Balık avlama yasağı yarın başlıyor

Yarından itibaren trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağı başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, denizlerde yarından itibaren trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağının başlayacağını anımsatarak, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için tüm balıkçıların av yasaklarına uyması gerektiğini bildirdi.  

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bu dönemin balık üreme zamanı olduğu için büyük önem taşıdığını ifade etti.  

Sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için tüm balıkçılardan av yasaklarına uymalarını isteyen Bayraktar, balıkçıların karasuların bitişiğindeki uluslararası sularda ve su ürünleri avcılık tebliği ile getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığı yapabileceğine ifade etti. Bayraktar, av yasağının olduğu dönemde balıkçı tezgahlarında kültür balıklarının ve av sezonunda avlanıp uygun koşullarda saklanan balık türlerinin bulunabileceğini kaydetti.  

Türkiye'de su ürünlerinde yetiştiriciliğin arttığını, avcılığın yıllar itibarıyla azalma eğiliminde olduğuna dikkati çeken Bayraktar, 2014-2015 sezonunda avcılıktan elde edilen balık üretiminin önemli bölümünü hamsi, çaça, mezgit ve istavritin oluşturduğunu bildirdi. 

Bayraktar, kültür balıkçılığının Türkiye'de de dünyada olduğu gibi gelişen bir sektör olduğunu belirterek, "Ülkemiz, su kaynakları, modern ve ileri teknoloji varlığı, girişimci ruhu ve her türlü yatırım olanakları ile su ürünleri yetiştiriciliğinde büyük bir potansiyel yaratabilecektir. Bu anlamda sektörü daha da ileri boyutlara taşıyacak, stratejilere, projeksiyonlara, destekleme politikalarına ve uygulamalara ihtiyaç bulunmaktadır" ifadesini kullandı.  

Türkiye'de kişi başına balık tüketimi 6,3 kilogram

Türkiye'de su ürünleri üretimindeki artışa rağmen kişi başına su ürünleri tüketiminin gelişmiş ülkelerin altında olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Dünyada kişi başına su ürünleri tüketimi 18,8 kilogram, Avrupa'da 23,3 kilogram, Bulgaristan'da 4,6 kilogram ve Portekiz'de de 61,6 kilogramdır. Kişi başına balık tüketimi 6,3 kilogram olan ülkemizde su ürünleri tüketiminin artırılması gerekmektedir. Su ürünlerinin ve yaşam alanlarının korunması, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için, su ürünleri avcılığına ilişkin bir takım yasak, sınırlama ve yükümlülükler bulunmaktadır. Bunlar tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları ile ilgili düzenlemeler olup, balıkçıların getirilen bu kurallara uygun olarak avcılık yapmaları zorunludur. Sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için tüm balıkçılarımızın av yasaklarına uymaları gerekir. Balık alırken boy yasağına aykırı avlanmış küçük balık satışına, av yasağı süresince yasak olan türlerin satışına ve balık satış yerlerinde asgari hijyen şartlarına uyulup uyulmadığına dikkat edilerek balık alınması gereklidir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir