Bazı krediler hariç tutulmalı

TBB Başkanı Aydın, para politikası tedbirlerinin diğer politika tedbirleriyle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, istikrarın devamı için tedbir alınması konusunda hemfikir olmakla birlikte, bunların iç talep büyümesinin yönetilmesini amaçlayan bütüncül bir politika yaklaşımı çerçevesinde uygulanması, bu amaçla para politikası tedbirlerinin diğer politika tedbirleriyle desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

TBB'nin 54. Olağan Genel Kurul toplantısında konuşan Aydın, Bankalar Birliği’nin daima istikrarı talep ettiği ve bu yöndeki çabaları hep desteklediğini söyledi.

Aydın, “İstikrarın sürdürülmesi amacıyla tedbir alınması konusunda hemfikir olunmakla beraber, bunların iç talep büyümesinin yönetilmesini amaçlayan bütüncül bir politika yaklaşımı çerçevesinde uygulanması, bu amaçla para politikası tedbirlerinin diğer politika tedbirleriyle desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir. Ayrıca, kredi büyüme hızına ilişkin sınırlamalarda, iç üretim, döviz kazandırıcı sektörler ve enerji yatırımlarının finansmanı amacıyla verilen kredilerin hariç tutulması talep edilmektedir” dedi.

Çözüm bekleyen konular

Öte yandan üzerinde çalıştıkları bazı konulara da değinen Aydın, gündemlerinde çözüm bekleyen önemli konulardan bazılarını şöyle sıraladı:

"Bankacılık Kanunu'nda yapılan uygulamada sorunlara neden olan maddelere ilişkin talebimiz sürmektedir. Türk Borçlar Kanunu'nun 20 ila 25'inci maddelerinde yer alan 'genel işlem koşullarını' düzenleyen hükümler uygulamada çok ciddi sorunlara neden olacaktır, bu konuda birliğimiz önerileri hazırlanmıştır.

İflasın ertelenmesi kurumunun uygulamada yaşanan sorunlar ışığında taraf menfaatlerine daha uygun bir yasal zemine oturtulması amacıyla hazırlanan değişiklik talebi, birlik gündeminde yer almaktadır.

Banka sandıklarının sosyal güvenlik sistemine bir an önce devredilmesine imkan verecek alt düzenlemelerin tamamlanması beklenmektedir.

Genel vergi düzenlemelerine göre yapılmakta olan ancak özel nitelikler taşıyan türev işlemlerin, vergi düzenlemelerindeki durumun açıklığa kavuşturulması ve uluslararası iyi uygulamalara benzer hale getirilmesi amacıyla alt düzenlemelere ilişkin teknik çalışmalar tamamlanmıştır, düzenlemenin kısa sürede yayınlanması hususundaki talebimiz yinelenmiştir.

Gri alanların netleştirilmesi, aracılık maliyetinin düşürülmesini ve rekabet gücünün artırılmasını destekleyen düzenleme değişikliklerinin yapılması talep edilmektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir