Balyoz'a 'savcı' arası

Soruşturmaya, görevli savcıların değiştirilmesi nedeniyle şimdilik ara verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  "Balyoz Planı" iddiası soruşturmasını yürütmekle görevlendirilen iki yeni savcının dosyayı inceleyebilmesi için operasyonlara şimdilik ara verildiği bildirildi. Adalet Bakanı konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçnırken, HSYK Başkanvekili, Başsavcının bu tip değişiklikler yapma hakkı bulunduğuna dikkat çekti.

Alınan bilgiye göre, "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcıları Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk bu soruşturmadaki görevlerinden alındı.

Bayraktar ve Berk'in yerine iki yeni savcının soruşturmayı yürütmekle görevlendirildiği belirtilerek, bu savcıların dosyayı incelemesi nedeniyle operasyonlara ara verildiği belirtildi.

Bakan, yorum yapmaktan kaçındı

Adalet Bakanı Ergin, Bakanlığa girişinde gazetecilerin "Balyoz soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcılarının görev yerlerinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca değiştirilmesini" nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Türkiye'de bir süreden beri bu tartışmaların yaşandığını ifade ederek, yeni tartışmalara girmek istemediği söyledi.

Bakan Ergin, gazetecilerin konuya ilişkin ısrarlı soruları üzerine de değerlendirmede bulunmayacağını, soruşturmanın dört savcıyla yürütüldüğünü bunlardan ikisinin değiştirildiğini, süreç içerisinde yaşanan değişikliğe ilişkin geçmişte de değişik değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

Ergin, "Bugün bunu eleştiririz, yarın bir başkasını eleştiririz. Temelinden bu işi uluslararası standartlara oturtup tartışılmayacak bir yapıyı bina etmedikçe, biz bu tartışmaları daha her gün tartışmaya devam ederiz" diye konuştu. 

Değişikliğin 'makul' sebepleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, "Balyoz" adı verilen soruşturmayı yürütmek ve koordine etmekle görevli olan başsavcıvekilinin, çalışma arkadaşları arasında görev değişimi yaptığını ve bunun makul sebeplere dayandığını söyledi.

Sultanahmet'teki İstanbul Adalet Sarayı'na gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başsavcı Engin, "Balyoz planı" iddiaları soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili görev değişikliği yapılması konusunda dünden beri yanlış yorumlar ve değerlendirmeler yapıldığını kaydetti.

Örgütlü suçlar biriminde, adı geçen soruşturmayı yürütmekle görevli savcıların açığa alınmaları ya da yetkilerinin kaldırılmasının söz konusu olmadığını belirten Engin, zaten kendilerinin böyle bir işlemi yapmak için yetkilerinin ve görevlerinin bulunmadığını bildirdi.

Örgütlü suçlar biriminde "Balyoz" adı verilen soruşturmanın dışında da soruşturmalar bulunduğunu vurgulayan Başsavcı Engin, bu birimde çok sayıda önemli soruşturma yürütüldüğünü, adı geçen savcıların uhdesinde de çok önemli başka soruşturmalar bulunduğunu söyledi.

Savcıların bu soruşturmaları yürütmeye devam edeceklerini belirten Başsavcı Engin, şunları kaydetti:

"Esasen örgütlü suçlar birimimizde kamuoyunda 'Balyoz' adı verilen bu soruşturmayı yürütmek ve koordine etmekle başsavcıvekilimiz görevlidir. Bu soruşturmanın başında oradaki başsavcıvekilimiz vardır. Başsavcıvekilimiz çalışma arkadaşlarının arasında bir görev değişimi yapmıştır. Kendi çalışacağı arkadaşları arasında yapmış olduğu bu değişiklik makul sebeplere dayanmaktadır. Tabii ki yeni görev verdiği savcı arkadaşlarımızın da dosyaları bir süre incelemesi ve tetkik etmesi gerekli olduğundan operasyonlara ara verilmiştir. Olay bundan ibarettir. Bu değişiklik konusunda başsavcıvekilinin bana getirdiği gerekçeler ve izahatlar benim tarafımdan da makul ve doğru bulunmuştur. Bu nedenle böyle bir değişiklik yapılmıştır. Yoksa bu görevdeki diğer arkadaşlarımız hakkında olumsuz herhangi bir düşünce veyahut da tasarruftan kaynaklanmamaktadır."

HSYK Başkanvekili: Başsavcının yetkisi var

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, "Başsavcının elbette kendi gözetiminde olan soruşturmalarda bir düzenleme ve gözetim yetkisi her zaman vardır" dedi.

Özbek, kurul toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "Balyoz" soruşturmasını yürüten iki savcının soruşturmadan alınmalarıyla ilgili sorular üzerine Özbek, "Görevden alınma değil. Sanıyorum soruşturmada başka savcıların görevlendirilmesi söz konusu olmuş. Ben de basından öğrendim" dedi.

Bir başka soru üzerine Özbek, Başsavcının böyle bir yetkisi bulunduğunu ifade ederek, "Başsavcının elbette kendi gözetiminde olan soruşturmalarda bir düzenleme ve gözetim yetkisi her zaman vardır" diye konuştu.

"Başsavcı hangi durumlarda müdahil oluyor?" sorusuna karşılık Özbek, "Orada ne düşündüler onu bilemiyorum" yanıtını verdi.

Bir başka soruya ilişkin olarak da Özbek, konuyla ilgili HSYK'ya herhangi bir suç duyurusu veya şikayette bulunulmadığını, konunun HSYK ile ilgili olmadığını bildirdi.

Bir gazetecinin, "Savcılar işlem yaparken başsavcıdan onay almak zorundalar mı?" sorusuna, "Tüm soruşturmalar başsavcının gözetiminde yapılır. Savcılık bir kurumdur. Mahkemeler gibi tek tek çalışan organlar değil" yanıtını verdi. "Yani izin mi almaları gerekir?" sorusu üzerine Özbek, "İzin veya birlikte yürütme anlamına gelir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir