Başbakan Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Terör, ırk, etnik köken ya da mezhebe bakılmaksızın hepimizin ele alması gereken çok önemli bir konu' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Terör, ırk, etnik köken ya da mezhebe bakılmaksızın hepimizin ele alması gereken çok önemli bir konu. Türkiye'nin de DEAŞ, PKK ve DHKP-C ve diğer başka terör örgütleri karşısında çok ciddi meseleleri var. Türkiye'nin terör konusundaki yaklaşımı bütün terörist örgütler açısından aynıdır" dedi. 

Davutoğlu, BM'de düzenlediği basın toplantısında, bu hafta birkaç önemli üst düzey toplantıya katıldığını, bu toplantılarda hem uluslararası toplumun geleceği hem de herkesi ilgilendiren konuların görüşüldüğünü belirtti. 

Bu haftaya sürdürülebilir kalkınma zirvesiyle başladıklarını ve burada bir konuşma yaptığını hatırlatan Davutoğlu, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile eş başkanlık yaptıkları toplantıda, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik Türkiye'nin bakış açısını anlattığını kaydetti. 

Türkiye için bu senenin önemli olduğunu, Türkiye'nin G-20'ye dönem başkanlığı yaptığını anımsatan Davutoğlu, şunları anlattı: 

"Sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve diğer konulardan bahsettiğim zaman yaptığım konuşmalarda sadece Türkiye'nin başbakanı olarak değil, aynı zamanda G-20'nin Dönem Başkanı olarak da konuşuyorum. Çünkü sürdürülebilir kalkınma hedefleri G-20'nin de gündemiyle doğrudan ilgili. Bizim G-20 gündemimizde en önemli konulardan bir tanesi kapsayıcılık. Ayrıca biz, en az gelişmiş ülkelerin dostluk grubunun da eş başkanlığını yapıyoruz. Bu grubun çalışmaları da çok önemli ve gelecek yaz bir üst düzey toplantıya ev sahipliği yapacağız İstanbul'da. En az gelişmiş ülkelerle ilgili olarak, yürütülen süreçle ilgili bir gözden geçirme toplantısı olacak bu." 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un "iklim değişiklikleri" ile ilgili düzenlediği bir yemeğe de katıldığını ifade eden Davutoğlu, bu toplantıda da süreçle ilgili fikirlerini paylaştıklarını, özellikle aralık ayında Paris'te yapılacak toplantı çerçevesinde bu konunun ele alındığını söyledi. 

Bu yıl Ekim ayında Ankara'da "çölleşmenin önlenmesi" toplantısı yapılacağını belirten Davutoğlu, Antalya'da yapılacak G-20 toplantısında da "iklim değişikliği" toplantısına yönelik mesajların verileceğini, iklim değişikleri konusunda atılacak adımlar ve alınacak tedbirlerle ilgili dünya liderleri olarak neler yapılacağından bahsedeceklerini söyledi. 

'Terör hepimizin ele alması gereken bir konu'

ABD Başkanı Barack Obama'nin ev sahipliğinde "barışı koruma" ile ilgili bir liderlik zirvesine katılacağını aktaran Davutoğlu, "Türkiye, dünyanın pek çok yerinde Afganistan'dan Kosova'ya, Lübnan'dan Mali'ye, Somali'den Orta Afrika Cumhuriyeti'ne kadar barışı koruma faaliyetlerine katılıyor" dedi. 

Şiddete varan aşırıcılıkla ilgili yarın önemli bir toplantının daha olacağını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti: 

"Burada da Başkan Obama'nın katılımıyla, terörle ilgili konuları ele alacağız. Çünkü terör, ırk, etnik köken ya da mezhebe bakılmaksızın hepimizin ele alması gereken çok önemli bir konu. Türkiye'nin de DEAŞ, PKK, DHKP-C ve diğer başka terör örgütleri karşısında çok ciddi meseleleri var. Türkiye'nin terör konusundaki yaklaşımı bütün terörist örgütler açısından aynıdır ve yapılacak bu uluslararası toplantıda meslektaşlarıma, bütün liderlere Türkiye'nin terör faaliyetlerine ilişkin bakış açısı ve faaliyetlerinden bahsedeceğim. 

'Eş başkanlık yapacağım'

Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ile insani zirveye ilişkin bir toplantıya eş başkanlık yapacağım. İstanbul'da Mayıs 2016'da yapılacak. İlk defa böylesine bir zirve düzenleniyor dünyada. Türkiye'nin burada çok önemli bir rolü var. Çünkü Türkiye, dünyada en çok yardım sağlayan üçüncü ülke ve ev sahipliği yaptığı mültecilerin sayısı açısından da dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Bu çerçevede Türkiye şu anda Suriye'den 2 milyon, Irak'tan 200 bin kişiye ev sahipliği yapıyor ve 7.6 milyar dolar şu ana kadar harcamış bulunuyoruz bu süreçte. Dolayısıyla bu konu çok önemli bir konu." 

Çok ciddi sayıda mültecinin Avrupa'ya geldiğini, bu konuyla ilgili görüşlerini de meslektaşlarıyla paylaştığını anlatan Davutoğlu, göç ve mülteci hareketleri konusunda, yeni kalkınma gündemi çerçevesinde iş birliğinin güçlendirilmesi konulu bir toplantıda da konuşma yapacağını söyledi. 

Bu yıl 14-16 Ekim tarihlerinde Türkiye'nin bir toplantıya ev sahipliği yapacağını hatırlatan Davutoğlu, şunları kaydetti: 

"Bu, göç ve kalkınmayla ilgili küresel formu toplantısı, sekizinci toplantı. O toplantıda da yine bu konuyla ilgili görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Bunun yanı sıra düzensiz göç ve özellikle de Akdeniz havzasında, özellikle Suriyeli sığınmacıların karşı karşıya kaldığı durumla ilgili olarak da bir gündem maddesi önerimiz olmuştu ve 70. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gündeminde bu konu ele alınıyor."

'Sembolik ama önemli bir gelişme'

Filistin bayrağının Çarşamba günü göndere çekilmesi törenine de katılacağını belirten Davutoğlu, "Bu sembolik ama çok önemli bir gelişme. Çünkü Filistin üye olmayan gözlemci statüsünü kazandığı zaman Kasım 2012'de, ben o günkü konuşmamda, 'Filistin devletinin bayrağı bir gün Birleşmiş Milletler'de göndere çekilecek' demiştim. Bunun gerçekleştiriliyor olmasından da büyük bir memnuniyet duyuyorum" diye konuştu. 

Genel Kurula 30 Eylül'de hitap edeceğini kaydeden Davutoğlu, uluslararası konulara ilişkin konuları burada dile getireceğini söyledi. 

Davutoğlu, New York'taki temasları kapsamında ikili görüşmeler yaptığını, gelecek üç gün zarfında da görüşmelerinin olacağını vurguladı.