Birleşme ve satın almalar katlandı

Deloitte Türkiye'nin raporuna göre, 2010'da, toplam değeri 29 milyar dolar olan 203 işlem gerçekleşirken, bir önceki yıla göre işlem adedi 2 kat, işlem hacmi 5 kat arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Deloitte Türkiye'nin yayımladığı "2010 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu"na göre, Türkiye'de birleşme ve satın almalar, sessiz geçen 2009 yılının ardından enerji sektöründeki özelleştirmeler ve özel sektördeki birkaç "dev" işlem ile rekora koştu.

2010'da, toplam değeri 29 milyar dolar olan 203 işlem gerçekleşirken, bir önceki yıla göre işlem adedi 2 kat, işlem hacmi 5 kat arttı.

35 işlem ile toplamda 14,6 milyar dolarlık hacim yaratan özelleştirmeler, toplam işlem hacminin yarısına denk geldi. Özelleştirmelerin önemli bir bölümünü, elektrik dağıtım şirketleri ile küçük kapasiteli hidroelektrik santral portföyleri oluşturdu.

Geçen yıl, Türkiye'nin 11 farklı bölgesinin elektrik dağıtım haklarına sahip 11 şirket, toplam 12,3 milyar dolar karşılığında Türkiye'den yatırımcılara satıldı. Başkent Doğalgaz Dağıtım şirketi, 1,2 milyar dolar karşılığında özelleştirildi.

İspanyol BBVA'nın Garanti Bankası'na 5,8 milyar dolar ödeyerek ortak olduğu işlem tek başına toplam işlem hacminin yüzde 20'sini oluşturdu ve son 10 yılın en büyük özel sektör işlemi oldu.

Özelleştirmeler ve Garanti Bankası işlemi hariç tutulduğunda, ortalama işlem tutarı 50 milyon dolar seviyesinde kaldı. Bu, küçük ve orta ölçekli şirketlerin yer aldığı dilimde en fazla hareketliliğin yaşandığını gösterdi.

Yabancı payı yüzde 36

Rapora göre, 10,5 milyar dolarlık işlem hacmine rağmen, yabancı yatırımcıların toplam işlem hacmindeki payı yüzde 36 oldu. Yabancı yatırımcıların payının azalmasındaki birinci neden, "geçmiş yıllarda Türkiye şirketlerine yoğun ilgi gösteren AB ekonomilerinin global finansal krizde ciddi yara alması", ikinci neden "Türkiye'deki yatırımcıların büyük ölçekli özelleştirme işlemlerinde kabaran iştahı" oldu.

2009 yılını oldukça sessiz geçiren finansal yatırımcıların, 2010 yılında aktif olduğu gözlenirken, toplam hacmi 850 milyon doları bulan 24 işleme imza atan özel sermaye fonları, sağlık, eğlence ile gıda ve içecek sektörlerine ilgi gösterdi. Bazı finansal yatırımcıların yatırımlarda birlikte hareket ettiği gözlemlenirken, birkaç finansal yatırımcının da portföylerinde bulunan şirketlerden çıkış yaptığı görüldü.

2011'de özelleştirmeler belirleyici rol oynayacak

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, raporu şöyle değerlendirdi:

"2011'e girerken Türkiye artık tüm yatırımcılar tarafından, yatırım yapılabilir bir pazar olmaktan ziyade, yatırım yapılması gereken bir pazar olarak algılanır olmuştur. Bugün ilk defa, genel seçimler yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından bir risk olarak görülmemektedir. Bunların sonucu olarak, 2011 çok hareketli bir yıl olacak. Yalnız, özelleştirmeler yine belirleyici rol oynayacaktır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir