Beklenen oylama gerçekleşti

İrlandalı milletvekilleri, 2011 bütçe tasarısı çerçevesindeki sosyal yardım kesintilerini 76'ya karşı 80 oyla kabul etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - İrlandalı milletvekilleri, 2011 bütçe tasarısı çerçevesindeki sosyal yardım kesintilerine onay verdi.

İrlanda Meclisi'nin alt kanadı Dail'da önceki akşam yapılan ilk oylamalarda hükümet çoğunluğu yakalamış, süreçte belirleyici rol oynayan bağımsız milletvekillerinin kabul oyları, olası bir bütçe krizinin önüne geçildiğini göstermişti.

Milletvekilleri, bugün yapılan oylamada da sosyal yardım ödemelerinin ortalama yüzde 4 oranında azaltılmasını, 76'ya karşı 80 oyla kabul etti.

Kesintiler özellikle engelli vatandaşlara yapılan ödemeleri de kapsadığı için eleştiriliyordu.

İrlanda'nın 4 yıllık tasarruf planının ilk bölümünü oluşturan 2011 bütçesi, harcama kesintileri ve vergi artışlarıyla toplam 6 milyar Euro tasarruf hedefliyor. Bütçe sürecinin yeni yılın ilk haftalarında tamamlanması bekleniyor.

AB-IMF yardımı

Bu arada, borç krizindeki İrlanda'nın AB ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) alacağı yardımın 15 Aralıkta meclis onayına sunulacağı bildirildi.

Başbakan Brian Cowen, yasal gerekliliği bulunmayan oylamanın, İrlanda'nın ekonomiyi toparlayabilmek için gerekeni yaptığına dair bir gösterge olacağını söyledi.

Cowen, oylama öncesinde yapılacak görüşmelerin, muhalefet partilerine, itiraz gerekçelerini açıklayabilmek için bir fırsat vereceğini de belirtti.

Borç krizinin altından kalkamayan İrlanda hükümeti bir süre dış desteğe ihtiyaçları olmadığında ısrar etmiş, baskıların artması üzerine AB ve IMF'ye yardım talebinde bulunmak durumunda kalmıştı. Yardımın miktarı 85 milyar Euro olarak belirlenmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir