BOTAŞ, OSB’lerin hesaplarına el koydurdu
BOTAŞ'ın, doğalgaz borçları gerekçesiyle OSB'lerin hesaplarına sürpriz şekilde el koyması tepki yarattı.
Esra ÖZARFAT/Umut ÜNAL
BURSA/ESKİŞEHİR - BOTAŞ, bazı organize sanayi bölgelerinin (OSB) hesaplarına el koydu. Bursa'daki bazı OSB'ler ile Eskişehir'deki OSB'ye yönelik işlemlerin devam ettiği bildirilirken, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve OSB'lerin yöneticileri, BOTAŞ'ın kapısını çalmak üzere Ankara'ya gittiler. 2004-2006 yılları arasında kullanılan doğalgazın dağıtım bedelini, Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluşu'nun (EPDK) yeni bir düzenlemesi ile kendilerinden bugün talep edildiğini savunan OSB'ler, 6 yıl içinde pek çok işletmenin kapandığını, bu işletmelerden geçmişe yönelik bedellerin nasıl tahsil edileceğini bilmediğini söylüyorlar. OSB'ler, konuyla ilgili Danıştay'da dava devam ederken, sürpriz bir kararla BOTAŞ'ın hesaplarına el koyduklarını söylediler.
BOTAŞ'ın geriye dönük doğal gaz taşıma bedellerini alma yolunda banka hesaplarına el koyması ilgili açıklamada bulunan OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yılmaz, konuyu şu şekilde özetledi; "Dağıtım özelleştirmesinin yapıldığı esnada EPDK, dağıtım bedellerini tespit etti. Daha sonra bedelleri aşağı düşürdü. Dağıtım şirketi dava açtı ve dağıtım bedelinin yükselmesini istedi. Tamamen bizim dışımızda gelişen olaylar. Davayı kazandı ve BOTAŞ'tan dağıtım bedellerinden oluşan farkları tahsil etti. Bugün BOTAŞ işin hiçbir şekilde muhatabı olmayan OSB'lerden 2004-2006 yılları arasında kullanılan doğalgazın dağıtım bedeli farklarını talep ediyor. Geçen yıl dava açtık. Şu an dava Danıştay'da devam ediyor. O dönemde BOTAŞ'a da teminatlar gösterdik. Dava sonuçlanana kadar herhangi bir talepte bulunulmayacaktı. Ancak sürpriz bir kararla Bursa ve Eskişehir'deki bazı OSB'lerin hesaplarına el konuldu."
Yılmaz, OSB idarelerinin davayı kaybetmesi halinde istenen bedeli ödemek zorunda kalacağına dikkat çekerek şunları söyledi: "Böyle bir durumun olacağına ihtimal vermesek de davanın kaybedilmesi halinde OSB idareleri parayı sanayicilerden tahsil etmeye çalışacak. O dönemde açık olan fakat bugün batan, kapanan, taşınan, faaliyeti bırakan çok sayıda firma var. Karışık bir durumla karşı karşıya kalacağız. Botaş'ın tavrı doğru değil. Dava devam ederken böyle bir şey yapması anlaşılır değil. Ankara'ya gidiyoruz. BOTAŞ Genel Müdürü'yle görüşüp bunun durdurulmasıyla ilgili talepte bulunacağız. Siyasileri devreye sokacağız. Sanayinin baltalanmasıdır bu."
Demirtaş'tan 21 milyon TL istiyorlar
Ertuğrul Kaplan / Demirtaş OSB Başkanı
Konuyla ilgili 6 ay önce tebligat yapılmıştı. Şu anda infaz yapıldı. Bölgemizden tahsil edilmek istenen miktar 17 milyon TL. Faizleriyle birlikte bu rakam 21 milyon TL. Hesaplarımız bloke edildi. Elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemek için sanayicilerden topladığımız paralarımız şu an blokeli. Ben bunu bir devlet terörü, gasp olarak değerlendiriyorum. Bu alacak bizden kaynaklanmıyor ki, bizden talep edilsin. Fatura sanayiciye kesiliyor. Her zaman olduğu gibi sanayici üretmekten, enerji kullanmaktan suçlu. O dönemden beri bölgede pek çok fabrika kapandı. İşi bırakan, aramızda vefat edenler var. Bu durumda kimden ne alacaksınız?"
'2 sene önce mal sattım, bugün zam yaptım' diyorlar
Yalçın Aras / Nilüfer OSB Yönetim Kurulu Başkanı
Bu tebligat bize 1 yıl önce geldi. Buna OSB'ler olarak itiraz etmiş ve geriye dönük bir ödeme yapmayacağımızı bildirmiştik. Dün itibariyle diğer OSB'lerin hesapları bloke edilmiş. Henüz bize böyle bir tebliğ gelmedi ama gelirse biz de aynı durumla karşı karşıya kalacağız. 6 ay gibi kısa bir süre Botaş'tan gaz aldık. Bugünse Bursagaz abonesiyiz. Bu 6 aylık süredeki fark bizden isteniyor. Bu şuna benziyor; ben size 2 sene önce mal sattım, bugün zam yaptım. Şimdi aradaki farkı istiyorum. Bu doğru bir mantık değildir. OSB'ler olarak biz o paraları kimlerden tahsil edeceğiz? Bölgede gazı kullanmayan, kullanıp firmasını kapatan var, taşınan var. OSB'nin gelirleri de ortadadır. Bu OSB'lerin rekabet gücünü azaltıcı bir uygulamadır. Bizden istenen borç 300 bin TL gibi bir meblağ. Kısa süreli kullanıcı olduğumuz için bizden istenen bedel az. OSBÜK'ün tavrını destekliyoruz. Ankara'da yapılacak görüşmelerin olumlu neticelenmesini istiyoruz."
BOTAŞ'ın uygulaması haksız
Ahmet Orhan / Gürsu OSB Başkanı
Hesaplarımız henüz bloke edilmedi. Bununla ilgili tebligat henüz bize ulaşmadı. Bizden istenen para 1 milyon 250 bin TL civarında. Faizleriyle birlikte bu rakam 1 milyon 800 bin TL'ye ulaşıyor. Davalar sürüyor. BOTAŞ'ın yaptığı uygulama haksız bir uygulamadır.
Bütün OSB'leri zora sokar
İlker Biliktü / Bursa TSO OSB Yönetim Kurulu Üyesi
BTSO OSB'nin faizler dışında 24 milyon 157 bin TL'lik borcu görülüyor. Müşterisi olduğumuz bir kurumun bize bu şekilde davranması adil değil. Bununla ilgili bundan bir yıl önce BOTAŞ yetkilileriyle görüştüğümüzde davanın sonuçlanana kadar herhangi bir talepte bulunulmayacağına yönelik şifahi söz almıştık. Buna rağmen bu konu yeniden gündeme getirildi. Bu bizi ve tüm OSB'leri zora sokacaktır. Bu konunun bugün yeniden gündeme getirilmesinin nedeni de bizim itirazlarımızla birlikte açılan davada hakimin yürütmeyi durdurma kararı almamasıdır. Karar alınmış olsaydı mahkeme sonuçlanan kadar bu konu gündeme gelmeyecekti. Bu bizim için üzücü bir karar.
Suçlu EPDK
Ali İhsan Karamanlı / Eskişehir OSB Müdürü
Taşıma bedelinin bize fatura edilmesini anlamıyorum. Bizim ya da sanayimizin bu konuda hiç bir suçu yok. Hem suçlu olan hem de mağdur olmayan EPDK. Yıllarca BOTAŞ'la iş yaptık. Türkiye'deki OSB'ler BOTAŞ'la hiç borç yapmadan ilişkilerini sürdürdüler. BOTAŞ'ın OSB'leri korumasını ve EPDK ile bunun savaşını vermesini beklerdik. Bunu bundan sonraki süreçte de bekliyoruz. Sanayicilerimiz kazandıkları paraların vergilerini verdiler, şimdi geriye dönük olarak bunu nasıl bilançolayacaklar belli değil. Şu anda BOTAŞ'a hiç borcumuz yok, borcumuz varsa ödemeye hazırız.
OSB'ler de doğalgaz ithal edmeye hazırlanıyor
OSB'ler bölge içi dağıtım şebekelerini tesis edip, işletme ve gaz bedelinin sanayiciden toplanması konularında BOTAŞ'ın verdiği iskontolu gaz karşılığında 2009 yılı başına kadar görev yapmışlardı. BOTAŞ, ilk zamanlarda yüzde 18'e varan indirimli özel fiyat uygulamasını, 2005'te yüzde 3'ler seviyesine, 2008 Mart ayında yüzde 1'e indirdi. Bu oran Ocak 2009'da sıfıra düşürüldü. Bunun üzerine OSB'ler, OSBÜK önderliğinde doğalgaz ithalat şirketi kurulmaya karar verdi. Bursa Ticaret Sanayi Odası OSB, Eskişehir Sanayi Odası OSB, Gaziantep OSB, Ankara Sanayi Odası 1.OSB, İnegöl OSB, Konya OSB ve Çorum OSB girişimiyle kurulan OSB Doğalgaz A.Ş. 4 milyon TL sermaye ile 15 Nisan 2009'da kurulmuştu. Kuruluş işlemlerini tamamlayan şirket, 23 Haziran 2009'da EPDK'dan İthalat (Spot LNG) Lisansı talep etmiş, bu lisansın alınmasının ardından LNG ithalatı için de lisans alınmıştı. Konuyla ilgili de bilgi veren OSBÜK Başkanı Mahmut Yılmaz şunları söyledi; "Likit gaz ithalatı için depolama tesisi şartı var. Türkiye'de şu anda 2 firmada var. Biri BOTAŞ, diğeri de Egegaz. Bu iki firma aynı zamanda hem depolama tesisi hem de tedarikçi sıfatındalar. Bize bir kontrat veya kapasite vermiyorlar. Eğer ileride bize BOTAŞ'la ilgili bu işin önü açılırsa biz de ithalata başlayacağız. Öte yandan doğalgazın kullanım usul ve esasları yönetmeliğini bekliyoruz."