Borsaya yeni 'ürün' geliyor

2003'te emeklilik, 2004'te borsa yatırım fonları, 2005'te VOB'la tanışan piyasaya yeni enstrüman 'varant işlemler' geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide Y. GÜRDAMAR

İSTANBUL - Yurtdışı piyasalarda uzun zamandır işlem gören ve dünya çapında 1 trilyon dolar işlem hacmini geçen varant piyasası için Türkiye'deki hedef 1 milyon yatırımcı, 3 yıl içinde 500 milyon dolarlık hacim. İlk Türk varantının bu ay İMKB'de işlem görmesi bekleniyor. Deutsche Bank ve İş Yatırım'ın bir yıldan uzun vadeli alım-satım opsiyon sözleşmesiyle varant ihracı için Sermaye Piyasası Kurulu'na yaptıkları başvurularda karar aşamasına gelindi.

Gedik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç, "Bu enstrüman, işlem hacmine katkı yapacak, aracı kuruluşlara gelir yaratacak" dedi.

İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdürü Yiğit Arıkök, "Varantlar oynaklığın artacağına inanan yatırımcıların işine yarayacak. Para kazanmanın yanı sıra spekülatif ve korunma amaçlı strateji uygulanabilir. İleride diğer ürünlerde de varant çıkarmak istiyoruz" dedi.

Varant nedir?

Elinde bulunduran kişiye, dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte veya belirli bir tarihe kadar alma veya satma hakkı veren ve bu hakkın kaydi teslimat ya da nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğindeki sermaye piyasası aracını ifade eder. Varant satın alan yatırımcı ödediği bedel karşılığında bir dayanak varlığı değil, o dayanak varlığı alma ya da satma hakkını satın alır.

Nasıl işleyecek?

Örneğin hisse senedi piyasasında fiyatı 6 lira olan Garanti Bankası’na 31 Ağustos vadeye 6,5 liradan alma hakkını 70 kuruştan alım varantı yapalım. Söz konusu tarih geldiğinde hisse senedi 8 liraya çıkarsa yatırımcı 2 liralık kar etmiş oluyor ve alım varantını kullanarak aracı kurumdan parasını (hisse senedine göre katlanarak) alabiliyor. Eğer hisse senedi düşürse de alım hakkını kullanmıyor ve yatırdığı 70 kuruşu kaybetmiş oluyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Bu konularda ilginizi çekebilir