Başbakanlık: Askeri personel yeniden tanzim edilecek

Başbakanlık, Türk askeri personelinin yeniden tanzim edilmesini kararlaştırdığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakanlık, Türk ve Iraklı yetkililerin Musul yakınlarındaki Başika'da bulunan Türk askeri personelinin yeniden tanzim edilmesini kararlaştırdığını açıkladı.

Türkiye'nin geçen hafta Başika kampına birkaç yüz asker daha göndermesi Irak ile arasında krize neden olmuş, Irak başbakanı askerlerin çekilmesini isterken bazı Şii milisler bu askerlere ya da ülkedeki Türk hedeflerine yönelik saldılar düzenlenebileceği tehdidinde bulunmuşlardı.

Hükümet yetkilileri ise askerlerin, Başika'da İŞİD'e karşı mücadele eden peşmergeleri eğiten askeri personelin güvenliğini artırma amaçlı olarak Başika'ya gönderildiğini açıklamışlardı.

0b9ac7d48f2d8f0807b172e2b0b78b74.jpg

Başbakan Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın dün özel temsilci sıfatıyla Irak'a göndermişti.

Başbakanlık, Sinirlioğlu ve Fidan'ın Irak Başbakanı Haydar El Abadi görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaparak, "Başika'daki kampa yönelik yoğunlaşan güvenlik riskleri nedeniyle artırılan koruma gücü askeri personelinin, alandaki eğitim ve güvenlik durumuna göre yeniden tanzimi hususu Irak Hükümeti'nin hassasiyeti dikkate alınarak kararlaştırılmıştır" denildi.

Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılı olduğu vurgulanan Başbakanlık açıklamasında ayrıca, "Irak Hükümetiyle güvenlik alanında işbirliğinin derinleştirilmesini teminen yeni mekanizmalar oluşturulması için bir çalışma başlatılması konusunda mutabık kalınmıştır" ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dün akşam yaptığı açıklamada 21 Aralık'ta Türkiye, ABD ve Kuzey Irak yetkilileri arasında yapılacak bir toplantıda konunun ele alınacağını belirtmişti.