Bankacıları uyardı: Demeçlerinize dikkat edin

Bilgin "Gazete, televizyondaki demeçlerinizde veya bütçe hedeflerinizde realiteye dikkat edin. Açıklamalarınız reklam amaçlı dahi olsa, yakinen izlemekteyiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların bugün son derece sağlıklı olduğu söylenen temel göstergelerinin kısa sürede mantık dışı büyüme ve fiyatlama politikaları sonucu eriyebileceğini belirterek, bankacılara, "Gazete, televizyon ya da sair kanallardaki demeçlerinizde veya bütçe hedeflerinizde bu realiteye lütfen dikkat ediniz. Açıklamalarınızda reklam amaçlı dahi olsa, biliniz ki bunları yakinen izlemekteyiz" uyarısında bulundu.

Bilgin, İstanbul'da düzenlenen "8.Uluslararası Finans Zirvesi" programında, "Yeni Normalde Reform Stratejileri ve Beklentiler: Kamu Perspektifi" başlıklı oturumda konuştu.

Konuşmasında Türk bankacılık sektörü hakkında bilgi veren Bilgin, 2010 yılı sonunda 1 trilyon TL aktif beklediklerini, 500 milyar TL krediyi geçtiklerini ancak bunların yetersiz olduğunu söyledi. Bilgin, "Mesela Özel sektörün yurt dışından getirdiği kredi, hiç bizim bankalar uğramadan ama bankalar kanalıyla 100 milyar dolar ve üzerinde. Krediler, yıl sonundan bugüne kadar yüzde 26, mevduat yüzde 14 artmış. Bu da aslında başka sorunları göstermekte.

Kaldıracımız halen 7.3. Sermaye bir ise aktif 7.3. Bu da düşük. Yıl sonunda 20 milyar TL düzeyinde kar bekliyoruz. Yani geçen yılki kadar kar bekliyoruz. Belki bunun üzerine de çıkabilir. Elbette ki bunu dağıttırmayacağız. Mevduatın krediye dönüşümü yüzde 88 düzeyinde. Kısaca bankacılık sistemimiz halen sığ ve ölçeğini yakalayamamış boyutta" bilgisini verdi.

Kar dağıtımında hassasız

Bu yıl da kar dağıtımında oldukça hassas olduklarını söyleyen Bilgin, yeni resimde eski kar marjları olmadığını, kar marjının giderek daraldığını söyledi. Bilgin, bankacılara şu uyarılarda bulundu:

"2009 ve 2010'da gördüğümüz karlılığı tekrar görmemiz oldukça zor. Bu ortamda, artık çok müşteriye değil, sadık müşteriye, yüksek sermaye getirisine değil, sürdürebilirliğe bakmak zorundayız. Bu gelişmeler, bankalarımızın aktiflerini ya da hacmini hızla artırmaya yöneltmektedir. Net faiz marjının düşmesinden kaynaklanan, kar marjını düzeltmek için bankaların, fiyatlama politikalarında mantık dışı davranma ihtimali yüksektir.

Unutulmamalıdır ki bu yarış bazı riskleri de beraberde getirebilir. Bugün övündüğümüz sermaye yeterlilik rasyosu ve diğer temel göstergeler, kısa sürede olması muhtemel mantık dışı büyüme ve fiyatlama politikaları sonucu eriyebilir. Bankacılar, gazete, televizyon ya da diğer kanallardaki demeçlerinizde veya bütçe hedeflerinizde lütfen bu realiteye dikkat ediniz. Açıklamalarınızda reklam amaçlı dahi olsa, biliniz ki bunları dahi yakinen incelemekteyiz. Bankacılarımıza ibrikten akıtılmış mesajlar vermeye çalıştım. Umarım herkes almıştır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir