”Batılılar'a sesleniyorum: Lütfen aynaya bakınız”

TBMM Başkanı Şahin, 1915 tarihinde yaşandığı iddia edilen Ermeni olayları ile ilgili olarak görüşlerini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Ermeni iddiaları ile ilgili olarak, "Şimdi bu iddiaları parlamentolarında görüşenler, kimi kabul eden Batılılar'a sesleniyorum: Eğer başka ülkeleri işgal etmek, o ülke insanına soykırım uygulamak gibi bir suçun ve failin içindeyseniz lütfen aynaya bakınız, aynada göreceksiniz.'' dedi.

TBMM Başkanı Şahin, İstiklal Marşı'nın kabulünün 89. yıl dönümü dolayısıyla Birinci Meclis Binası'nda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı'nın Birinci Meclis'te kabul edildiğini, bu nedenle, 89 yıl sonra İstiklal Marşı'nın kabulünün yıl dönümünün, onun kabul edildiği mekanda kutlanmasının anlamlı olduğunu belirtti.

Şahin, Birinci Meclis'in aynı zamanda, tüm dünyaya esaretin asla kabul edilemeyeceğinin, Türkiye'nin bölünüp parçalanamayacağının haykırıldığı mekan olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

''Bu Meclis, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nı gerçekleştirmiş, Cumhuriyet'e giden yolda önemli sorunları üstlenmiş bir meclistir. 89 yıl önce bugün, Milli Mücadele'nin en şiddetli şekilde cereyan ettiği günlerdir. Sadece Birinci İnönü Zaferi kazanılmış, kurtuluşa gidecek olan 2. İnönü, Sakarya ve Başkomutanlık Meydan muharebeleri kazanılmamıştı. Ülkemiz o tarihte büyük bir mücadelenin içerisindeydi. Hatta bu parlamentoda bazı milletvekilleri yaklaşan tehlike karşısında TBMM'nin Kayseri'ye taşınmasını burada konuşmaya, tartışmaya başlamışlardı. Bunun kararı alınmıştı ama uygulanamamıştı.

Sizlere şöyle bir soru sormak istiyorum. İstanbul işgal edilmiş, Kahramanmaraş'tan, Gaziantep'ten, Urfa'dan düşman girmiş, Yunan orduları Eskişehir'e kadar gelmiş, Ankara'dan top sesleri duyuluyor ve ülkemiz işgal edilmekle karşı karşıya... Sormak istediğim soru şudur: Yedi düvel bizim topraklarımızda ne arıyorlardı? Yoksa 90 yıl sonra şimdi, 1915'te gerçekleştirildiğini iddia ettikleri sözde Ermeni soykırımı tasarılarının gerekçesi kıldıkları olayları araştırmak için tarihçilerini mi göndermişlerdi? Ne arıyorlardı? 1915 olaylarını parlamentolarında değerlendirenler, sözde birtakım iddiaları karara bağlamaya çalışanlar, 1915'lerde Çanakkale'de ne arıyordunuz? Yedi düvel Çanakkale'ye niye gelmiştiniz? Bu iddiaları araştırmak için tarihçilerinizi mi göndermiştiniz Çanakkale'ye? 1920'li yıllarda gelenler kimlerdi? Şimdi bu iddiaları parlamentolarında görüşenler, kimi kabul eden Batılılar'a sesleniyorum: Eğer başka ülkeleri işgal etmek, o ülke insanına soykırım uygulamak gibi bir suçun ve failin içindeyseniz lütfen aynaya bakınız, aynada göreceksiniz.''

Bu konularda ilginizi çekebilir