üniversite beklentisi içerisinde bulunduğu BTSO'da başkan Celal Sönmez, teknik bir üniversite yerine ayrılacak kaynağı kentin ara eleman temini konusunda yaşadığı sıkıntıları aşmak amacıyla mesleki eğitimde kullanmaktan yana olduğunu açıkladı. BEGEV'in de gerek ismi gerekse faaliyetleri bakımından bulunmaz bir fırsat olduğunu dile getirdi. Sönmez, üyelerin tamamının istifa ederek BEGEV'in kendilerine teslim edilmesini istedi. Mütevelli heyetinin büyük bölümü bu teklife sıcak bakarak görevlerinden istifa ederken, bazı üyeler ise bu kararın yakın zamanda yapılacak olan DOSAB genel kurulunda alınmasını isteyerek teklife karşı çıktılar. Bunun üzerine BTSO Başkanı Celal Sönmez başkanlığında kısa adı BUTGEM olan Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi Vakfı'nın kurulması kararlaştırıldı. Vakfın mütevelli heyetinde BTSO Yönetim Kurulu üyeleri ile DOSAB'tan sanayicilerin yer alması karara bağlandı. Vakıfta bu ayın sonuna kadar verilecek olan eğitimler devam edecek, ancak 1 Temmuz itibariyle binaya BUTGEM tabelaları asılacak.
Yıllık 600 kişiye eğitim verilen vakıfta ilk hedef halen 20 olan program sayısının artırılması ve öğrenci sayısının 1000'e çıkarılması olacak. Ayrıca DOSAB içerisinde çevre il ve ilçelerden gelecek meslek lisesi mezunu öğrencilerin yatılı kalabilecekleri 60 kişilik bir yurt inşa edilecek.
Taraflı tarafsız arzu edilen BEGEV mütevelli heyetinin tamamının rızası ile BEGEV'in BTSO'ya bırakılması idi. Ancak geçtiğimiz aylarda yapılan DOSAB genel kurulunda seçim malzemesi haline gelen BEGEV, kısır çekişmelerin kurbanı oldu. Türkiye genelinde iyi bir marka haline gelen BEGEV bugün kaderine terk edildi ve Bursa'da mesleki ara eleman eğitiminin yeni adresi BUTGEM oldu.