Artan jeopolitik risklerden, altına destek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Cumhur TAŞDELEN / TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

 

 

Geçen hafta altın; ABD tarafından gelen olumlu verilerin, faiz artışının daha erken bir tarihte gerçekleşebileceği beklentisinin baskılarına rağmen, artan Rusya - Ukrayna gerginliği ve Ortadoğu’ da süren yüksek tansiyonun aşağı çektiği risk iştahının güvenli limanı olarak, %1.26 değer kazandı. ABD doları ise euro karşısında %0.14 değer kazanırken, yükseliş trendini de ayakta tutmaya çalıştı. Özellikle; ABD’nin 10 yıllık tahvil getirisi düşerken, risk iştahında yaşanan azalma, Avrupa borsalarına da satışları getirdi. Önceki haftanın son günü, ABD’nin beklentilerin gerisinde gelen tarım dışı istihdam verisi ile son altı haftanın en düşük seviyesi olan 1280.dolar/ons’dan toparlanan altın, geçen haftaya 1293.dolar/ ons’dan giriş yaptı.

Ancak; ABD’ de faiz artışı beklentilerinin, ekonominin güçlendiği yönünde gelen verilerle öne taşınması, altın fiyatlarında baskı yaratırken, haftanın ilk günü 1286 dolar/ons test edildi. Salı günü; Çin’den gelen hizmet sektörü PMI endeksindeki sert düşüş, Asya tarafındaki borsalara ve temel metallere satış getirdi. Dolar, diğer paralar karşısında güçlenmeye devam ederken altın, yatay bir seyir gösterdi. Gümüş’ün zayıf görüntüsü, satış baskısıyla daha da arttı. Çarşamba günü ABD tarafından gelen ve 2005’den sonraki en yüksek seviyeyi gören hizmet sektörü ISM endeksine rağmen, Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yaptığı haberleri ile artan tansiyon, risk iştahını aşağıya çekerken altın 1309 dolar/ons’a doğru hareketlendi. Perşembe günü, faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyen ECB ve ABD’nin düşen işsizlik başvuruları, piyasaların risk iştahını yükseltmeye yetmedi. ABD ve Avrupa’ nın Rusya’ ya yaptırımları, İsrail ve Filistin arasındaki ateş kesin süreci konusundaki belirsizlik ve ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’e yönelik Pentagon’a hava harekatı yetkisi vermesi ve sonrası başlayan operasyon, jeopolitik risk algısını yükseltirken, risk iştahını daha da aşağıya çekti. Haftanın ikinci yarısında jeopolitik riskler fiyatlanırken altın, Cuma günü, erken saatlerde 1322.80 dolar/ons ile son üç haftanın en yüksek seviyesini test etti. Avrupa tarafında borsalar satış baskısını fazlasıyla yaşarken, ham petrol fiyatları yükselişe geçti. Dolar, Euro karşısındaki getirisinin büyük kısmını kaybederken, Japon yeni karşısında çok sert düşüş yaşadı. Gelen olumlu verilerle, Fed’in faiz artışını daha öne çekeceği beklentisini hatırlayan yatırımcıdan gelen satışlar altını 1309.58 dolar/ons’ dan kapanışa zorlasa da, haftalık bazda %1.26 değer kazandı. Gümüş, 4. hafta da aşağı yönlü baskılara boyun eğerek %2.16 değer kaybetti ve 19.89 dolar/ons’dan kapanış yaptı. Temel metal fiyatları karışık bir seyir gösteririken ABD doları, euro karşısında %0.14’lük getiri ile yetinmek zorunda kalırken, 10 yıllık Hazine Bonosu getirisi % 2.76 gerileyerek 2.43’ den kapanış yaptı.

Bu hafta da altın fiyatlarında yine jeopolitik gelişmeler öne çıkacak. Özellikle; satış baskısını, risk iştahındaki azalmayla kıran altın, 1300 dolar/ons’ un üstünde tutunuyor. Yüksek jeoploitik risk süreci, yatırımcılar için önemli. Bu süreç altının aleyhine işleyebilir. Bu hafta altında 1280 dolar/ons’u destek, 1325 dolar/ons’u direnç seviyesi olarak görüyoruz. Yurt içinde ise dolar karşısında değer kaybeden TL nedeniyle altın fiyatı yüksek seyrediyor.