Bakan Davutoğlu, 60'ı aşkın dışişleri bakanıyla görüşecek

Dışişleri Bakanı Davutoğlu BM'deki görüşmelerinin olağanüstü bir tempoda devam ettiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 64. dönem BM Genel Kurul toplantıları için geldiği New York'ta bir hafta içinde 60'ı aşkın dışişleri bakanıyla görüşeceğini ve BM'de pek çok çok taraflı toplantıya katılacağını belirtti.

Davutoğlu BM'deki görüşmelerinin olağanüstü bir tempoda devam ettiğini belirterek bu toplantıların son derece verimli geçeceğine olan inancını da dile getirdi.

Bakan Davutoğlu New York'ta düzenlenen "2009 Balkan Liderleri Toplantısı"nda yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin, BM temaslarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Her yıl yapılan BM Genel Kurul toplantıları nedeniyle dünyanın bütün ülkelerinin liderlerinin katıldığı geniş bir forum oluştuğunu ve bu toplantıların ülkeler açısından son derece önemli olduğunu belirten Davutoğlu şöyle konuştu:

"Biz de hem BM Güvenlik Konseyi hem Genel Kurul üyesi olarak hem de uluslararası sorumluluğumuzun bir gereği olarak bütün ülkelerle yakın temas kurma imkanına kavuştuk. Ayrıca milli menfaatlerimiz, milli meselelerimiz açısından başta Kıbrıs, Orta Doğu'daki gelişmeler, Balkanlar, Kafkaslar'daki gelişmeler olmak üzere Türk dış politikasının ana konularını muhataplarımızla kapsamlı bir şekilde görüşme imkanına sahip olduk. O yüzden olağanüstü bir tempoda görüşmeler sürüyor"

"Uluslararası toplumun Türkiye'den beklentileri var"

Davutoğlu dış politika kapsamında Batı'nın Türkiye'den ne gibi beklentileri olduğuna yönelik bir soru üzerine Batı ya da Doğu değil, uluslararası toplumun Türkiye'den beklentileri olduğunu söyledi.

New York'ta dün Afrika dışişleri bakanlarıyla görüştüğünü anımsatan Davutoğlu "(Afrikalı bakanlar) her biri kendi bölgelerindeki sorunlarla ilgili olarak Türkiye'nin devreye girmesini istediler. Bu da Türkiye'nin gittikçe artan itibarının, güvenilirliğinin, etki gücünün bir yansıması" dedi.

Davutoğlu, uluslararası toplumun Türkiye'den beklentilerinin hem kendi bölgesinde hem de küresel alanda sağladığı uluslararası etkinliğin bir göstergesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye-Ermenistan ilişkileri

Davutoğlu Türkiye-Ermenistan ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine ise Türkiye'nin tüm komşularıyla "sıfır sorun ve maksimum işbirliği" politikası yürüttüğünü ve bunu hedeflediğini belirtti. Davutoğlu, Türkiye'nin bu hedefine Ermenistan hariç neredeyse tüm komşularıyla ulaştığını da söyledi.

Türkiye'nin Ermenistan ile iyi ilişkiler kurmak, ilişkilerini normalleştirmek istediğini belirten Davutoğlu, ama aynı zamanda Güney Kafkaslar'da kapsamlı bir normalizasyon sürecinin gerekli olduğunu, bunun da Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin de normalleşmesi anlamına geldiğini belirtti. Bölgede kapsamlı bir normalizasyon sürecinden tüm tarafların yararlanacağına işaret eden Davutoğlu, "bu yönde çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Clinton Küresel Girişimi "G-20 ve Küresel Sorunlara Etkisi" başlıklı panel programına katılamamasıyla ilgili bir soruya ise konunun tamamen teknik nedenlerden, Başbakan'ın toplantıya gidişi sırasında ortaya çıkan trafikten kaynaklandığını belirtti.