Başbakan TOBB'a yine sert çıktı

İşadamlarına 'işsizlik' konusunda sert çıkan Başbakan Erdoğan çağrıda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TOBB üyelerine yönelik olarak 'Her TOBB üyesi birer işçi alsın' şeklinde sözlerinin hükümete karşı saldırı aracı olarak kullanıldığını belirterek, işsizliğin çözümü noktasında hükümetin gösterdiği özveriyi özel sektörden beklediklerini söyledi.

30 maddelik Anayasa değişikliğinin görüşmeleri öncesinde AKP Grubunu Meclis'te toplayan Başbakan Erdoğan, Anayasa değişikliği başta olmak üzere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Erdoğan , Türkiye'nin büyüme noktasında başarılı bir performans sergilediğini bu başarının 2010 ve sonrasında daha bariz görüleceğini belirterek, önemli bir gösterge olan İMKB'nin de tarihi rekorlara sahne olduğunu söyledi.

İşsizlik oranının ocak ayında yüzde 14,5 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Başbakan, "Her zamanki gibi felaket tellalları ortaya çıkarak, işsizlik rakamlarını çarpıtmak için kollarını sıvadılar ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik gerçekten art niyetli ve çirkin yorumlar yapıldı" dedi. Ocak ayında mevsimsel olarak işsizlik oranlarının her zaman yüksek çıktığını, hizmet sektörünün ön plana çıktığı mart, nisan aylarında işsizliğin azalmaya başladığını kaydeden Başbakan, Ocak 2009'da yüzde 15,5 olan işsizliğin 2010 Ocak ayında yüzde 14,5 olarak gerçekleştiğini ve işsizlikte çok ciddi bir düşüş kaydedildiğini ifade etti.

1 milyon 230 bin kişinin iş gücüne katıldığını ve bunun son derece sevindirici olduğunu kaydeden Başbakan, Türkiye'nin sanayide aldığı mesafelerle emek yoğun istihdam anlayışından teknoloji yoğun istihdam anlayışına geçtiğini söyledi.

Özverili bir çalışmanın içindeyiz

Başbakan, hükümet olarak, işsizlik noktasında son derece özverili bir çalışmanın içinde olduklarını özellikle kriz döneminde işveren üzerindeki istihdam yükünün azaltılması, yeni istihdam alanlarının açılması için önemli düzenlemeler yaptıklarını belirterek, "Hükümetinin, kamunun bu özverili tavrı karşısında, aynı özveriyi aynı gayreti biz özel sektörümüzden de gayet haklı olarak bekliyoruz. Ben bunu ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerine çok açık söyledim; 'ortalama olarak bir kişi alacak olsanız bu bize 3-4 puan kazandırır' dedim. Bunun sürekli bir istihdam alanı oluşturmadığını iddia edenler, önce bu alanda üzerlerine düşenleri yapacak olurlarsa, o zaman milli sorun haline gelen istihdam konusunda bir katkısı olacağını düşünmelidirler'' dedi.

İşçiyi kapı dışarı koyuyorlar

Yapılanların şık olmadığını ifade eden Erdoğan, "En ufak bir daralmada çıkış yolunu, işçiyi kapı dışarı koymakta buluyorlar. Böyle bir anlayış olmaz. Bu ülkede böyle bir milli sevda olmaz. Daraldığın zaman hemen yükleneceksin, bolluk olduğu zaman, rahat olduğun zamanda da bakacaksın, şimdi olsa da olur, olmasa da olur ve onu da kendi başarın olarak göstereceksin. Türkiye, özel sektör odaklı bir büyüme yaklaşımı takip ediyor. Burada devletçiliği bir kenara bıraktık, özel sektör odaklı yürütüyoruz. 7.5 yıldır özel sektöre, reel sektöre, finans sektörüne elimizden gelen her türlü desteği sağlıyor, işverenlerimizin önündeki engelleri bir bir kaldırıyoruz.

Burada, bu asrı, bir dayanışma, paylaşım asrı olarak görüyorsak ki öyledir, o zaman özel sektör de elinden gelen desteği vermek durumundadır" dedi.

İşsizliği sadece hükümet çözemez

İşsizlik gibi devasa ve aciliyet arz eden bir konunun, sadece ve sadece hükümetin, kamunun gayretleriyle çözülemeyeceğini ifade eden Başbakan, "Biz özel sektör için ön adım atıyoruz, özel sektörümüzün de bir adım atmasını beklemek hakkımızdır diye düşünüyorum. Benim açıklamalarımdan dolayı kimse kızmasın, darılmasın. Ben yaşanan gerçekleri, yaşanan trajedileri dile getiriyorum" dedi.

Kayıtdışı milli servete göz dikmektir

Kayıtdışının haksız kazanç, milli servete göz dikmek olduğunu söyleyen Başbakan, "Şu anda vergi gelirinin yüzde 85'inin hangi kaynaktan geldiği malum. Demek ki kayıtdışı yüzde 45-50 ise bu geliri katlayacak demektir. Katladığı zaman ne olacak? Katladığı zaman Türkiye, altyapısında da üstyapısında da çok daha farklı bir duruma gelecek. Bizim petrol kuyularımız yok, bizim kaynağımız burası. Burada da kayıtdışı olursa; çarpma, çırpma burada olursa o zaman ne olur? Bu dayanışmayı birlikte yapmak zorundayız. İşadamlarımızın büyük kısmının bu hissiyatımızı paylaştığını çok iyi biliyorum ama bir de Türkiye'nin gerçekleri var. Bizim artık bu manzaralardan elbirliğiyle kurtulmamız lazım" dedi.

Erdoğan: Bu yola çıktık, bunu bitireceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerini, bir ay da sürse devam ettireceklerini belirtti. Meclis çıkışında bir gazetecinin sorusunu cevaplandıran Başbakan Erdoğan, "Bizdeki muhalefetin tanımı bu. Yapılanları siz de görüyorsunuz. Sadece bir engelleme anlayışıdır. Engellemelere ne kadar devam ederseniz edin, gece yarılarına kadar devam etsen, yarın sabaha kadar devam etsen, bu devam edecek. Biz artık bu yola çıktık, bunu bitireceğiz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir