Baskı, en büyük çatışmaların kaynağı

Cumhurbaşkanlığı, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Katılımcıları Heyeti'ni Çankaya Köşkü'ndeki kabulüne ilişkin açıklama geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Katılımcıları Heyeti'ni Çankaya Köşkü'nde kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu okullarda okuyan sizler büyüyecek, kendi ülkenizde çok önemli görevler yapacak, kendi ülkenizde çok önemli sorumluluklar alacaksınız. Önemli makamlara geleceksiniz ve Türkiye ile her alandaki ilişki ve iş birliğinin gelişmesine de muhakkak ki çok büyük katkınız olacaktır" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Katılımcıları Heyeti'ni Çankaya Köşkü'nde kabul etti. 

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün de katıldığı kabulde, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları ile ilgili kısa tanıtım filminin gösteriminin ardından sırasıyla, Azerbaycan'dan Demir Demirov'un "Şen Olasın Ürgüp- Cemalim" adlı eseri, Malavi'den Ahmet Twabi'nin Mevlana Celaleddin Rumi'nin "Etme" adlı şiirini, Tunus'tan katılan Nuran Zayed'in "Benzemez Kimse Sana" adlı eseri seslendirdi ve Kırgızistan'dan katılan 12 öğrenci tarafından Trabzon yöresine ait halk oyununun sergilendi. 
Cumhurbaşkanı Gül katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, kendisi ve eşi Hayrünnisa Gül'ün çocukları Çankaya Köşkü'nde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 


Türkçe olimpiyatları Türkiye'yi dolaşıyor
Türkçe Olimpiyatlarının Türkiye'yi dolaştığını ve gittikleri yerlerde Türk halkının bağırlarına bastığını izlediğin aktaran Cumhurbaşkanı Gül, "Biliyorum ki dünyanın dört bir yanından iki bine yakın öğrenci, sizler geldiniz, bu büyük bir organizasyon tabii. Neredeyse dünyanın bütün ülkelerinden iki bine yakın sizin yaşınızda öğrenciyi Türkiye'ye getirmek, Türkiye'de misafir etmek ve Türkiye'de şehir şehir gezdirip, Türk halkı ile buluşturmak, büyük bir organizasyon. Önce emeği geçen herkesi can-ı gönülden tebrik etmek istiyorum. Bu büyük bir iş… Ayrıca bu işin herhangi bir devlet imkânı ile devlet bütçesi ile, kamu kaynakları ile yapılmadığını ve tamamen sivil toplumun ve vatandaşlarımızın gönüllü katkıları ile finanse edildiğini düşününce bu organizasyonların değerinin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha teslim etmek istiyorum" diye konuştu. 

Kültürümüze yapılan en büyük hizmet
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, yapılanların Türkiye'ye, Türkçeye ve kültürümüze en büyük hizmet olduğunu anlattı. Kabulde gerçekleştirilen gösterileri çok güzel olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Gül, "Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. ‘Şen olasın Ürgüp' türküsünün de benim için seçildiğini fark ettim. Gösterilerin hepsi de birbirinden güzel gerçekten" dedi. 
Asya'dan, Afrika'ya, Amerika'dan Japonya'ya kadar gittiği ülkelerde Türk okullarını ziyaret ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, oradaki okullarda bilimde, kültürde, sanatta gerçekleştirilen başarıları gördüğünü, öğrencilerin kendi kültürleri ile birlikte Türk kültürünü de öğrendiklerini, bunun yanında evrensel kültüre de ne kadar aşına olunduğunu gördüğünü ve bundan memnuniyet duyduğunu aktardı. 
Öğrencilerin Türkiye ile ülkeleri arasındaki dostluk köprülerinin en sağlamlarını oluşturduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu okullarda okuyan sizler büyüyeceksiniz, kendi ülkenizde çok önemli görevler yapacaksınız, kendi ülkenizde çok önemli sorumluluklar alacaksınız, önemli makamlara geleceksiniz ve Türkiye ile her alandaki ilişki ve iş birliğinin gelişmesine de muhakkak ki çok büyük katkınız olacaktır" dedi. 

En kalıcı öğretilen Türkçe, sizin öğrettiğiniz 
Türkçe ve Türk kültürünün dünyanın önemli kültürlerinden birisi olduğunu, dünya insanlık kültür tarihinde çok önemli yeri bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, geçmişte de günümüzde de Türkçe yazılan eserler bulunduğunu, Türkçenin yaygın şekilde yüz milyonlarca insan tarafından dünyanın birçok yerinde konuşulduğunu söyledi. Okulların hiç kimsenin gitmediği yerlerde, batı ülkelerinde Türkçeyi öğrettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "En kalıcı olan ve en bilinçli olarak öğretilen Türkçe sizin öğrettiğiniz Türkçedir. Bundan dolayı çok büyük memnuniyet duyuyorum ve gerçekten Türk kültürüne, Türkçeye ve Türkiye'nin tanıtılmasına, bundan sonra da Türkiye ile ilişkilerin en iyi şekilde gelişmesine büyük katkınız oluyor" dedi. 

Dünyadaki farklı dil, ırk, din ve inanışların barış içinde yaşaması elzemdir
Bu faaliyetlerin bir başka öneminin de bütün gençler, çocuklar arasında barışın kardeşliğin dostluğun oluşması olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Bugünkü dünyada hiç kimse doğduğu şehirde veya doğduğu ülkede yaşamıyor. Yaşıyor bile olsa başka ülkelerde ne olup bittiğini artık görüyor ve çok büyük ilişkiler oluyor. İnsanlar istedikleri yerlere gidip geliyorlar. Böyle bir dünyada barışın olması için dünyadaki farklı dillerin, ırkların, dinlerin, inanışların, kültürlerin hepsinin birbirine saygı duyması, birbirini tanıması ve birbiriyle huzur içerisinde, barış içerisinde yaşaması elzemdir. Bu olmazsa o zaman zorlamalar, baskı altına alma gayretleri dünyadaki en büyük çatışmaların ve acıların kaynağı olmuştur. Bundan sonra da böyle tehlikeler vardır" dedi. 

 

Gül, çocuklar ve gençler arasında kurulan dostluklar, arkadaşlıkların barışa da en büyük hizmet olduğunu vurgulayarak, herkesin bunun değerini bilmesi gerektiğine işaret etti. Konuk öğrencilerin Türkiye'deki güzel faaliyetlerinin ardından ülkelerine döndüklerinde büyük ihtimalle birbirleriyle irtibata geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bugünkü elektronik haberleşmenin olduğu bugünkü çağda eminim ki herkes birbirinin adreslerini alıyor ve devamlı birbirinizle mesajlaşıyorsunuz, haberleşiyorsunuz ve bu dostluk bağlarını da güçlü tutuyorsunuz. Bütün bu faaliyetlerin merkezinin Türkiye olması ve Türkiye'den kaynaklanması, bu işi organize edenlerin, bu büyük faaliyetleri destekleyenlerin hepsinin Türkiye'de olması ve gönüllü olarak bunların yapılıyor olması ise, bizim Türkiye olarak, ülke olarak, devletimiz olarak, gurur duyacağımız büyük bir zenginliktir. Bununla her zaman iftihar ediyorum. Bir kez daha sizlere hoş geldiniz diyorum" dedi. 
Cumhurbaşkanı Gül, öğrencilerin Türkiye'yi ve Türkiye'nin şarkı ve türkülerini uzakta öğrendiklerini şimdi ise kaynağına gelip, gittikleri şehirlerde bu kültürün nasıl olduğunu gördüklerini anlattı.