Bankacılık sisteminde likitide açığı devam ediyor

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, likitide açığındaki artışın gecelik faiz oranlarını oynak hale getirdiği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Merkez Bankasının üst düzey yetkilileri, banka ekonomistleriyle bir araya geldi.

Merkez Bankası, iletişim stratejisi kapsamında, banka ekonomistlerinin görüşme taleplerini bir dizi toplantıyla karşılama kararı aldı ve ilk toplantıyı bugün İstanbul'da gerçekleştirdi.

Basına kapalı toplantıda, Merkez Bankası yetkililerince yapılan sunum, Bankanın internet sitesine konuldu.

Buna göre, enflasyon, cari açık, kredi kullanımıyla ilgili güncel verilerin aktarıldığı sunumda, Merkez Bankasının politika bileşenleri hakkında da bilgi verildi.

Zorunlu karşılık oranlarında Eylül ayından itibaren yapılan artışların, bankacılık sisteminden yaklaşık 40 milyar lira likidite çekilmesine neden olduğu belirtilen sunumda, bankacılık sistemi likidite açığındaki artış ve daha geniş koridor uygulamasının, gecelik faiz oranlarının oynaklığını artırdığı kaydedildi.

Geçen ay tekrar güçlenen sermaye akımlarının gösterge kıymet faiz oranlarının gerilemesine neden olduğu ifade edilen sunumda, ''Ancak daha sıkı likidite koşulları nedeniyle gösterge kıymet faiz oranı, halen Kasım ayı seviyelerinden daha yüksektedir'' değerlendirmesine yer verildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir