Bakan Çavuşoğlu: Saldırıları kestirmek zor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Terör saldırılarını kestirmek zor, gerekli tedbirleri alıyoruz, almaya devam edeceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "terör saldırılarının nerede ve ne zaman olacağını kestirmenin zor olduğunu" belirterek, bu nedenle gerekli güvenlik ve istihbarat tedbirlerinin alındığını ve alınmaya devam edeceğini söyledi.

Büyükelçiler konferansının sonunda basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu'na önceki gün Paris'te Charlie Hebdo adlı dergiye düzenlenen ve 12 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırının benzerlerinin Türkiye'de gerçekleşme riskinin olup olmadığı soruldu.

Geçmişte Türkiye'de de çeşitli saldırılar düzenlendiğine dikkat çeken Çavuşoğlu şunları söyledi:
              
"Önümüzdeki süreçte de bu terör faaliyetleri dünyanın her yerinde devam ederken nerede, ne zaman terör saldırısı olacağını kestirmemiz zor. O yüzden tabii ki bizim ülkemiz de gerekli güvenlik ve istihbarat tedbirlerini alıyor ve almaya da devam edecektir. Bir taraftan ülkemizdeki terör sorunun çözmek için çabalar sarf ediyoruz çözüm sürecinde, ama ülkemizdeki özellikle PKK terör örgütünün de hala faaliyetlerini durdurmadığa da malumumuz. Dolayısıyla hem bu anlamda tedbirler almamız lazım, hem de içerden ya da dışarıdan gelebilecek saldırılara tedbirli olmamız lazım."
              
Paris saldırısından bir gün önce de İstanbul'da Sultanahmet meydanında bir intihar saldırısı düzenlenmiş ve saldırıda bir polis memuru hayatını kaybetmişti.
              
Libya Hava Kuvvetlerine ait olduğu iddia edilen bir Facebook sayfasında Türk uçaklarının tehdit edilmesi ve iki ülke arasında yaşanan gerilimlerin nedeni de sorulan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Libya konusundaki tavrının başından beri net olduğunu, ülkede çatışan taraflar arasında bir an evvel ateşkes ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
              
Libya'da Muammer Kaddafi yönetiminin devrilmesinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen iki karşıt ittifak ülkeyi kontrol altına almak için mücadele ediyor. Kaddafi yönetimine karşı savaşan ancak ayrı hükümetler kuran iki siyasi grup birbiriyle savaşıyor ve ülkede meşruiyet sağlamaya çalışıyor.
              
Uluslararası toplum ve BM seçimle belirlenen Tobruk hükümetini tanırken, Türkiye Trablus'ta hükümet kuran grupla da görüşmeler yürüten ilk ülke olmuştu.
              
"Bana göre şu anda kim meşru, kim değil tartışmasının da çok faydası yok. Libya'da bir yangın var, bu yangını  söndürmemiz lazım. Bunun için de ateşkesin sağlanması lazım. Ateşkesten sonra müzakerenin olması lazım, yani şu anda çatışan tarafların biraraya gelmesi, getirilmesi lazım" diyen Çavuşoğlu, "Bu söylediğimiz çerçevede adımlar atabilirsek Libya'yı Suriye olmaktan kurtarabiliriz" dedi.
              
THY hafta başında Libya seferlerini durdurduğunu açıklarken, ülkede kalan vatandaşlarının da süratle Libya'dan ayrılması tavsiyesinde bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir