Avrupa, bankalara yeni vergi için düğmeye bastı

Öneri yasalaşırsa, olası mali başarısızlıkların finans sisteminde sıkıntı yaratmasını engellemek için doğrudan ulusal fonlara gidilebilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, hükümetlere finansal kuruluşlara uygulanacak vergi ile desteklenecek banka kriz fonları oluşturmaları yönündeki önerisini açıkladı.

AB, bu öneriyle gelecekte gerçekleşecek mali başarısızlıkların finans sisteminde sıkıntı yaratmasını engellemek için doğrudan ulusal fonlara gidecek, bankacılık sektörüne yönelik ön vergi sistemi getirmeyi hedefliyor.

İç pazardan sorumlu AB Komisyonu Üyesi Michel Barnier, AB maliye bakanlarının Brüksel'de düzenlediği toplantıda, yeni vergi sistemine yönelik önerilerini sundu. Önerinin, en geç 2011 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Barnier burada yaptığı konuşmada, uygulamaya koyulmasıyla birlikte, milyarlarca euro toplama kapasitesine sahip olan bu vergi planının, bankaların ileride yaşayacakları sıkıntıların finans sistemine zarar vermesini engellemek için tasarlandığını söyledi.

Barnier'in önerisinin, gelecek ay Toronto'da bir araya gelecek G20 ülkelerinin gündeminde de yer alacağı kaydediliyor.

Henüz taslak aşamasında olan yasa tasarısının kanunlaşması için hem AB hem de Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

Hükümetler arası görüş ayrılığı olabilir

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso dün yaptığı açıklamada, AB Komisyonu'nun yapacağı öneride fonların nasıl kullanılacağına ilişkin sıkı limitlerin yer alacağını ifade etmişti.

Avrupa'daki hükümetler arasında, bu önerilere karşı görüş ayrılıkları olduğu belirtiliyor.

Hükümetlerin özellikle, oluşturulacak fonların yalnızca batan bankaların geride bıraktıkları sorunların çözümünde kullanılması yönünde getirilecek sınırlamaya karşı çıkacakları ifade ediliyor.

Bir AB yetkilisi yaptığı açıklamada, "Fonların yeniden sermayelendirme amacı ile kullanılmasını istemiyoruz" dedi.

Bu önerinin, ABD ve diğer ülkelerden benzer adımların gelmemesi durumunda da büyük tartışmalara yol açabileceği kaydediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir