Başkent Doğalgaz 1.2 milyar dolar ile MEKA-MMEKA'nın

1.2 milyon abonesi bulunan Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi MEKA-MMEKA Makina verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 oranındaki hissenin satış yöntemiyle özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 211 milyon dolar ile MEKA-MMEKA Makina İthalat Paz. ve Tic. A.Ş. verdi.

Dev şirketlerin ilgilendiği ihaleye, 7 firma katıldı.

Hafta başında yapılan elektrik dağıtım ihalelerinde rakip olan Kazancı Kardeşler, bu ihalede de yine rakip olacaklar. Çekişmeli geçmesi beklenen ihaleye teklif veren firmalar arasında Meka, MMEKA Makina İthalat Paz. ve Tic. A.Ş., Aksa Doğalgaz A.Ş., Yıldızlar SSS Holding A.Ş., Fernas İnşaat A.Ş., Akfen Holding A.Ş., Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi Tic. A.Ş., Limak Yatırım İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş. bulunuyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ihaleye ilişkin notlar şu şekilde;

- İhalenin elemesiz ilk turunda en yüksek teklif 475 milyon dolar.

- İhalenin elemeli ilk turunda Genpa Telekomünikasyon elendi.

- Elemeli ilk turda en yüksek teklif 1 milyar 13 milyon dolar. 

- İhalenin elemeli ikinci turunda Yıldızlar SSS Holding elendi.

- Elemeli ikinci turda en yüksek teklif 1 milyar 99 milyon dolar.  

- İhalenin son ödemeli turunda Aksa Doğalgaz elendi.

- İhalenin açık artırma turlarına 1 milyar 208 milyon dolar seviyesinden başlandı.

- İhalenin açık artırma turunda Limak Yatırım İşletme Hizmetleri ve İnşaat çekildi.

- İhalenin açık artırma turunda Akfen Holding çekildi. 

- İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 211 milyon dolar ile MEKA-MMEKA Makina İthalat Paz. ve Tic. A.Ş. verdi.

"Ödemeyi peşin yapacağız"

MEKA, MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş Mehmet Kazancı, ihalenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ortağı Mehmet Emin Karamehmet'in çok iyi koku aldığını ve riski sevdiğini ifade ederek, "Başkent Doğalgaz'ı oturup verdiğimiz karar doğrultusunda, en iyi fiyatı vererek, verdiği cesaretle, destekle almamızı sağladı. Kendisine, tekrar teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

"Yüzde 20'lik pay için belediye ile ne zaman masaya oturacaksınız" şeklindeki soru üzerine Kazancı, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bu konuda aldığı bir karar olduğunu belirterek, karara göre mahsuplaşmanın söz konusu olduğunu ve oturup konuşacaklarını söyledi.

Ödeme ve yatırıma ilişkin soru üzerine de Kazancı, şartnamede ödemenin peşin dendiğini ve kendilerinin de peşin ödeyeceklerini söyledi. Kazancı, ne kadar yatırım yapacaklarını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını bildirdi.

Bir başka soru üzerine de Kazancı, "Ortağım Sayın Mehmet Emin Karamehmet finansman konusunda duayenlerden birisi. En iyi metodolojiyi mutlaka ortaya koyacaktır yurt dışı veya yurt içi. Tahmin ediyorum ki ağırlıklı yurt dışı olacağı bir finansman modelini koyacaktır Mehmet Bey. Kendisinin çok iyi bildiği bir konu" dedi.

Başkent, Boğaziçi ve Gediz'i aldı

Karamehmet-Kazancı ortaklığı, Boğaziçi ve Gediz Elektrik Dağıtımın ardından, Başkent Doğalgaz'ın özeleştirmesinde de en yüksek teklifi verdi.

Şirket, ÖİB'ye 3 ayrı ihale için, toplam 6 milyar 121 milyar dolar ödeme yapacak. Boğaziçi Elektrik Dağıtım'ın özelleştirme ihalesinde 2 milyar 990 milyon dolarla, Gediz Elektrik Dağıtım'ın özelleştirme ihalesinde 1 milyar 920 milyon dolarla en yüksek teklifi sunan şirket, Başkent Doğalgaz'ın ihalesinde de 1 milyar 211 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi.

Başkentgaz'ın maliyeti 1,9 milyar doları bulacak

Bugün gerçekleşen ve yüzde 80'i 1 milyar 211 milyon dolar fiyat verilen ihalede, Başkentgaz'ın yüzde 100 değeri, 1 milyar 514 milyon dolar oldu.

Şirketin Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO'dan alacağı 300 milyon dolar, ön ödemeli sayaçlara yüklenen 80 milyon dolarlık gaz da eklendiğinde ihale de elde edilen tutar 1,9 milyar dolara yaklaşıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin (Başkentgaz) yüzde 100 hissesinin ''satış'' yöntemiyle blok olarak satılmasına ilişkin ihale, 14 Mart 2008 tarihinde gerçekleştirildi ve Global-Energaz 1 milyar 610 milyon dolar ile en yüksek teklifi verdi.

Başkentgaz'ın ilk ihalesinde satılan hisse oranı yüzde 100 iken, bugün gerçekleştirilen yeni ihalede bu oran yüzde 80 oldu.

Edinilen bilgiye göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ve EGO'nun Başkentgaz'a Haziran ayı itibariyle 466,8 milyon TL (yaklaşık 300 milyon ABD Dolar) borcu bulunuyor.

Başkentgaz'ın ilgili Kanun çerçevesinde dolar bazında belirlenmiş olan avantajlı tarife yapısı Ağustos 2017 tarihinde sonlanıyor. İlk ihale tarihinde potansiyel alıcıların bu tarifeden faydalanmak için yaklaşık 10 yıllık bir zamanı varken, bu süre her geçen gün azalıyor ve günümüz itibariyle 7 yıla iniyor.

İlk ihale sürecinde sunulan taksitli ödeme imkanının potansiyel alıcılara finansman konusunda önemli derecede rahatlık sağlarken, yeni ihalede peşin ödeme yapılıyor.

Günümüz ekonomik şartlarıyla ilk ihale dönemindeki şartlarla karşılaştırıldığında, ilk ihale döneminde sektörde ve finansman piyasalarında daha olumlu şartların olduğu ortaya çıkıyor.

Son zamanlarda gündemde olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) elektrik üretim santralleri ve elektrik dağıtım özelleştirmeleri (alternatif işlemlerin bolluğu), Başkentgaz ile ilgilenebilecek potansiyel alıcıların ilgi alanlarında üst sıralarda yer alırken, bu tarz fırsatların varlığı potansiyel alıcılar tarafından Başkentgaz'a gösterilen ilgiyi ilk ihaleye göre sınırlı seviyede tuttu.

Bu arada, 30 Haziran 2010 tarihi itibariyle, sayaçlarda yüklü bulunan ancak, ödemesi henüz BOTAŞ'a aktarılmamış 130 milyon TL'lik (yaklaşık 80 milyon ABD Doları) gaz bulunuyor.

Hazine'ye 800 milyon dolar aktarılacak

Diğer taraftan, EGO dönemine ait olan ve 5669 sayılı kanun çerçevesinde özelleştirme gelirinden Hazine'ye 85 milyon 496 bin 811 avro, 64 milyon 713 bin 442 İngiliz Sterlini ve 115 milyon 195 bin 262 dolar, BOTAŞ'a ise 676 milyon 976 bin 637 lira olmak üzere yaklaşık 800 milyon dolar aktarılacak.

Öte yandan, özelleştirme gelirinden öncelikle özelleştirme giderleri düşülecek, daha sonra Hazine ve BOTAŞ'a olan borçlar kapatılacak ve kalan para da Ankara Büyükşehir Belediyesine aktarılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir