Bankalar KOBİ'leri rahatlatacak

Özgenç, "Özel bankalar KOBİ'lerden çok para kazandılar, KOBİ'lerin borçlarını yeniden yapılandırmakla bir şey kaybetmezler, kardan zarar ederler" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, özel bankalardan alacaklarını yeniden yapılandırarak ve ödeme kolaylığı sağlayarak KOBİ'leri rahatlatmalarını beklediklerini söyledi.

Özgenç, hükümetin kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yürüttüğü çalışmayı takdir ettiklerini belirterek, aynı çalışmayı özel bankaların da yapmasını istedi.

Hükümetin kamu borçlarını yeniden yapılandırmaya yönelik çalışmaları için "olması gereken de buydu" değerlendirmesinde bulunan Özgenç, kendilerinin de zaten çok uzunca bir zamandan heri her platformda bu istemi defalarca dile getirdiklerini anlattı.

"Hükümetin çalışmasını sevinçle karşılamakla ve bir an önce hayata geçirilmesini istemekle birlikte özel bankalardan alacaklarını yeniden yapılandırarak ve ödeme kolaylığı sağlayarak KOBİ'leri rahatlatmalarını bekliyoruz" diyen Özgenç, beklentilerinin karşılanmasının bankaları önemli sayılabilecek bir kayba uğratmayacağını öne sürdü.

Bankalar çok şey kaybetmiş olmazlar. KOBİ'ler bankalar için en önemli müşteriler. Zaten bankalar bunu reklamlarında da sık sık dile getiriyorlar. Ama KOBİ'lerin borç sarmalında oldukları herkes tarafından biliniyor. Özel bankalar KOBİ'lerden çok para kazandılar, KOBİ'lerin borçlarını yeniden yapılandırmakla bir şey kaybetmezler, kardan zarar ederler. Sonuçta KOBİ'ler borçlarını ödedikten sonra yine bankalarla çalışmaya, yani bankalara kazandırmaya devam edecekler.

Özgenç, şunları kaydetti:

"Özel bankalar yılbaşı, bayram ve benzeri özel günlerde tüketici kredisi kullandırmak için değişik seçenekler sunarak tüketiciye kredi kullandırma yarışı içindeler ve büyük bir cömertlik sergiliyorlar. Ama KOBİ'lere kredi kullandırma konusunda cömert olmadıklarını görüyoruz. Biz bunu yanlış buluyoruz, KOBİ'lerin mağdur edildiğine inanıyoruz.

Bankalar kredi politikalarıyla tüketimden ziyade üretimi teşvik etmeliler. Özel bankalar tüketimi teşvik konusunda sergiledikleri gayreti Türkiye'nin üretim motorları olan KOBİ'leri destekleme konusunda da harcamalılar. Ülkemizin üretime ve istihdama olan ihtiyacı, yılbaşı kutlamaya, tatile çıkmaya olan ihtiyaçtan çok daha büyük. Sokaklarımız işsiz insanlarla dolu."

Özgenç, KOBİ'lerin "var olma savaşı" verdiği yıllarda bankaların yüksek karlar açıklamalarını "manidar" bulduklarını ifade etti.

Özel bankaların alacaklarını yeniden yapılandırmaları ve ödeme kolaylığı sağlamaları halinde KOBİ'lerin finansman gereksinimlerini karşılayarak krizden kurtulmalarına ve yeni yatırımlar yapmalarına önemli katkı sağlamış olacaklarına dikkati çeken Özgenç, "Bu durumda da özel bankalar karşılarında rahatlamış ve daha da güçlenmiş müşteriler bulacaklar, KOBİ'ler aracılığıyla elde ettikleri kazançlarını güvence altına almış olacaklar. Hangi özel banka sağlam müşterilerle çalışmak istemez" diye konuştu.

Özgenç, özel bankaların KOBİ'lerden ve vatandaşlardan alacaklarının yeniden yapılandırılması istemini her platformda dile getirmeye devam edeceklerini bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir