Bir fuarın daha ardından

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA'DAN / Nida YANGÖZGÜL

malatya@dunya.com

Malatya'da 14- 18 Temmuz tarihleri arasında kutlanan "18. Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı" ile "Uluslar arası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali"nin ardından yine eleştiri yağmurları yağmaya başladı. Başta Malatya Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Nalçacı'ya bu fuar ve festivalde göstermiş olduğu yoğun çaba ve gayretlerinden dolayı teşekkürlerimi sunarım. Gerçekten her yıl büyük bir zorluğun içerisine giriyorlar. Ama ne yazık ki 18 yıldır yapılmakta olan bu fuardan ne katılımcılar memnun ayrılıyor ne de bir halk olarak bizler. Elbette ki büyük başarılara imza atılıyor ama değişmesi gereken bazı noktalar var ki bunlar yıllardır sürüp gidiyor.

Bu yıl 18'incisi düzenlenen fuar ve festival için henüz çalışmalar düzenlenmeden önce basın ile yapılan istişarede benim özellikle üzerinde durup vurguladığım konu, sanayi fuarı ve kayısı festivalinin ayrılması konusu, ne yazık ki bu yılda gerçekleştirilmedi. Oysa bu iki program birbirinden ayrılırsa fuara katılımcı sayısı artacaktır. Stantlarda çok daha farklı Malatya firmalarını görebilme imkanımız olacaktır. Fuar, gerçekten sanayi fuarı olacaktır. Yaptığımız söyleşilerde ve fikir alışverişlerinde sanayicilerimiz de bu ayırımın olmasını gerçekten istediklerini dile getiriyorlar. Asıl hedef kitlelerine ulaşamadıklarını, konseri izlemeye gelen ziyaretçilerle asıl müşteri kitlesi oluşturacak insanların birbirine karıştığını önemle belirtiyorlar. Sanayicinin telaffuz ettiği cümle aynen şöyle: "Bizim fuar anlayışımız yeni firmalar ile tanışmak, onlarla bağlantı kurmak, yeni pazar ağları oluşturmak, iş bağlantıları yapmak ve fuardan eli boş dönmemek".  Durum böyle olunca her geçen yıl gerçek sanayici fuardan ayrılıyor ve fuarda amacının dışına çıkıyor. Böyle giderse kısa bir süre sonra Malatya'nın bir fuarı olmayacaktır. Gelişmekte olan, yeni sanayi kollarında büyüyen sanayi işletmeleri ile büyük şehir olma yolunda ilerleyen bir il için bu büyük bir kayıp olacaktır diye düşünüyorum.

Elbette ki bu organizasyonlar için verilen bir emek ve çaba vardır ama neden daha güzel sonuçlar almayalım, fuarımızı iyi bir noktaya taşımayalım. Doğru hedef kitleye ulaşırsak çevre illerden, büyük şehirlerden o kadar çok sanayici işletmeci ağırlama imkanımız olacaktır. Ulusal manada tanıtıma gerçekten ağırlık verilmelidir. Bizler burada fuar yapıyoruz ama sadece birkaç çevre ilde duyuluyoruz, dev sanayicileri ağırlayamıyoruz. Benim inancın şudur ki ayrı zamanlarda yapılacak olan fuar ve festival daha etkin sonuçlar ortay çıkaracak. Daha profesyonel insanlar ile çalışacağız ve ilimizi en iyi şekilde ifade etmiş olacağız. Doğru tarihlerde yapılacak fuarlar ve festivaller, ilimize daha fazla değer katacaktır. Yapılan çalışmalar bunu göstermekte….

Bu konularda ilginizi çekebilir