Bankacılık sektörü küçük, kaynak yok ki verelim

Özince, bankaların yağmurda şemsiye açmamakla suçlandıklarını belirterek, kredi temininde güçlük çekildiği eleştirilerine yanıt verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankaların yağmurda şemsiye açmamakla suçlandıklarını belirterek, "Ama Türkiye'de bankacılık sektörü küçük, yok ki verelim" dedi.

Özince, Adana Ticaret Odası'nda (ATO) verdiği "Türkiye Ekonomisinin 2010 yılı Genel Değerlendirmesi ve 2011 Yılı Beklentileri" konulu konferansta, kendisinden önce söz alan ATO Başkanı Şaban Baş'ın, kredi temininde güçlükler çektiğini söylediğini anımsatarak, buna cevap vermek istediğini bildirdi.

Bankacılık sektörünün her dönemde özellikle kriz dönemlerinde şemsiye açmamakla suçlandığını anımsatan Özince, "Oysa, yıllık kredi hacmindeki değişikliklere bakarsanız sadece 2009'da yüzde 7'lik bir artış var, oysa bu sene yüzde 28 artmış. Sektörün kredi artırması çok çok iyi" dedi.

Özince, özellikle özel bankaların mevduatı krediye çevirmelerine bakıldığında çok yüksek olduğunun görüleceğini ancak, özel bankaların çoğunun da çok büyük kaynaklar üzerinde olmadığının ve devlet bankası da değilse her dönemde çok rahat olamayabileceğinin hesaba katılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de bankacılık sektörünün küçük olduğunu belirten Özince, şunları kaydetti:

"Diyorsunuz ki 'bu bankalar kredi vermiyor', ne versin zaten küçük. Bankacılık sektörünü Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranı örneğin Macaristan'da yüzde 136'sı kadar, Bulgaristan'da yüzde 112'si kadar, Portekiz'de 3 katı, bizde 0,88'i kadar. Komünist olanlar dahil bu kadar düşük bir seviye AB'de yok. Portekiz, İspanya, Hollanda, Danimarka bunların hepsi bizden fazla. Sektör küçük kaynak yok.

Sektörün büyüklüğünün ekonomiye oranına bakıyorum, yani sandalın motoru ne kadar? Taşıyabilir mi? Taşıyamaz mı? Yani olup da verilmeyen yok. Ama biz diyoruz ki; birincisi bu bankacılık sektörünü büyütelim, ikincisi özel sektör kullansın bu kaynakları. Devlet giderek ayağını çeksin, çekmekte de. Devlet borçlanması azaldıkça kredi kaynakları tamamen ekonomide aktif rol oynayacak. Yani dominant rol oynanması özel sektörün işi.

Bankaların kaynağı mevduat ama mevduat yok ki. 3 aylık mevduat yatıran yok. yani mevduattan hareket edersen, bu memlekette kredi vermenin imkanı yok. Allah'tan yurt dışından daha uzun vadeli kaynak alabiliyoruz. Ama yurt dışından aldığımız kaynakla tüketici finansmanı yapmak mümkün değil, üretici finansmanı yapmak da mümkün değil.

Bu konularda ilginizi çekebilir