Bosch, ciro ve ihracatta yüzde 15 artış bekliyor

Bosch'un Türkiye'deki cirosu geçen yıla oranla yüzde 16 düşüşle yaklaşık 1,4 milyar euro olarak gerçekleşirken, ihracatı ise 800 milyon euroya ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü ve Bosch Grubu Türkiye temsilcisi Hermann Butz, 2010'da ciro ve ihracatta yüzde 15 artış beklediklerini bildirdi.

Bosch tarafından yapılan yazılı açıklamada, küresel ekonomik krizin 2009 yılında Bosch Grubu Türkiye'nin gelişimini de etkilediği belirtilerek, Bosch'un Türkiye'deki cirosunun geçen yıla oranla yüzde 16 düşüşle yaklaşık 1,4 milyar euro olarak gerçekleştiği, ihracatın ise  800 milyon euroya ulaştığı kaydedildi.

Açıklamada, şirketin 2009 yılı performansı ve grubun 2010 yılı hedeflerine ilişkin değerlendirmesine yer verilen Hermann Butz, Bosch Grubu'nun Türkiye'de yedi farklı şirket, 15 işkolu ve yedi üretim tesisi ile faaliyette bulunduğunu anımsattı.

Butz, 2009 yılının 1945'ten beri Bosch'un küresel anlamda geçirdiği en zor yıl olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Küresel ekonomik kriz özellikle otomotiv teknolojileri ve sanayi teknolojileri iş kollarımızı ciddi şekilde etkiledi ve bu durum ciromuzda düşüşe neden oldu. 2010 yılında Bosch Türkiye, 2009 cirosunda meydana gelen düşüşün büyük bir bölümünü geri kazanmayı hedefliyor. 2010'un kolay bir yıl olmasını beklemiyoruz. Ancak ihtiyatlı ve iyimseriz, ciromuzda ve ihracatımızda yüzde 15'lik bir artış bekliyoruz. Mevcut ciro seviyemiz planlarımıza oranla şimdiden daha iyi bir noktaya ulaştı. Bu sebeple istihdam planlarımızda revizyon yaparak, yeni iş imkanları sağlamayı hedefliyoruz."

Küresel pazarlardaki zorluklara rağmen, Türkiye'deki yatırımların 2009 yılında da devam ettiğini ve toplam 84 milyon euroluk yatırım gerçekleştirildiğini anlatan Butz, mevcut dizel sistemleri ve ev aletleri üretim tesislerinin genişlemesinin yanı sıra Bosch'un Bursa'da benzinli sistemler üretimine de başladığını, yaklaşık 180 çalışan istihdam edilerek, geçen yıl 900 binden fazla benzin enjeksiyon valfi imal edildiğini bildirdi.

"Ar-Ge'ye 60 milyon eurodan fazla kaynak ayırdı"

Butz, esnek çalışma uygulaması ve alınan diğer önlemlerin sonucu olarak çalışan sayısının geçen yıla oranla neredeyse hiç değişmeden 8 bin 250 olarak kaldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Diğer taraftan, piyasalardaki ani düşüşe rağmen, Ar-Ge harcamaları, planlandığı şekilde, 13 milyon euro olarak gerçekleşti. Bosch'un küresel Ar-Ge  merkezlerinden biri olma stratejisinin bir parçası olarak, Bursa tesislerinde geçen yıl dizel ve benzinli sistemler için bir Ar-Ge Merkezi açıldı. Otomotiv teknolojilerinin yanı sıra, Bosch'un ev aletleri ve termoteknoloji iş alanları da Türkiye'de Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştiriyor. Bosch şu an Türkiye'deki tüm lokasyonlarında Ar-Ge ve mühendislik departmanlarında toplamda 182 geliştirme mühendisi istihdam ediyor ve son beş yılda araştırma ve geliştirme çalışmalarına toplamda 60 milyon eurodan fazla kaynak ayırdı."

Hermann Butz, Bosch Grubu Türkiye'nin 2010 yılında Türkiye'deki 100. yılını kutladığını belirterek, "1910 yılında bir satış temsilciliği ile faaliyetlerine başlayan şirket, bugün 8 bin 250 çalışanı ve 2005 yılından beri gerçekleştirdiği 800 milyon eurodan fazla toplam yatırımı ile Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcılardan biri. Bir asırdır bu ülkede bulunmaktan gurur duyuyoruz. Yatırımlar ve istihdam rakamları Bosch'un uzun vadeli stratejisinin ve Türkiye'nin Bosch dünyası için öneminin bir kanıtı" dedi.

Bosch'un "Yaşam için teknoloji" sloganına uygun olarak, Türkiye'de yerli ve yabancı piyasalara pazarlanan yenilikçi, çevre-dostu teknolojiler, ürünler geliştirdiğini vurgulayan Butz, tüm dünyada 30 milyondan fazla aracın Türkiye'deki Bosch tesislerinde üretilen dizel teknolojiler ile donatılmış durumda olduğunu ifade etti.

Butz, "1999 yılından bu yana, yaklaşık 56 milyon Common Rail dizel enjektörü Türkiye'de üretildi ve uluslararası müşterilere ihraç edildi. Bosch Service organizasyonu Türkiye'de her yıl yaklaşık 350 bin araca hizmet veriyor. 1992 yılından beri Manisa'daki termoteknik fabrikasında 30 milyon ısıtma cihazı üretildi ve son 10 yıl boyunca 10 milyondan fazla ev aleti satıldı. Sadece geçtiğimiz sene Bosch Güvenlik Sistemleri' Harbiye Kongre Vadisi, Ulusal Güvenlik Ekibi Konferans Salonu, Uluslararası Antalya Havaalanı ve Antalya Mardan Palace Oteli gibi projelerde yer aldı" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir