”Bakiyev'in Kırgızistan'dan çıkmasına yardımcı olduk”

Gül, "Kardeş bir ülkede olup bitenler tabii bizi çok yakından ilgilendirir, Türk dünyasını yakından ilgilendirir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan'da yaşanan olayları yakından takip ettiklerini belirterek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Güney Kore gezisini yarıda kesip Türkiye'ye dönmesi çağrısına "Şehitlerimizi ziyaret etmeden mi döneceğiz?" sözüyle cevap verdi.

Gül, Güney Kore'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, temaslarını izleyen Türk gazetecilerle konakladığı Lotte Otel'de sohbet toplantısı düzenledi. 

Bir gazetecinin sorusu üzerine, Kırgızistan'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, telefon görüşmeleriyle yeni Kırgız yönetimine neler yapmamaları gerektiğini söylediklerini anlatan Gül, iç çatışma olmaması ve kan dökülmemesi için çaba gösterdiklerini belirtti.

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in ilk olayların çıkması üzerine Kazakistan'a geçmesi için yardımcı olduklarını ifade eden Gül, "Yoksa onu çıkartmayacaklardı oradan" dedi.

Türkiye'nin, bütün sürecin takipçisi olduğunu anlatan Gül, "Kardeş bir ülkede olup bitenler tabii bizi çok yakından ilgilendirir, Türk dünyasını yakından ilgilendirir" dedi.

Konunun geçen hafta İstanbul'da yapılan CICA Toplantısında ayrıntılarıyla ele alındığını, hatta konuyu Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüştüğünü bildiren Gül, yeni yönetime kimseyi suçlamaması ve komşularıyla problem yaşamaması önerisinde bulunduğunu söyledi.

Gül, "Siz bir kez bölünmeye başlarsanız, etnik ayrışmalar... 'Hepimiz bir Türküz, Türkleriz' deriz, Türklerin içinde de böyle kaç tane etnik şeyler çıkar. Onları da biraz daha deşersen o şehirden, bu şehirden, köyün aşağı mahallesi, yukarı mahallesi diye insanlar bölünürler. Onun için bunlar çok tehlikeli şeyler. Orada Özbekler, Kırgızlar, Kazaklar, Tacikler var. Bir ülke gelişmiş olmayınca geçim zorluğu, kıskançlıklar... Siyasi şeyler sonra gelir. Onu, bunu suçlayarak değil. Zaten ateşi kim yakarsa patlayacak, oralarda hep barut var" diye konuştu.

"Şehitlerimizi ziyaret etmeden mi döneceğiz?"

Cumhurbaşkanı Gül, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin "Güney Kore ziyaretini yarıda keserek, Türkiye'ye dönmesi için Cumhurbaşkanı Gül'e çağrıda bulunduğu ve bazı görüşmeler yapması gerektiğine" ilişkin sözleri hatırlatılması üzerine "Şehitlerimizi ziyaret etmeden mi döneceğiz? Ankara'dan da konuşulur, buradan da konuşulur, her yerden konuşulur. Memnun oldum tabii ki bu duyarlılığa, ilgiye, siyasi partilerimizin sahiplenmesine. Bu çağrılar da bize güç veriyor" yanıtını verdi.

Kırgızistan'daki gelişmelerle ilgili olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile sürekli temas halinde olduklarına dikkati çeken Gül, Kırgızistan'a Türk Konseyi çatısı altında ortak yardım yapılması kararı aldıklarını kaydetti.

Gül, Kırgızistan'ın Rusya'dan asker istediğinin ve Rusya'nın bu talebi reddettiğinin belirtilmesi üzerine "asker göndermenin uluslararası hukuk içinde olduğunu" söyledi.

Rusya'nın, Kırgızistan'ın talebini BM çatısı altında olması halinde ülkeye gidebileceğini açıkladığını anımsatan Gül, "Hangi ülke bir tarafa asker gönderecek olursa o, başka ülkelerin de hemen dikkatini çeker. Çünkü kim asker gönderirse orada bir hakimiyet... Bunlar çok hassas konular olduğu için bunlar hem komşu ülkelerin anlaşması hem de içeridekilerin daveti... Onun için herkes yardım gönderiyor şimdi. Orada askeri varlık da yok" diye konuştu.

İsrail'le ilişkilerde yol haritası açıklanacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail ile ilişkilerde belirlenmiş bir yol haritası bulunduğunu, ancak bunu hükümetin açıklayabileceğini belirterek, bu konuları basın yoluyla konuşmanın doğru olmadığı kanaatini taşıdığını söyledi.

Güney Kore ziyaretini izleyen gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Gül, İsrail ile ilişkiler konusunda bekleme sürecinin sonsuza kadar sürmeyeceğine ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in sözlerinin hatırlatılarak, Türkiye'nin yeni adım atıp atmayacağı ve şu anda belirlenmiş bir yol haritası bulunup bulunmadığı sorusunu, "Var ama onu hükümet açıklar. Bu konuları, dışarıda birbirini tehdit ediyor gibi, şantaj gibi olmaması için söylemek istemiyorum. Basın yoluyla konuşmanın çok doğru olmadığı kanaatindeyim. Neler yapılacağı belli" diye yanıtladı.

İsrail'in soruşturma komisyonu kurması

Gazze'ye yardım filosuna saldırıyla ilgili olarak İsrail'in soruşturma komisyonu oluşturmasının Türkiye için kabul edilebilir olmadığını vurgulayan Gül, "Şimdi Kore'deyiz. Kore'de batırılan gemi var ve ölen 49 asker var. Herkes 'Onu Kuzey Kore yaptı' diyor. Kuzey Kore reddediyor. 'Bu işi sen mi yaptın, komite kur da araştır' demeye benzer bu iş. Bizim için kabul edilebilir, kredibilitesi olan bir şey değil" dedi.

İsrail'in, Avrupa ve ABD'den soruşturma komisyonuyla ilgili olarak "yumuşak mesajlar" almış gibi gözüktüğünün ifade edilmesi üzerine Gül, "Ayrı düştüğümüz konular bunlar, varsa öyle" diye konuştu.

Mısır'ın İsrail konusundaki tavrının eleştirildiğini hatırlatan bir gazetecinin sorusu üzerine Gül, bu ülkenin Sina Yarımadası'nı alırken "Elinin kolunun bağlandığını ve rahat hareket edemediğini" söyledi.

Gül, "İran'ın organize bir şekilde deniz gücü göndermesi ortalığı karıştırır mı?" sorusuna, "Bir şey olmaz" yanıtını verdi.

Dış ticaret

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Güney Kore arasındaki 3.1 milyar dolarlık ticaret hacminin yüzde 93'ünü Güney Kore'nin ihracatının oluşturduğuna dikkati çekerek, "Serbest Ticaret Anlaşmasını bu yıl muhakkak imzalamalıyız" dedi.

Gül, Güney Kore ziyaretini izleyen gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kore ile ilişkileri "her bakımdan mükemmel" olarak niteleyen Gül, Türkiye'nin Kore Savaşı'na asker göndermesiyle büyük bir fedakarlık yaptığını ve bu yolla oluşan dostluğun canlı tutulması gerektiğini söyledi.

Temaslarında daha çok ekonomik ilişkileri ayrıntılı biçimde ele aldıklarını anlatan Gül, iki ülke arasındaki 3.1 milyar dolarlık ticaret hacminde Türkiye aleyhine büyük bir dengesizlik bulunduğunu kaydetti.

Ticaret hacminin yüzde 93'ünü Güney Kore'nin Türkiye'ye yaptığı ihracatın oluşturduğuna işaret eden Gül, iki ülke arasındaki mesafenin Güney Kore açısından sorun olmadığı gibi Türkiye için de sorun olmaması gerektiğini dile getirdi.

Gül, ticaret hacmindeki dengesizliğin tam giderilemese de dengelenmesinin önem arzettiğini anlatarak, "Bunun için Serbest Ticaret Anlaşmasını bu yıl muhakkak imzalamalıyız. Onda da mutabakata vardık" dedi.

Güney Kore'nin AB ile serbest ticaret anlaşması olduğuna işaret eden Gül, Türkiye'nin Gümrük Birliği üyesi olduğu için bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi. Gül, "Güney Kore ucuz malı Avrupa'ya daha kolay sokacak, bize gümrüksüz gelecek. Avrupalı da Kore'ye düşük gümrükle satacak. Ama biz hala gümrükler yüksek olunca bir şey satamayacağız. Bugün zaten felaket olan durum, yarın izahı mümkün olmayan başka bir şeye dönecek" dedi.

2.5 milyar dolarlık helikopter projesi

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde savunma sanayisini de ağırlıklı olarak konuştuklarını bildirerek, Türkiye'de üretilen tankların zırhlarının Güney Kore'den alındığını söyledi. Gül, "O zırhları müttefiklerimiz bile vermiyor" dedi.

Türkiye'nin de Güney Kore'ye simülatör sattığını belirten Gül, "Şimdi de inşallah ATAK helikopteri satmak istiyoruz. Bugün en çok konuştuğumuz konu bu oldu" dedi.

Gül, ATAK projesinin 2.5 milyar dolar tutarında olduğunu kaydederek, Güney Kore'nin bu konuda inceleme yaptığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore'nin Apache helikopterleriyle de ilgilendiğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir