Bağış, AB'nin Vize kararından memnun

Devlet Bakanı Egemen Bağış, AB Adalet Divanı'nın kararının AB makamlarının önyargılı olduğu kaygılarını gidereceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilal Yakınbaş - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Adalet Divanının iş için Avrupa'ya gidecek Türklerden vize istenmemesine ilişkin kararını değerlendirirken, ''Bu karar, ayrıca AB makamlarının Türklere karşı ön yargılı ve taraflı davrandığı yolundaki kaygıların giderilmesinde ve karşılıklı ortaklığın tesisinde önemli bir adımdır'' dedi.

Bağış, A.A muhabirine yaptığı değerlendirmede, Avrupa Adalet Divanının kararının davacı vatandaşların lehine verilmiş bir karar olduğunu belirterek, ''Bu karar özellikle 1970 tarihli Katma Protokol'de yer alan 'stand still (hakların kötüleştirilemeyeceği)' hükmünün olumlu yorumlanmış olması ve dolayısıyla 1970 yılında kazanılmış bir hakkın Avrupa'nın en yüksek mahkemesi tarafından onaylanması anlamına gelmektedir'' diye konuştu.

Kararın, Türk vatandaşların, Avrupa Birliği ülkelerine yönelik vize taleplerinde yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi açısından umut verici olduğunu dile getiren Bağış, şunları söyledi:

''Öte yandan, kararın gerekçesi uygulama bakımından önem taşıdığından detaylı bir hukuki değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Bu konuda arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu karar, ayrıca Avrupa Birliği makamlarının Türklere karşı ön yargılı ve taraflı davrandığı yolundaki kaygıların giderilmesinde ve karşılıklı ortaklığın tesisinde önemli bir adımdır. Biz Avrupa Birliğinden bir ayrıcalık istemiyoruz, ama herhangi ayrımcı bir muameleyi de kabul etmiyoruz.

Türkiye'nin ve Türk vatandaşlarının kazanılmış haklarının gözetilmesini istiyoruz. Objektif kriterler temelinde, daha önceki aday ülkelerle eşit statüde bir aday ülke olarak müzakereleri devam ettirmek ve sonuçlandırmak istiyoruz.

Türk pasaportunun dünyanın tüm ülkelerinde hak ettiği itibara kavuşması için çabalarımızı, çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

Kararın bir grup kararlı vatandaşımızın özverisiyle ve çabasıyla geçtiği yolunda işaretler var. AB bilincinin bu şekilde bireysel düzeyde harekete geçmesi gurur verici. Bu tür çabalara daha çok destek olmamız gerekiyor. Başbakanımız ve Hükümetimiz her zaman yurt dışındaki vatandaşlarımızın yanında olmuştur. Ancak her şeyi hükümetten, devletten beklemek yerine inisiyatifi kendi eline alan vatandaşlarımızın varlığı da gurur verici. ''

Hakkımızı arayalım, hakkınızı arayın

AB'nin sadece Hükümet'in değil, herkesin projesi olduğuna işaret eden Bakan Bağış, bazı adımların resmi kanallardan değil, bilinçli ve fedakar yurttaşlardan gelmesi gerektiğini belirtti.

Yurttaş, birey katılımının, AB içinde resmi çabalardan daha etkili ve daha anlamlı olduğuna işaret eden Bağış, sözlerine şunları ekledi:

''El ele devam edeceğiz. Kendilerine de teşekkür ediyorum, kutluyorum. AB'deki bütün yurttaşlarımıza sesleniyorum; iyi bir AB yurttaşı olun, kurallara uyun ve hakkınızı arayın, hukukunuzu koruyun. Hepinizin tek tek yanındayız. İkinci sınıf vatandaş olmayı reddedin, ikinci sınıf değilsiniz. AB yasaları saç rengi ya da ten rengi olanlar için ayrı kural içeren yasalar değildir, olmaması gerekir. Öyle olmadığını kendileri de söylüyorlar. O zaman bu durumu bizzat her noktada test edelim ve hakkımızı arayalım. Hakkınızı arayın.''