Avrupa'da enflasyon toparlanıyor!

Avrupa Birliğinde enflasyon beklentisi yıllık bazda yüzde 0.3’e yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

Gün içinde Avrupa Birliğine dair olarak açıklanan enflasyon beklentileri, Euro’da değer artışı yaşanmasına neden oldu. Eurostat tarafından açıklanan yıllık enflasyon beklentisi Mayıs ayında yüzde 0.3 oranına yükselmiş durumda. Nisan ayında yüzde 0.0 olarak açıklanan enflasyon beklentisinin 0.3 puan artış göstermiş olması, Avrupa Birliği ekonomisinde yaşanan canlanmayı göstermesi açışından önemli. Açıklanan verinin detayları incelendiğinde, hizmet sektöründe yaşanan artışın başı çektiği görülüyor. Geçtiğimiz ay yüzde 1.0 artış kaydeden hizmet sektörü enflasyon oranı, Mayıs ayında yüzde 1.3’lük artış kaydetmiş durumda. Hizmet sektörünün ardından gelen gıda & içecek sektöründe yaşanan artış da yüzde 1.0’den yüzde 1.2’ye yükselmiş durumda. Enerji, gıda, alkol ve tütün ürünlerde yaşanan gelişimin hariç tutulduğu çekirdek enflasyon oranın da yüzde 0.6’dan yüzde 0.9’a artış olduğu açıklandı.  

Her ne kadar dün açıklanan Euro bölgesi PMI verileri yükseliş kaydetmemiş olsa da, 2015 Ocak ayı sonrası PMI rakamlarında genel anlamda yaşanan toparlanmada Avrupa Birliği ekonomisinde canlanmanın başlayabileceğini gösteriyordu. Bugün açıklanan enflasyon tahminleri de bölge ekonomisi için olumlu bir tablo çizmiş durumda. 

Veriler sonrasında EUR/USD paritesinin yeniden 1.0990 seviyesine yükseldi. Günün devamında 1.1060 ve 1.1180 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Haftanın devamında ise yarın açıklanacak olan Euro Bölgesi işsizlik oranı verisiyle, Avrupa Birliği Merkez Bankası (ECB) faiz oranı kararı takip edilecek. Faiz kararı sonrasında konuşma yapacak olan ECB Başkanı M.Draghi’nin açıklamaları Euro’da hareketliliğin artmasına neden olabilir. 

www.integralmenkul.com.tr

www.integralforex.com.tr