Ayakkabıcılar daha fazla denetim istiyor

Kanserojen madde içeren ithal ucuz ayakkabılar sektörün gündemine oturdu. Sektör temsilcileri tepkili. Daha fazla denetim isteyen sektör temsilcileri sağlıksız ayakkabıyı ithal eden ve satan firmaların teşhir edilmesini istediler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu (TUAF) Genel Başkanı İbrahim Buğur, son yıllarda Türkiye piyasasında sayısı hızla artan kalitesiz ve sağlıksız ayakkabıların, hem insan sağlığını hem de sektörü tehdit ettiğini belirterek, denetimlerin artırılmasını talep etti. Buğur, Türkiye’deki irili ufaklı atölye ve fabrikalarda her gün binlerce çift ayakkabı üretildiğini söyledi. Bu işletmeler içerisinde iyi örnekler kadar kötülerin de bulunduğunu ifade eden Buğur, insanların yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ve ayak sağlığının korunması açısından önem taşıyan sektördeki çürük elmaların temizlenmesini istedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin, "Sağlığa zararlı olduğu tespit edilen ayakkabıların illegal içeriye sokulduğu" yönündeki açıklamasını hatırlatan Buğur, "Son yıllarda Türkiye piyasasında sayısı hızla artan kalitesiz ve sağlıksız ayakkabılar, hem insan sağlığını hem de sektörü tehdit ediyor" dedi. Buğur, sektördeki sorunların giderilmesi için halkın bilgilendirilmesine yönelik çalışma yapılması gerektiğini ifade etti. Acilen kamu spotu hazırlanmasını isteyen Buğur, şöyle konuştu: 

"Halka ayak sağlığının önemi ve doğru ayakkabı seçimi gibi konular anlatılmalı. Halk bilinçlendiği zaman bugün yaşanan sıkıntılar da büyük oranda giderilecektir. Şu an 100 liradan ucuz deri ve kösele ayakkabı üretilemezken, her gün televizyonlarda 29 lira gibi komik fiyatlara satılan ayakkabı reklamlarına rastlıyoruz. Bu resmen halkı kandırmaktan başka bir şey değil." Buğur, son yıllarda gıda ürünlerinde yapılan denetim ve cezalandırma işlemlerini takdirle karşıladıklarını dile getirdi. Benzer uygulamaların ayakkabı için de yapılmasını talep eden Buğur, "Gıda ürünlerindeki sıkı denetim halk sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle artırıldı, kalıcı ve yapıcı çözümler üretildi. Ayakkabı konusu da halk sağlığını yakından ilgilendiren bir konu. O yüzden gıda sektöründeki benzer çalışmaların bizim sektörümüzde de uygulanmasını talep ediyoruz" diye konuştu. Gelişen teknolojiyle gerçeğe çok yakın deri üretilmeye başlandığını belirten Buğur, bu durumun gerçek deri seçiminde tüketiciyi zora soktuğunu aktardı. Buğur, artık gerçek deriyi çıplak gözle, işin ehli olmayan kişilere ihtiyaç duymadan seçmenin neredeyse imkansız hale geldiğine dikkati çekti.

Ucuz ayakkabı satın alırken dikkatli olunmasını öneren Buğur, şunları kaydetti: "Mesela 100 liranın altında satılan ayakkabıyı alırken daha seçici olunması gerekiyor. Çünkü 100 liradan daha ucuza gerçek deri ve kösele bir ayakkabıyı almak mümkün değil. Ayrıca bilinen ve güvenilen yerlerden ayakkabı almak bir çeşit önlem olacaktır. "

Firmalar teşhir edilsin

Kanserojen azo boyar madde içeren ayakkabı ithalatı ile ilgili ihtisas gümrüklerinin "delinmesinin" sorunun ana kaynaklarından biri olduğunu vurgulayan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin, "Ek verginin yanı sıra çok daha radikal önlemler alınmalı" dedi. Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük de, kanserojen ayakkabıların derhal piyasadan toplatılması gerektiğini belirterek, "Kanserojen ayakkabıları ithal eden ve piyasaya süren firmaların kamuoyuna açıklanmasını, kanserojen ayakkabıları piyasaya sürenler ile bunlara yardım ve aracılık edenlere yasal müeyyidelerin uygulanmasını, yetkili tüm kamu idarelerinden bekliyoruz" dedi.

ayakkabiiicinnn.jpg

Esra'nın ayaklarını zehirli ayakkabı mı bu hale getirdi?

Çin'den ithal edilen zehirli ayakkabıların piyasaya sürüldüğü Bakan Caniklioğlu tarafından doğrulandı. Geçtiğimiz günlerde Esra Cevher'in giydiği ayakkabı yüzünden ayaklarında oluşan yaralar vatandaşta paniğe neden oldu. Esra Cevher'in geçtiğimiz temmuz ayında satın aldığı bu ayakkabıların kanserojen madde içerdiği belirtilen ayakkabılardan olduğu şüphesini taşıyor. İlk giydiğinde ve yağmur yağdığında ayaklarında kızarıklar olduğunu söyleyen Cevher, geçtiğimiz eylül ayında yine giydiğinde ayağında kızarıklık ve morartı olduğunu belirtti. Esra Cevher en son ayakkabıları geçtiğimiz hafta giydiğini ve bir günde ayaklarında kızarıklık, morarma ve su toplama sonucu hastaneye gittiğini açıkladı. Cevher, bu son olaydan sonra ayakkabıları laboratuvarda inceleteğini belirtti.

25 bin zehirli ayakkabı kayboldu

Çin'den gelen ayakkabılarda kanserojen madde belirlendi. İstanbul Erenköy Gümrüğü'nde incelenen 25 bin 510 çift ayakkabıda kanserojen madde olarak bilinen azor boyaya rastlandı ve ithalat izni verilmedi. 20 Ekim'de yapılan tespitin ardından ayakkabılarla ilgili gerekli işlemler tamamlandı ve imha kararı alındı.

Tekrar TIR'lara yüklenen ayakkabılar Kocaeli'ndeki bir atık imha tesisine götürüldü. İşlem için tespit yapılmak istenince; kolilerde imha amacıyla gönderilen gerçek ayakkabıların olmadığı, daha önce piyasadan iade alınan eski ve yırtık ayakkabıların bulunduğu görüldü.

Aralarında çocuk ayakkabılarının da olduğu kanserli madde içeren ayakkabıların izine rastlanamadı.

Bu konularda ilginizi çekebilir