'Bazı gruplar ateşkese engel olmaya çalışıyor'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Halep'teki ateşkese ilişkin, "Şimdi görüyoruz ki rejim ve bazı gruplar buna engel olmaya çalışıyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Halep'teki operasyonların durması ile sivillerin ve muhaliflerin tahliyesini öngören anlaşmaya ilişkin bir anlayışın ortaya çıktığını ancak rejimin ve bazı ayrı grupların buna engel olmaya çalıştığını söyledi.

Halep ateşkesine dair gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin "epeydir" ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve sivillerin tedavisi için çaba sarf ettiğini kaydetti.

Dün akşam Rusya ve Türkiye'nin arasında sağlanan anlaşma ile Doğu Halep'teki muhaliflere yönelik operasyonların durduğu ve muhaliflerin dün 1800'den sonra kenti terk etmeye başlayacağı duyurulmuştu.

"Dün itibariyle bir anlayış ortaya çıkmıştı, bu anlayış çerçevesinde de öncelikle sivillerin buradan çıkartılması ve ihtiyaçlarının karşılanması, sağlıkla ilgili tedaviler dahil, bu anlaşma çerçevesinde bazı adımlar da attık biliyorsunuz, otobüsler de o bölgeye gitmişti. Şimdi görüyoruz ki rejim ve bazı ayrı gruplar buna engel olmaya çalışıyor" diyen Çavuşoğlu, "Burada Rusya var, İran var, İran'ın desteklediği güçler var ve tabii ki rejim var. Böyle bir insani konuda bile, bizim isteğimiz, kimse suçu başkasına atmasın, topu başkasına atmasın. Burada bir anlayış var, anlaşma var ve bu anlaşmanın da uygulanması gerekiyor" dedi.

Bundan 10 gün önce de Türkiye'nin benzer bir anlaşmaya vesile olduğunu ancak o anlaşmanın uygulanamadığını belirten Çavuşoğlu, "Biz samimi bir şekilde ateşkesin sağlanması ve bu anlaşma çerçevesinde insanların çıkarılması konusunda adımlar attık, esile olduk. Ama görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Dün akşam Lavrov'la görüştüm; bugün İran dışişleri bakanı ve Lavrov'la tekrar görüşeceğiz. Umarın herkes buna riayet eder ve burada vahşet ve zulüm durur" dedi.

Dün akşam kamuoyuna duyurulan anlaşmaya rağmen tahliyelerin başlamadığı haberlerinin yanı sıra, ateşkesin ihlal edildiğine ve çatışmaların yeniden başladığına dair bilgiler de geldi. Çavuşoğlu, "Tahliyeler tam anlamıyla olmadı, gecikmeler oldu, bu engellemeler sebebiyle. Değişik yerlerden bazı taciz atışları oluyor. Tam anlamıyla tahliye henüz gerçekleşemedi ama hazırlıklarımız tamam" dedi.

Doğu Halep'ten çıkacakların yerleştirilmesi için ne tür hazırlıklar yapıldığına dair soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, "Hem Türkiye içinde hem Halep'te, insanların getirilmesi ile ilgili hem de Suriye'nin kuzeyinde oluşabilecek kamplar konusunda AFAD'ımız ve Kızılayımız ilgili kurumlarımız hazırlıklarını tamamladılar. Bunun içinde insani yardım da var, tıbbi yardım da var" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir