Bağrışa çağrışa rağmen çıkan para 1,6 milyar dolar

İMKB Başkanı, yabancıların Türkiye'den çıktığına yönelik eleştirileri değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, yabancı yatırımcıların Türkiye'den çıktığına yönelik eleştiriler konusunda, "2010 yılında 2,1 milyar dolar para girmiş, bütün bu bağrışa çağrışa rağmen çıkan para 1,6 milyar dolar" dedi.

Erkan, İMKB olağan genel kurul toplantısında, geçen yıl İMKB'de 3,2 trilyon dolarlık işlem yapıldığını, VOB'daki işlemler de eklendiğinde sermaye piyasasındaki işlem hacminin bir önceki yıla göre yüzde 8'lik artışla 3,5 trilyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Günlük işlem hacminde, tahvil ve bono piyasasında, repo piyasasında geçen yıllara göre önemli ilerlemeler kaydedildiğini bildiren Erkan, borsa dışı günlük ortalama işlem hacminde ise 2001'e göre yarı yarıya azalış yaşandığını, toplam sabit getirili menkul değerlerin Türkiye'deki işlem hacminde, yüzde 85 üzerinde bir payın Borsa üzerinden geçtiğini belirtti.

Seçimden sonra başvurular artar

Halka arzlardaki gelişmelere de değinen Erkan, 2010 yılında 3,1 milyar liralık hisse senedi satışı, 15 adet bono ihracından ise 1,9 milyar liralık tahvil satışı gerçekleştiğini, bu yılın ilk 5 ayında 12 şirketten 1 milyar liralık, 13 adet bono ihracından 5,2 milyar liralık hasılat sağlandığını ifade eden Erkan, "Yıl sonuna kadar geçmişteki en yüksek olan 35 rakamına yaklaşıp, belki de o rekoru kırma ihtimalimizin çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Elimizin altında 15-16 başvuru var. Her hafta da başvurular gelmeye devam ediyor. Seçim sürecinden sonra başvuruların artacağını bekliyoruz" diye konuştu.

Yatırımcı seferberliği kapsamında 2023 yılında asgari bin şirkete, nüfusun yüzde 10'una karşılık gelen yatırımcı sayısına sahip olma hedeflerine işaret eden Erkan, bu kapsamda yurtdışında yaşayan vatandaşların sermaye piyasalarına yatırım imkanlarını anlatmak için Almanya'da toplantılar düzenlediklerini, oradaki bankaları seferber etmek istediklerini söyledi.

Yabancı yatırım

Borsadaki yabancı yatırımcı paylarına bakıldığında, yabancıların 2010 yılında 2,1 milyar dolar net alış, 2011 yılının ilk 5 ayında net 1,6 milyar dolarlık net satış yaptığını söyleyen Erkan, şöyle konuştu:

"Hiç de öyle abartılı rakamlar değil. Bunlar benim günlük hacmimin altında rakamlar... Yabancı yatırımcıların işlem hacmi içerisindeki payı nedir? Hep yabancıyı suçluyoruz da... Yabancı şöyle yaptı, yabancı böyle yaptı. Yabancı yatırımcıların toplam işlem hacmi içerisindeki payı 2010 yılında yüzde 16. Hani ağırlıklıydı? Hani satıp gidiyorlardı? Hani piyasayı yönlendiriyorlardı? 2011 yılında ortalama yüzde 14,3. Yüzde 16'yı geçmiyor. Gördüğünüz gibi de Türkiye öyle satılıp gidilmiyor. Bunlar yalan yanlış ve piyasayı yanıltıcı laflardır. 2010 yılında 2,1 milyar dolar para girmiş, bütün bu bağrışa çağrışa rağmen çıkan para 1,6 milyar dolar."

"Temettü endeksi oluşturuyoruz"

Yeni endeksler hesaplamaya başladıklarını söyleyen Erkan, Londra ve New York örneklerinde görüldüğü gibi, kendi endekslerine sahip olunmadığında piyasaların başka yerlerde oluştuğunu kaydetti. Erkan, ikili ve çoklu işbirlikleri ile ortak endeksler oluşturmaya da devam edeceklerini bildirdi.

İMKB Başkanı Erkan, 2011 yılı projelerine de değinerek, serbest işlem platformu çalışması ile halka açık sayılıp Borsada olmayan şirketlerin bu platformda fiyatlarının belirlenmesini sağlayacaklarını, böylece küçük hissedarların haklarının korunacağını ifade etti.

Erkan, tahvil bono piyasasında özel sektör borçlanma araçları ikincil piyasasında likiditeyi artırmak amacıyla piyasa yapıcılık uygulaması ve hisse senetleri üzerine repo pazarı açılmasının planlandığını, İMKB'de işlem gören menkul kıymetler üzerine opsiyon piyasası için testleri tamamladıklarını, İMKB sürdürülebilirlik endeksi projesini bu yıl sonunda tamamlayacaklarını anlattı.

Hüseyin Erkan, "Bir temettü endeksi oluşturuyoruz. Yüksek temettü verenleri bir endeks içinde toplayalım diyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir