Başbakandan önemli açıklamalar

Başbakan Davutoğlu, ulusa sesleniş konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Davutoğlu, televizyonlarda yayınlanan "Yeni Türkiye Yolunda" adlı ulusa sesleniş konuşmasında, gündemdeki konularla ilgili değerlendirmede bulundu. 

Konuşmasına, "Türkiye'nin meselelerini, hedeflerini, umutlarını paylaşmak üzere bir kere daha bir aradayız" şeklindeki sözleriyle başlayan Davutoğlu, 2015'in son, 64. Hükümet döneminin ilk "Yeni Türkiye Yolunda Programı"nda vatandaşlarla birlikte olmanını mutluluğunu yaşadığını ifade etti. 

'Bu Anayasa, demokrasimiz için kocaman bir ayıptır'

"Önümüzdeki 4 yıl boyunca bu doğrultuda milletimize söz verdiğimiz her konuda gerekli adımları atacağız" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: 

"Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu her alanda gerekli yapısal reformları gecikmeden gerçekleştireceğiz. Atacağımız adımların arasında en önemlilerinden birisi elbette yeni anayasa olacak. Türkiye darbe dönemi imalatı bir anayasayla yönetilmenin ayıbını daha fazla taşıyamaz. Bu Anayasa, milletimizin siyasi, ekonomik, kültürel can damarlarını kurutmaya ve kuşatmaya ahdetmiş bir zihniyetin eseri olarak ortaya çıktı. Türkiye'yi büyük bir tarihi mirasın taşıyıcısı, emanetçisi olarak göremeyenlerin müellifi olduğu bu Anayasa, bizim için, demokrasimiz için kocaman bir ayıptır." 

'Kimsenin hukukunu kimseye çiğnetmeyeceğiz'

Davutoğlu, Türkiye'yi insan hak ve özgürlüklerine bağlı, insan onurunu korumayı esas alan, gelişmiş demokrasisiyle örnek bir ülke haline getirmek için çaba göstereceklerini belirterek, şöyle dedi: 

"Aziz milletim, siyasetimizin esası, istisnasız bütün vatandaşlarımızın hukukunu korumak, savunmak ve geliştirmek olacaktır. Kimsenin hukukunu kimseye çiğnetmeyeceğiz. Güç ve kuvvetin değil hukuk ve adaletin belirleyici olduğu bir anlayışla ülkemizi yöneteceğiz. İnsanlarımıza bu inançla hizmet edeceğiz. Ayrımcılığın her türlüsünü reddedeceğiz. Diyaloğa ve eleştiriye daima açık olacağız." 

Davutoğlu, "30 Aralık ve 4 Ocak'ta CHP ve MHP Genel Başkanları ile bir araya geleceğiz. İnanıyorum ki bu görüşmelerden Türkiye için hayırlı neticeler alacağız" dedi. 

Türkiye'nin bütün meselelerini bütün taraflarla bir mutabakat içerisinde, el birliğiyle çözmek istediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Biz her türlü yapıcı eleştiriye, her türlü öneriye açığız. Her attığımız adımı diğer siyasi partilerle uzlaşma içinde atmak istiyoruz. Her aşamayı kamuoyumuzla paylaşarak çalışmalarımızı şeffaf biçimde yürütme kararlılığındayız. Bu çağrımız samimi bir çağrıdır, gereğini de yapıyoruz, yapacağız. Bunun bir ilk adımı olarak bu hafta başında başta yeni anayasa çalışmaları olmak üzere önümüzdeki dönemde yapacaklarımızı görüşmek üzere siyasi partilerden randevu talep ettik. 30 Aralık ve 4 Ocak'ta Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanları ile bir araya geleceğiz. İnanıyorum ki bu görüşmelerden Türkiye için hayırlı neticeler alacağız" diye konuştu. 

Başbakan Davutoğlu, aralık ayı boyunca iş ve çalışma dünyası ve diğer ekonomik kurumlarla da yoğun bir mesai yaptıklarını, TÜRK-İŞ, TÜSİAD, TOBB, DEİK, MÜSİAD ve ASKON temsilcileriyle çeşitli vesilelerle bir araya geldiklerini anımsattı.  

Davutoğlu, "İş dünyamızın azim ve gayretini görmek Türkiye'ye hizmet aşkımızı tazeledi. Bu doğrultuda yine önemli bir adım atarak 23 Aralık'ta Çalışma Meclisi Toplantımızı gerçekleştirdik. Bu toplantıda özellikle genç istihdamının önemine yaptığımız vurgu yanında, çalışma hayatına ilişkin birçok konuda vizyonumuzu ortaya koyduk. İş dünyamızla, işçi sendikalarımızla hep beraber barış içinde, huzur içinde bir çalışma ortamı tesis etmek için perspektifimizi paylaştık, ortak anlayışımızı bir kez daha teyit ettik" diye konuştu. 

'Ekonomimizin bütün paydaşlarıyla sürekli temas halindeyiz' 

Davutoğlu, 24 Aralık'ta KOSGEB 4. KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri Töreninde girişimcilerle buluştuğunu, 25 Aralık'ta da Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen Türkiye Markası Toplantısına katıldığını ifade ederek, "Biz ekonomimizin, ticaret dünyamızın, çalışma hayatımızın bütün taraflarıyla, bütün paydaşlarıyla sürekli temas halindeyiz" değerlendirmesini yaptı.  

Son dönemde ilan edilen bazı verilerin doğru yolda olduklarını bir kez daha gösterdiğinin ve hizmet aşkını tazelediğinin altını çizen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:   

"2015 yılında beklentilerin üzerinde bir performans sergileyen ekonomimiz ikinci çeyrekte yüzde 3,8 ve üçüncü çeyrekte yüzde 4 büyüyerek en hızlı büyüyen ülkeler arasındaki yerini almıştır. Ekim ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 oranında önemli bir artış gösterdi. 2005 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştık hamdolsun. Arındırılmamış verilere göre ise sanayi üretiminde yıllık, dikkatinizi çekiyorum, yüzde 14,7 oldu. 1 Kasım seçimleriyle bunun devam edeceğini ve sanayi üretiminin dördüncü çeyrek büyümesine ciddi katkı sağlayacağını görüyoruz.  

'Devlet açığının milli gelire oranı yüzde 1'lerde'

Davutoğlu, 2002 yılında yüzde 10,8 olan genel devlet açığının milli gelire oranınını yüzde 1 seviyelerine gerilettiklerine dikkati çekti. Artık genel devlet bütçesini de dengede kapatmayı hedeflediklerini bildiren Davutoğlu, "AK Parti kadroları iki seçim arasında iş dünyasına ve millete güven verebilmiş, ekonomiyi siyasi istikrarsızlığa, popülizme ve terörizme kurban etmemiştir. 2016 yılı ise inşallah sizlerin duası ve desteğiyle çok daha iyi bir yıl olacak" ifadesini kullandı. 

'Yargı sistemimizi yeniden yapılandıracağız' 

AB'ye tam üyelik hedefinin önemini vurgulayarak AB müktesebatına uyum sürecini hızlandırmakta kararlı olduklarını belirten Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi: 

"Yargı sistemimizi başta Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası norm ve standartlara göre yeniden yapılandıracağız. Avrupa Birliği'ne katılım için ulusal eylem planımızı titizlikle hayata geçireceğiz. Yine çok özel önem verdiğimiz, vatandaşlarımız için vize serbestisi sürecinin de takipçisi olacağız. Bütün hedeflerimiz için bu zirve, Avrupa Birliği sürecimizde bir yeniden başlangıç dönemi olmuştur. Bu zirveyle fasılların tekrar açılmasından Schengen Vizesine kadar pek çok alanda hızlı gelişmeler bekliyoruz. Değerli vatandaşlarım, inşallah en geç 2016 Ekim'ine kadar Schengen Bölgesine vizesiz seyahat imkanına kavuşmuş olacaksınız. Hayırlı olsun, artık konsolosluklar önünde uzun sıralar, kuyruklar beklemenin dönemi kapanıyor. 

Avrupa Birliği Zirvesinde ayrıca Suriyeli kardeşlerimiz için de önemli kazanımlar elde ettik. Suriye'de yaşanan trajediye Avrupa Birliği'nin tam olarak yönelmesini sağlamış olmayı son derece önemli buluyorum. Bu çerçevede Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye'de acil ve sürekli insani yardım sağlayacak. Aynı zamanda genel mali destek de önemli ölçüde artırılacak. Avrupa Birliği Türkiye'ye başlangıç olarak 3 milyar Avro ilave kaynak sağlamayı taahhüt etti." 

'Hiçbir vatandaşımızı terörün kucağına terk etmeyeceğiz'

Terör örgütünce Doğu ve Güneydoğu'daki bazı ilçelerde vatandaşların hayatı hiçe sayılarak saldırılar gerçekleştirildiğini, hendekler kazıldığını, barikatlar kurulduğunu, camilerin ve okulların yakıldığını, sivillerin kalkan yapıldığını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: 

"Terör örgütü, güvenlik güçlerimizle vatandaşlarımızı karşı karşıya getirmeyi hedefleyen kirli hesaplar içindedir. Terörle mücadeleden asla taviz vermeyecek ve bu illeti bu topraklardan mutlaka temizleyeceğiz. Terörle yürüttüğümüz mücadelede sivillere zarar gelmemesi için kılı kırk yaran bir dikkatle hareket ediyoruz. Evlerini terk eden vatandaşlarımız, dükkanlarını açamayan esnafımız, okullara gidemeyen öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz müsterih olsunlar. Hiçbir vatandaşımızı terörün, şiddetin kucağına, insafsızlığına terk etmeyeceğiz. 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetimiz daima yanlarındadır. Mağduriyetlerinin giderilmesi için her türlü tedbiri aldık, alıyoruz. Esnaf kardeşlerimizin kayıpları ve mağduriyetleri giderilecek. Hiç kimsenin endişesi olmasın, hiçbir çocuğumuz, hiçbir öğrencimiz mağdur olmayacak. Onların hiçbir mağduriyet yaşamaması için Milli Eğitim Bakanlığımız gerekli bütün tedbirleri aldı, almaya da devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığımız bu süreçte yaşanabilecek eksiklikleri tamamlamak üzere hafta sonları ve gerekirse sömestr tatilinde yoğunlaştırmış bir program izlemek üzere gerekli bütün tedbirleri aldı. 

Çocuklarımız güzel ülkemizin her tarafında olduğu gibi 180 iş günü ve sağlıklı bir eğitim ortamında eğitim alacaklar. Bizim için her gencimiz, her çocuğumuz çok değerli ve bir tekinin bile zarar görmesine asla izin vermeyiz. Oradaki o güzel masum çocuklarımızı geleceğe en iyi şekilde hazırlayacağız. Onları teröre, terörün karanlık dünyasına asla terk etmeyeceğiz. Birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi her ne pahasına olursa olsun ayakta tutacak ve ortak geleceğimizden asla vazgeçmeyeceğiz." 

Başbakan Davutoğlu, yeni yıl ile ilgili olarak da şunları kaydetti:  

"2016 yılının bütün insanlık için, gönül coğrafyamız için, ülkemiz için, bütün şehirlerimiz için, siz bütün vatandaşlarımız için hayırlı, güzel günlere vesile olmasını diliyorum. 2016 yılı yeni bir dönemin, kardeşliğimizin, muhabbetimizin pekiştiği yeni bir başlangıcın yılı olmasını diliyorum."