Bağlama kütüğü yönetmeliği değişti

Gemi, deniz ve iç su araçlarının mülkiyetinin devrini gerektiren satış, bağış gibi hukuki işlemlere yönelik belgelerin başkanlıklar huzurunda düzenlenmesi zorunlu oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan "Bağlama Kütüğü Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik," Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin 2. maddesinde yapılan değişiklik ile "18 Gros tonilatodan küçük ticari gemiler ile boy ve tonajına bakılmaksızın ticari deniz araçları ve özel kullanıma mahsus gemi ve deniz araçları kapsam altına alındı ve Türk Ticaret Kanunu'na göre kurulmuş Milli Gemi Siciline ve 4490 sayılı Kanun'a göre kurulmuş Türk Uluslararası Gemi Siciline tescilli ticari gemi ve deniz araçları, silahlı kuvvetlere ait gemi, deniz ve iç su araçları hakkında yönetmeliğin uygulanmayacağı hükme bağlandı.

Yönetmeliğin "bağlama kütüğüne kaydedilecek gemi, deniz ve iç su araçları"na ilişkin hükmü, "Bağlama kütüğüne, boyu 2,5 metre ve yukarı olan; 18 Gros tonilatonun altında olup da Milli Gemi Sicili'ne tescil edilmemiş ticari gemiler ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun bayrak çekme hükümlerine bağlı olmaksızın ticari amaçla işletilmekte olup, gemi sicillerine kaydedilmemiş deniz araçları, ticari amaçla işletilen iç su araçları ve özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları zorunlu olarak kaydedilir. 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun bayrak çekmeye ilişkin hükümlerine bağlı olmaksızın yabancı uyruklu gerçek kişilere ait özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları talep olması ve İdare adına kaydı yapacak başkanlık tarafından uygun bulunması halinde kayıt edilir. Birinci fıkrada düzenlenen kayıt zorunluluğu dışında kalan gemi, deniz ve iç su araçları ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce tescil edilmiş spor kulübü ve federasyonların envanterinde kayıtlı olup da münhasıran spor faaliyetleri için kullanılan gemi, deniz ve iç su araçlarının kayıt usul ve esasları İdare tarafından belirlenir" olarak değiştirildi.

Yönetmeliğin "Resmi Sözleşme" başlıklı maddesi "Mülkiyetin Devri" başlığı ile yeniden düzenlendi. Düzenlemeye göre, bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve iç su araçlarının mülkiyetinin devrini gerektiren satış, bağış gibi hukuki işlemlere yönelik belgelerin başkanlıklar huzurunda düzenlenmesi zorunlu oldu ve mülkiyetin devri işlemleri, gemi, deniz ve iç su aracının kayıtlı olduğu bağlama kütüğünün bağlı olduğu başkanlık dışında başka bir başkanlık huzurunda da yapılabilecek.

Yönetmeliğin "Re'sen terkin" başlıklı maddesine, "Üzerinde haciz veya başkaca takyidat bulunan gemi, deniz ve iç su araçları, alacaklısının muvafakatıyla terkin olunur" fıkrası eklendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir