Avrupalı Eku'ya bakmadan disk üretmez

Şirket, üç yıllık strateji planında enerji ve inşaata da girecek. Frende parça değil sistem üretimine geçecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fren diski ve kampananın Türkiye'deki ilk üreticisi olan Eku Fren, şimdi yalnızca Türkiye ölçeğinde değil, Avrupa ölçeğinde de oldukça önemli bir firma.

Disk ve kampana pazarının en önemli üç oyuncusundan biri. Çin'in ucuz fiyatla Avrupa firmalarını bir bir çökerttiği 2000 yılları başından itibaren başlayan yıkıcı rekabete dayanmış birkaç firma arasında yer alıyor. Alman Busch'tan sonra kıtanın en büyük ikinci üreticisi. Eku Fren'in hedefi Avrupa liderliği. Yönetim Kurulu Üyesi Lütfü Küçük, "Avrupalılar, bizim pozisyonumuzu dikkate almadan karar veremiyor" dedi.

Eku'nun 1980'lerin sonunda yılda 4 TIR'la başladığı ihracatta bugün 3 bin 500 TIR'a ulaştığını belirten Lütfü Küçük, "Kazandığımızı işe yatırdık, çok süratli büyüdük. Üretimin yüzde 85'i ihracat" dedi.

2000 yılında Gebze'de yaptıkları yeni yatırımla yıllık kapasitelerini 1 milyon 300 bine yükselttiklerini ifade eden Küçük'ün verdiği bilgiye göre Türkiye'de pazarın yüzde 60'ını Eku Fren'le birlikte üçdört firma karşılıyor. Avrupa'nın en büyük 10 orijinal ekipman firmasından 7'si Eku'nun müşterileri arasında. Üretiminin yarısını Iveco, DAF, Arvinmeritor ve BPW'ye satıyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir