AVM'de 'pazar' kavgası büyüyor

On yılı aşkın bir süredir parlamentonun gündeminde bulunan ancak, bir türlü yasalaşmayan Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı'na Meclis yolunun görünmesi, bu konudaki tartışmaları alevlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA - Özüm ÖRS - Leyla İLHAN ÖZEK

İSTANBUL - Sanayi Bakanlığı'nın alışveriş merkezlerine yönelik hazırladığı yasada kavga alevleniyor. "AVM'lerin çalışma saatlerini belediye encümenlerinin belirlemesini"

öngören madde, taslağın en çok tartışılan konusu. Yasada bire bir yer almamasına rağmen, pazar günleri saat 18.00'den sonra AVM'lerde eğlence ve yiyecek dışındaki mağazaların kapatılacağı söyleniyor. Yasaya, perakendeciler ciro yani "pazar" kaybı, alışveriş merkezi yatırımcıları "pazar ihtiyaçlarına" cevap vermediği, küçük esnaf ise "pazar daralmasını engelleyemeyeceği" nedeniyle karşı çıkıyor.

'81 bin kişi işsiz kalacak' iddiası

DÜNYAda Mikro Politika sayfasında taslağı masaya yatırdı ve tarafların hiçbirinin memnun olmadığı sonucu ortaya çıktı. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) yetkilileri de dün bir toplantı yaparak yasaya karşı olduklarını açıkladı. Tartışmalı 13 madde sıralayan yetkililer, hepsine itiraz etti. AMPD Başkanı Mehmet Nane, tasarının yasalaşması halinde 81 bin kişinin işsiz kalacağını ileri sürdü. Nane'nin verdiği bilgiye göre söz konusu 81 bin kişi, çoğunluğu öğrenci olan ve hafta sonu çalışanlarından oluşacak.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir