Başbakanlık: Kıbrıs sorunu 50. yılında çözülsün

Başbakanlık Kıbrıs sorununun çözümü konusunda sağlanan ilerlemeler konusunda yazılı açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Başbakanlık 'BM Barış Gücü’nün Kıbrıslı Türkleri korumak amacıyla adada konuşlandırılmasının 50. yılında, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı çözüme ulaşılmasıyla Doğu Akdeniz’in bir barış, istikrar ve işbirliği alanı haline gelmesi en samimi temennimizdir' açıklaması yaptı. 

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderlerin bugün Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde bir araya gelerek, kapsamlı çözüm müzakerelerini yeniden başlatmalarından memnuniyet duyulduğu belirtildi. 'Bu yapıcı adımdan dolayı her iki lideri de kutluyoruz' denilen açıklamaya şöyle devam edildi: 

'Müzakerelerin yeniden başlatılmasında, takdir edilecek siyasi bir liderlik gösteren KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Eroğlu’nun tutumu ve bu sürece destek veren Kıbrıs Türk siyasi partilerinin olumlu yaklaşımı önemli bir rol oynamıştır. 

Türkiye, Kıbrıs sorununa en kısa zamanda adil ve kalıcı bir siyasi çözüm bulunmasını istemektedir. Yeniden başlayan müzakerelerin bugüne kadar sağlanan yakınlaşmalar temelinde başarıyla sonuçlanmasıyla Kıbrıs sorunu, adanın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradesiyle, iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı, iki eşit kurucu devletin oluşturacağı yeni bir ortaklık temelinde çözüme kavuşturulabilecektir. 

Uluslararası camiaya destek çağrısı

Kıbrıs Türk tarafının çözüme dönük kararlı ve sonuç alıcı çizgisini sürdüreceği kuşkusuzdur. Hükümetimiz bu çerçevede, BM Genel Sekreteri’nin İyi Niyet Misyonu kapsamında adada yeniden başlayan müzakere sürecinin başarıyla sonuçlandırılmasına yönelik çabalara yapıcı desteğini, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hep bir adım önde olarak devam ettirecektir. 
BM Barış Gücü’nün Kıbrıslı Türkleri korumak amacıyla adada konuşlandırılmasının 50. yılında, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı çözüme ulaşılmasıyla Doğu Akdeniz’in bir barış, istikrar ve işbirliği alanı haline gelmesi en samimi temennimizdir. İlgili tüm tarafları ve uluslararası camiayı bu vizyon doğrultusunda hareket etmeye ve bir an önce yaşayabilir bir çözüme ulaşılması için katkıda bulunmaya çağırıyoruz' 

Bu konularda ilginizi çekebilir