Babacan, Letonyalı mevkidaşıyla görüştü

Görüşmede, uluslararası ve bölgesel konularda fikir birliğine varıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

RİGA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, resmi ziyaret için bulunduğu Letonya'nın başkenti Riga'daki temaslarına Letonya Dışişleri Bakanı Maris Riekstins'le görüşerek başladı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Babacan, Türkiye ile Letonya arasındaki ilişkilerin "mükemmel düzeyde" olduğunu söyleyerek, hem ikili hem uluslararası ve bölgesel konularda iki ülkenin benzer görüşleri paylaştığını kaydetti.

İki ülkenin ekonomisinin gelişmekte olduğunu ifade eden Babacan, Letonya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısına dikkati çekti. Görüşmede Türkiye'nin AB sürecini değerlendirdiklerini söyleyen Ali Babacan, AB üyesi olan Letonya'ya Türkiye'nin AB sürecinde verdiği desteği hatırlattı, Letonya'nın da Türkiye'nin AB sürecine verdiği güçlü destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AB'ye tam üyeliğin Türkiye'nin "stratejik hedefi" olduğunu ifade eden Babacan, bu çerçevede reform sürecinin devam edeceğini söyledi. Türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomik bir değişim sürecinden geçtiğini kaydeden Bakan Babacan, şu ana kadar 10 faslın açıldığını, 6'sının da teknik olarak hazır olduğunu belirtti.

Babacan, ancak bazı AB ülkelerinin Türkiye'nin AB müzakere sürecini yavaşlatmak istediğini kaydetti. Türkiye'nin ulusal programının açıklandığını ve AB yol haritasının hazır olduğunu bildiren Babacan, Mart'ta yapılacak yerel seçimlerin ardından TBMM'nin yeni bir heyecanla reform sürecine devam edeceğini kaydetti.

2013 sonu itibariyle Türkiye'nin AB için hazır olacağını ifade eden Babacan, önemli olanın AB'nin Türkiye için hazır olup olmayacağı olduğunu kaydetti ve AB içindeki sorunlara dikkati çekti. Bu çerçevede, "acele içinde olunmadığını"  belirten Babacan, Türk halkının standartlarının yükseltilmesinin önemli olduğunu bildirdi.

Rielstins: AB sürecine başından beri destekçiyiz

Letonya Dışişleri Bakanı Riekstins de, iki ülke arasındaki işbirliğinin önemli olduğunu kaydederek, ikili ilişkilerin olumlu seyrettiğini belirtti. Ülkesinin Türkiye'nin AB sürecine başından beri destek verdiğini söyleyen Riekstins, reform sürecinin devam etmesi gerektiğini vurguladı. AB'ye tam üyelik için Kopenhag kriterlerinin karşılanması gerektiğini de anımsatan Letonya Dışişleri Bakanı, aynı süreçten ülkesinin de geçtiğini ve deneyimleri paylaşmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.