Arkolojik miras ilgi bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'den / Mahmut SABAH

Kayseri, geçen hafta Tarihi Kentler Birliği'nin 'arkeolojik mirasın bakımı'nı esas alan toplantısına ev sahipliği yaptı. Birlik, Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in ifadesiyle, ÇEKÜL Vakfı ile dayanışma içine girerek 'İpek Yolu Kültür Yolu' projesinde olduğu gibi, bu kez de yurt genelindeki arkeolojik değerlerin 2009 yılında bakımını 'temel hedef' alan bir çalışma başlatacak.

Birliğin başkanlığını dört yılı aşkın zamandır Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki yapıyor. Birlik, sekiz yıl önce kurulduğunda şüphe ile bakıp, dudak bükenler olmuştu. Oysa şimdi, "Önemli bir misyonun gereğini yerine getiriyor" diyenlerin sayısı hayli fazla. Belediyeleri ortak hedefte buluşturan birliğin temel amacı; üyeler arasında dayanışma ve güç birliği sağlayarak, kentlerimizin sahip olduğu tarihi ve kültürel dokuyu korumak. Daha da önemlisi topluma koruma bilincini verebilmek…

Başkan Özhaseki; "Şehirlerimizin değerlerini öne çıkartarak, dinamiklerimizi harekete geçirmeliyiz. Birliğin işlevine bu açıdan bakıldığında önemli mesafeler alındığı görülür. Çabalar, şehirlerimizin kimliklerinin korunması ve tarihi değerlerinin ön plana çıkartılması içindir" diyor  Doğrudur; kısa sayılabilecek geçmişine rağmen Tarihi Kentler Birliği, tarihi ve kültürel  mirasın korunması konusunda, somut adımlar atmakla kalmıyor, bu değerlerin korunup gelecek kuşaklara aktarılması bilincinin zihinlerde yer edinmesi bahsinde de önemli mesafeler alıyor.

Kayseri uygarlıkların harman olduğu bir coğrafya. Tarihi Kentler Birliği'nin, ikinci kez Kayseri'yi ev sahibi olarak seçmiş olması, umut verici bir geleceğin habercisi olmalı. Hele ki; onca tarihsel anıtın, onca kültürel zenginliğin, yeterince geliştirilememiş bir toplum bilincine hoyratça kurban edildiği bir dönemin hemen ardından…

Talas, birliğin "7 bölge 7 kent" projesinde. Projede Orta Anadolu Bölgesi'ni, tarihi geçmişi ve zengin kültürel kimliğiyle Talas temsil ediyor. Talas'ın bu misyonu üstlenmesinde Mimar Sinan'ın köyü Ağırnas'ın payı olduğu unutulmamalı. Şimdi de Asur Ticaret Kolonileri'nin Kültepe'deki başkenti Kaniş-Karum, birliğin "arkeolojik değerleri koruma projesi" kapsamında…

Altı bin yıllık Kültepe'yi altmış yıldan beri kazanlar, ayrıntıları toparlayıp, tarihin ana hatlarını omurgasına oturtmaya çalışıyorlar. Görerek, inceleyerek ve de yazarak. Dahası; genç kuşaklara Anadolu tarihini öğreterek. Umarım bu proje; korunması öncelikli arkeolojik  değerlerimizden biri olan Kültepe için yararlı olur.