”Birbirimizi tehdit olarak görmekten kaçınmalıyız”

Bakan Davutoğlu, "Yeni yaklaşım biçimini, zihniyeti yaygınlaştırmalıyız. Ancak bu şekilde bölgemizi istikrara kavuşturabiliriz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölge ülkelerinin artık birbirini tehdit olarak görmekten kaçınması gerektiğini belirtti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de temaslarda bulunan Davutoğlu, Mısırlı gazetecilere yaptığı açıklamada, "Artık birbirimizi tehdit olarak görmekten kaçınmalıyız. Bunu Mısır ve Türkiye için söylemiyorum. Bütün bölge ülkeleri için söylüyorum. Yeni yaklaşım biçimini, zihniyeti yaygınlaştırmalıyız. Ancak bu şekilde bölgemizi istikrara kavuşturabiliriz. Ancak bu şekilde yükselen diğer ekonomik bölgeler karşısında onların güçlü alternatifini oluşturabiliriz. Onun için Arap Birliği toplantısı son derece kritik bir dönemde yapılmaktadır. Bugün alınacak kararlar, 2010 yılı için çök önemli olacaktır" diye konuştu.

Türkiye ile Mısır arasındaki stratejik diyalog görüşmelerinin ikincisi için Mısır'da bulunduğunu, bu doğrultuda görüşmeler yaptığını hatırlatan Davutoğlu, dün Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek başta olmak üzere üst düzey Mısırlı yetkililerle yaptığı görüşmelerde, bütün bölgesel sorunları en kapsamlı, en açık şekilde ele aldıklarını söyledi.

"Türkiye ile Mısır ilişkilerini yeni bir paradigmaya oturtmak istiyoruz" diyen Davutoğlu, iki ülke arasında çok boyutlu ilişkilerin bulunduğunu, Türkiye'nin Mısır üzerinden Afrika'ya, Mısır'ın ise Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşabileceğini kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin iç içe halkalardan oluştuğunu ifade eden Davutoğlu, bunlardan birincisinin Orta Doğu ve Doğu Akdeniz'den oluşan iç halka, ikincisinin Türkiye'nin ve Mısır'ın çok etkin olduğu Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve Kuzey Afrika gibi bölgeler, geniş halkanın ise Avrupa, Amerika ve Afrika'dan oluştuğunu kaydetti.

Türkiye ve Mısır'ın burada önemli bir merkezi konuma sahip olduğunu belirten Davutoğlu, "Önümüzdeki 20-30 yıl içinde bizim yapacağımız stratejik tercihler, olumlu ve olumsuz adımları, bütün bu dengeleri belirleyici olacak. Onun için de biz Türkiye ile Mısır arasında ortak bir planlama yapmamız gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

İki ülke arasında çok uzun bir işbirliği perspektifi bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bütün yaşadığımız olumsuz gelişmelere rağmen, bizim açık görüşlü bir yaklaşımla, bir gelecek vizyonuyla çocuklarımızın geleceğini hazırlamamız lazım. Artık bölgenin kaderini birlikte değiştirmek zorundayız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir