Berhan Şimşek görevi Gürsel Tekin'den devraldı

Şimşek, görev devir-teslim töreninde yaptığı konuşmada, CHP'de il başkanı kimliğiyle bulunmasının "makam ve masa aramak" olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP İstanbul İl Başkanlığına atanan Berhan Şimşek, görevi Gürsel Tekin'den devraldı.

Şimşek, görev devir-teslim töreninde yaptığı konuşmada, CHP'de il başkanı kimliğiyle bulunmasının "makam ve masa aramak" olmadığını söyledi.

Süreç içinde bazen görevlerde değişiklik olabileceğini kaydeden Şimşek, Gürsel Tekin'in bıraktığı yerden örgüt arkadaşlarıyla yan yana ve kol kola İstanbul'un vizyonuna, geleceğine ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 23 Mayısta başlattığı "Büyük Türkiye Yürüyüşü"ne İstanbul'un büyük katkı sunacağını belirtti.

İlkelerinin ranta ve yalana değil, halkın gerçeğine dayalı bir yönetim kurmak olduğunun ifade eden Şimşek, Türkiye genelinde işçiyi, işvereni, kadınları, gençleri ve esnafı kucaklayacaklarını söyledi.

Şimşek, şunları kaydetti:

"CHP için artık Türkiye'de siyaset, Ankara merkezli değil Türkiye merkezlidir. Reçete Ankara merkezden değil, hastanın ayağına, ülkenin dört bir tarafına giderek çözülecek. Türkiye'nin bütün sorunlarının her anlamda İstanbul'da olduğunu biliyoruz. İstanbul ve Türk halkından istediğimiz, önümüzdeki seçimlerde onların hizmetkarı olmak. Son günlerde basında yer alan bir eksen kayması var. Bu eksen kayması dış politika olarak değerlendirilebilir ama asıl Türkiye'deki ekonomik dağılımda bir eksen kayması var."

Şimşek, hiçbir etnik kimliği birbirinin üzerinde görmeyeceklerini, herkesin inanç ve etnik kimliğinin şerefi ve onurunun hayatın gerçeği olduğunu kabul edeceklerini anlattı.

CHP Parti Meclisi üyesi Gürsel Tekin'in konuşması

CHP İl Başkanlığı görevini Berhan Şimşek'e devreden CHP Parti Meclisi üyesi Gürsel Tekin de uzun süredir siyaset yaptığı CHP'de son 2,5 yıldır onur ve şerefle yürüttüğü il başkanlığı sürecinde, birlikte çalıştığı il yöneticileri, ilçe başkanları ve örgüt emekçilerine şükran borçlu olduğunu belirtti.

Görev döneminde zaman zaman isteyerek veya istemeyerek hata yapmış olabileceğini dile getiren Tekin, "Hatalarım ve eksikliklerim olmuşsa sizlerin bunu affedeceğine inanıyorum. Hiçbir zaman bilerek bir arkadaşımı kırmadım. CHP'de siyaset yapmak büyük bir onur ve şereftir. İl başkanlığına geldiğimde partide uzak tutulan arkadaşlarımın geri dönmesi için onların yanına gittim. Çünkü siyasette arkadaşlar kolay yetişmiyor. Bugünden sonra benim de değer verdiğim, Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yapmış dostum Berhan Şimşek'e devrediyorum. Sadece makamı devrediyorum. İstanbul'daki bütün çalışmalarda örgütün yanında olacağım" diye konuştu.

"Herkese kapımız açık"

Bir gazetecinin "Gürsel Tekin'in yönetimdeyken yaptığı açılımlar vardı. Bunları devam ettirecek misiniz?" diye sorduğu Şimşek, "ben" merkezli değil, kurumsal siyaset yaptıklarını belirterek, Tekin'in yaptığı çalışmaları bir araya gelerek değerlendireceklerini söyledi.

Bu ülkede sosyolojik ve ekonomik gerçekleri görmenin önemli olduğunu belirten Şimşek, "1950'den itibaren bu ülkede değerlerle devrimler kavga etti. Cumhuriyetten bugüne kadar bir caminin hilali düşmemiştir ama camiler üzerinden şöhret olanlar, 'minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışla, müminler asker' diyenler, bu istismarı yapanlar büyük Orta Doğu Projesinin Eş Başkanı olarak... Irak'ta 53 cami yok oldu. Bizim istismarımız yok. Başını örten de çarşaf giyen de bu ülkenin gerçeğidir, bizim değerlerimizdir. Herkese kapımız açık. 'Kiliseye, camiye ve havraya niye geldin?' Denilmez. Siyasi partiler örgütlü yapılardır. Bu programlar dahilinde gelen herkese kapımız açık" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin "İsim vermeden Nimet Çubukcu'yu kıyafetiyle ilgili olarak eleştirdiniz. Bu konuda ne diyeceksiniz?" sorusuna Şimşek "Buna 'rüküşlük' denir. Bu ülkede fukaralar aş, ekmek bulmazken üçü birbirine pişti... Rüküşlüğün ötesinde bir şey değil. Milli Eğitim Bakanı değil, Başbakanın bakanı, hanımefendilerinin bakanı" diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun kongrede giydiği gömlek hatırlatılan Şimşek, Kılıçdaroğlu'nun "gömleğini alın teriyle ödediğini" söyledi.

Şimşek, İstanbul İl Başkanlığı Yönetim Kurulundaki istifalara ilişkin soruya, "Herkes Berhan Şimşek ve herkes il başkanı. Herkes çalışacak ve koşacak. (Ben il yönetimine girdim milletvekili olacağım) yok öyle bir şey. İstanbul'da ortak akıl kullanan yönetim kuracağız" karşılığını verdi.

Bir gazetecinin "İstanbul CHP'de karışıklığa neden olan bir lobicilik olduğunu söyleniyor. Ne diyeceksiniz?" diye sorulan Tekin "Bu saatten sonra parti içi tartışma bitmiştir. Yolumuza devam etmek istiyoruz. CHP'nin iktidar olması için çalışacağız" dedi.

Konuşmaları sırasında Şimşek ve Tekin'in duygulu anlar yaşadıkları görüldü.

Bu konularda ilginizi çekebilir