Balyoz'da uyardım dedi, Yalman'ı gösterdi

Tanık eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Özkök "muhtıra"nın Aytaç Yalman tarafından bir hareket tarzı olarak ifade edildiğini, Balyoz plan seminerinde ise "en tehlikeli senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmıştı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - "Ergenekon" davası kapsamında tanık olarak dinlenilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, "(Balyoz Plan semineri) Bu seminer icra edilmiş, fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmış. Siyasi kişiler ve siyasi olaylar, gerçekmiş gibi oynanmış. Ben de Kara Kuvvetleri Komutanı'na incelettim" dedi.Özkök, ABD'nin Irak teskeresi için TSK'dan siyasi baskı istediğini ama yapmadıklarını bildirdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmada tanık olarak dinlenilen Özkök, sanık avukatları tarafından yöneltilen soruları cevapladı.
Özkök, tutuklu sanıklardan Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun avukatı Burak Candan'ın, 2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı'nda yapıldığı belirtilen "Balyoz Plan Semineri"ni hatırlatarak, "Darbenin Aytaç Yalman tarafından önlendiği söyleniyor. Bu konuda bilginiz nedir?" şeklindeki sorusu üzerine, sorunun görülen davayla ilgisini kuramadığını söyledi.

Candan'ın, müvekkilinin "Balyoz Planı" iddiasına ilişkin de yargılandığı anımsatarak, soruyu tekrarlaması üzerine Özkök, şunları söyledi:
"Silahlı kuvvetlerde çeşitli durumlara ilişkin Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaştırılan ve hükümet tarafından onaylanan milli strateji belgesinde, harp oyunları, plan seminerleri ve plan tatbikatları vardır. Genelkurmay, her 2 yılda, 1. Ordu, 2. Ordu, 3. Ordu'ya hangi planların oynanacağını, seminerlerin yapılacağını, ne şekilde oynanacağını ve tarihleri bildirir. Bu, benden önce rutin olarak yayımlanmıştır. Uygulanması gerekir. Ben yoğunluğumdan katılamadım. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılmasını emrettim. Bu seminer icra edilmiş, fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmış. Siyasi kişiler ve siyasi olaylar, gerçekmiş gibi oynanmış. Ben de Kara Kuvvetleri Komutanı'na incelettim."
Dursun Çiçek'in avukatı ve kızı İrem Çiçek'in "Dün sorular üzerine toplantıda 'muhtıra' sözünün geçtiğini belirttiniz. Buradaki herkes zan altında kalıyor. Hangi toplantıda, kim tarafında söylendiğini açıklar mısınız?" şeklinde soruya, Özkök, "Ordu komutanlarının katıldığı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından bir teklif olarak değil, bir hareket tarzı olarak ifade edildi" dedi.

"Başbuğ çok düzgün bir insandı"

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, tanık olarak dinlenilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'e, "Zaman zaman astlarınızla fikir ayrılıkları yaşadığınızı söylediniz. İlker Başbuğ ile anayasal ve yasal düzene ilişkin, hükümete ilişkin bir görüş ayrılığınız oldu mu?" sorusunu yöneltti.
Hilmi Özkök, "Demokratik konularda görüş ayrılığımız olmamıştır. Başka konularda görüş ayrılığı yaşadığımız oldu. Bunu da kendisine ifade etmişimdir" dedi.

Avukat Sezer'in, "İlker Başbuğ, 2 yıl boyunca 2. başkanlığınızı yaptı. Başbuğ hakkındaki görüşleriniz nedir?" sorusunu Özkök, "Beni yönlendirmeyen, doğru kararlar vermem için bana gerekli bilgileri toplayan, çok düzgün bir insandı. 2. başkan olarak kendisinden çok istifade ettim" diye cevapladı.


 

Bu konularda ilginizi çekebilir