Avrupalılar yaşlılarına Türkiye'nin bakmasını istiyor

Yaşlı nüfusun yoğunlukta olduğu Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye yaşlılarına bakılması yönünde talepler geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yaşlı nüfusun yoğunlukta olduğu Avrupa ülkeleri, Türkiye'nin yaşlılarına bakmasını istiyor.
Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Başkanı ve Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof Dr. Mustafa Paç, dünyada 100 milyar dolarlık küresel sağlık turizmi pazarında Türkiye'nin payının giderek arttığını söyledi.
2010 yılında 275 bin 732 turistin sağlık turizmi için Türkiye'ye geldiğine işaret eden Paç, her yıl Türkiye'ye gelen yaşlı turist sayısının ise ortalama 84 bin olduğunu ifade etti.
Yaşlı turistlerin kış aylarında sıcak olduğu için Türkiye'nin güney sahillerini tercih ettiğini anlatan Paç, "Çünkü kışı burada daha ucuza geçiriyorlar. Buralarda sıcaklıklar yüksek ve son derece ucuz. Bu geiatrik amaçla değerlendirilirse Türkiye çok yüksek gelirler elde edilebilinir. O otellerin yanında bir rehabilitasyon merkezleri olsa, yaşlılar buralara geldiğinde bütün tedavisini de yaptırabilse Türkiye geiatrik turizm açısından daha cazip hale gelir" diye konuştu.
Avrupa'da yaşlı bakım bedelinin çok yüksek olduğuna işaret eden Paç, Türkiye'ye en çok Almanya'nın ve İskandinav ülkelerinden yaşlı bakımı için gelindiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Özellikle yaşlı nüfusu fazla olan Avrupa ülkeleri Türkiye'de yaşlılarına baktırmak istiyor. Bununla ilgili yoğun başvurular var. Bunun yanında Uzak Doğu Asya ülkelerinden gelen taleplerde mevcut. Avrupa'nın nüfusu 600 milyondan fazla bunların 125 milyonunu yaşlılardan oluşuyor. Bu yaşlıların yüzde 1'ine bakılması halinde Türkiye kişi başına 2 bin avrodan hatırı sayılır bir gelir elde eder."
Türkiye'deki yetişmiş insan gücünün, genç nüfusun, kaliteli ve iyi hizmet anlayışının bu taleplerin gelmesinde etkili olduğuna vurgu yapan Paç, bunların yanında coğrafi konumunun getirdiği avantajlar, sıcak su kaynaklarını ve iklimin de bu tercihlerde etkili olduğunu söyledi.

Amerika'da bile bu kadar iyi sağlık hizmeti yok

Türkiye'nin sağlık turizmi ve yaşlı turizmde büyük bir potansiyeli olduğuna dikkati çeken Paç, sağlık turizmi sektörünün her yıl yüzde 6 ila yüzde 12 arasında büyüdüğünü kaydetti.
Türkiye'de kamu ve özelde toplam 240 kalp merkezi bulunduğunu, bunun bile tek başına sağlık turizmi için büyük bir avantaj sağladığını ifade eden Paç, dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yoğunlukta kalp merkezi bulunmadığını anlatarak "Bizde yapılması gereken her şey yüksek kalitede yapılıyor. Avrupa'da bir koroner bypass olmak için 6 ay bekletiliyor insanlar. Bizde ise bugün anjiyo olun ertesi gün ameliyat olabilirsiniz. Amerika'da bile bu kadar iyi sağlık hizmeti yok" diye konuştu.
Bizde bypass ameliyatının 5-6 bin dolara, Avrupa'da 25 bin euro, ABD'de ise 50 bin dolara mal olduğunu anlatan Paç, Türkiye'nin bu bakımdan pazarda çok rahat rekabet edebileceğini, sıcak su turizmi ve geiatri turizmi ile dış ticaret açığını kapatılmasında etkili olabileceğini söyledi.
Geiatri turizmi için yüksek okulların kurulması ve bu bakımı yapabilecek kişilerin yetiştirilmesi gerektiğini altını çizen Paç, bunların kısa süre içerisinde kurulabilineceğini ifade etti.
Paç, sağlık turizmini tartışmak üzere 18-21 Kasım tarihlerinde bu yıl 5'incisi düzenlenecek olan Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresini gerçekleştireceklerini belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir