Baydemir'den Çiçek'e ayetli yanıt

Baydemir, "Bakan Çiçek ve kabinedeki diğer bakanlar Taha Suresi'nin 71. ayetini okumalarını öneriyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Tunceli'de bir panelde yaptığı konuşma konusunda "Evet Kürt sorununun çözümü budur. Lafı daha fazla da dolandırmanın anlamı yoktur" dedi.

Baydemir, Sümerpark Resepsiyon Salonunda düzenlenen bir etkinlikte gazetecilerin, hakkında başlatılan inceleme konusundaki soruları üzerine, 6 yıllık belediye başkanlığı görevi içerisinde en yakın çalıştıkları, en çok birlikte mesai yaptıkları bakanlığın İçişleri Bakanlığı olduğunu söyledi.

Defalarca müfettişlerin görevlendirildiği, kimi durumda araştırma yaptıkları, kimi durumda beyanlarına başvurduklarını belirten Baydemir, şöyle dedi:

"Ben temenni ederdim ki bu 6 yıllık zaman dilimi içerisinde daha çok Bayındırlık, Çevre, Turizm Bakanlığı ile çalışalım. Ama maalesef Diyarbakır'a gelecek ilk müfettişlerimiz değildir ve öyle görünüyor ki gelecek olan son müfettişlerimiz de olmayacak. Bu algı ile yaklaştığımız, farklılıklarımızı reddettiğimiz, düşünceye, düşüncenin ifadesine ket vurduğumuz müddetçe daha çok karşılıklı müfettişlik olacağız gibime geliyor. Tabii ki temennim bunun, bu arbedenin derhal sona ermesidir. Doğrudur, Dersim'de katılmış olduğum panelde Kürt sorununun çözümüne dair demokratik özerklik programından ne anladığımı, olabilecek en yalın dille ifade ettim. Ve açık söylemek gerekirse eğer bir özeleştiri vermek gerekiyorsa bugüne kadar bu yalınlıkta konuşmamamdır. Eğer bir özeleştiri isteniyorsa bence bu konuda istenmelidir. Evet, Kürt sorununun çözümü budur. Lafı daha fazla da dolandırmanın anlamı yoktur. Bence Kürk halkına da, kardeşlerimize de, kamu otoritelerine de birbirimize karşılıklı açık, samimi ve dürüst olmamız lazım. Ben açık, dürüst, samimi bir politikayı izlersek yurttaşlarımızı daha kolay ikna ederiz inancını taşıyorum."

21. yüzyılda "Kürt sorununda kan dökmenin artık haram olduğunu, artık bundan derhal vazgeçmek gerektiğini" ifade eden Baydemir, insanların konuşabileceği, müzakere edebileceği, tartışabileceği, ortak paydalarda bulaşabileceği bir ortamının yaratılması gerektiğini bildirdi.

"Kim ki böyle bir ortam yaratma çabası içerisine girerse ben kendi adıma birey olarak onu alkışlarım. Varsa başka bir öneriniz demokratik özerklik değil de 'başka öneriyle akan kanı durduracağım' derseniz buyurun biz sizi dinlemeye hazırız. Ben dinlemeye hazırım" diyen Baydemir, bu itibarla herkesin birbirini dinlemeye, anlamaya davet ettiğini anlattı.

Bir gazetecinin, "Şahsınıza yönelik sözler vardı. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Baydemir, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın gerekli yanıtı verdiğini, Demirtaş'ın verdiği yanıtı aşmak istemediğini belirtti.

Baydemir, şöyle konuştu:

"Bu konuda daha fazla polemiğe girmeyeceğim. Sadece ve sadece Sayın Çiçek ve özellikle kabinede bulunan bakanlar, sadece kendileri için öneriyorum başka hiç kimse için önermiyorum. Hafızam beni yanıltmıyorsa Taha Suresi'nin 71. ayetini okumalarını öneriyorum. Bir kez daha söylüyorum Taha Suresi'nin 71. adetini öneriyorum; Sayın Çiçek ve kabinedeki diğer bakanlara."

Ayette ne bulunduğunu soran gazetecilere Baydemir, "Kendileri okuyunca göreceklerdir" dedi.

İçişleri Bakanlığı, Tunceli'de 31 Temmuz 2010 tarihinde düzenlenen, "Kürt sorunuyla muhataplık konusu ve demokratik özerklik" panelindeki sözleri nedeniyle Baydemir hakkında inceleme yapmak üzere iki mülkiye başmüfettişini görevlendirmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir