AYB'den 445 milyon euroluk destek

Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye'de iklim değişikliği ve girişimciliği desteklemek amacıyla 4 yeni finansman sözleşmesi imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Türkiye'de iklim değişikliği ve girişimciliği desteklemek amacıyla 4 yeni AYB finansman sözleşmesi imzaladı.

İkisi doğrudan Hazine ile diğer ikisi de Hazine garantisi altında bulunan toplam 445 milyon euroluk finansman paketi sözleşmesine, AYB Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, TKB Genel Müdürü Metin Pehlivan ve TSKB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Orhan Beşkök imza koydu.

Ankara Sheraton Otelinde gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, AYB'nin kilit sektörlerde yapılan yatırımlara sağladığı finansman desteğiyle Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB üyesi olmayan ülkeler arasında AYB'nin en fazla finansman sağladığı ülke konumunda bulunduğuna işaret eden Çanakçı, bunun da AYB'nin Türkiye'de verdiği önemin ve duyduğu güvenin en önemli göstergesi olduğunu bildirdi.

AYB'nin 2006-2010 yılları arasında Türkiye'deki yatırımlara yıllık ortalama 2 milyar eurodan fazla finansman imkanı sunduğunu belirten Müsteşar Çanakçı, bankanın 2011 yılı içinde de kamu projelerinin finansmanı için 695 milyon euro, özel sektör yatırımlarının finansmanı için ise yaklaşık 1 milyar 205 milyon euro civarında kredi sağlayacağını planladıklarını kaydetti.

İklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadele edilmesine yönelik çalışmalara yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projeleriyle özel sektörün de büyük katkı sağladığını ifade eden İbrahim Çanakçı, bu nedenle AYB'nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında yerel aracı bankalar vasıtasıyla veya doğrudan özel sektör yatırımlarının gerçekleştirilmesine yönelik verdiği destekten büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Ülke ekonomisinin büyümesinde ve yeni iş imkanları sağlamasında kilit rol oynayan KOBİ'lerin finansman kaynaklarına ulaşmakta problemlerle karşılaştıklarına dikkat çeken Çanakçı, şöyle konuştu:

"Bu tespitler çerçevesinde KOBİ finansmanı Türkiye'nin gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde üzerinde önemle durduğu alanlardan birisidir. KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması Hazine Müsteşarlığımız ve diğer ilgili kurumların temel öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu önceliğin bir göstergesi olarak uluslararası kuruluşlardan son 5 yılda 3,5 milyar dolara yakın bir finansman sağlanmıştır.

Reel sektörümüzün güçlendirilmesi amacına yönelik bu çabalarımız da AYB'nin desteği de önemli bir yer tutmaktadır. Bugün imzalanacak olan 150 milyon euro tutarındaki finansman paketi de bu desteğin bir göstergesidir. Bu imkan ülkemizin KOBİ alanında zengin bir deneyime sahip başarılı 2 finansman kuruluşu olan TSKB ve Türkiye Kalkınma Bankası tarafından yenilenebilir enerji yatırımları da dahil olmak üzere muhtelif alanlarda KOBİ'lerimize kullandırılacaktır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir